Телевизор вместо монитор на компютър Правец

Как да свържем 2 телевизора вместо монитор към компютър Правец

Научете в Sandacite.BG как да използвате телевизор вместо обикновения монитор на компютрите Правец, за да имате голям образ!

Телевизор вместо монитор на компютър Правец
Телевизор вместо монитор на компютър Правец

Известните зеленосветещи монитори на михайловградския завод Аналитик, който класически свързваме с българските 8-битови компютри, са наистина много известни, но имат един неоспорим недостатък – екранът е доста малък, около 15 инча, и изобщо не е удобен, когато искаме да покажем изработеното на компютъра пред много хора. За да се избегне това неудобство, още през 80-те години хората са се сетили да използват телевизор вместо монитор и са превърнали телевизори в голеееми монитори. Една такава употреба виждате горе с руския телевизор Електрон Ц382ДБ, произвеждан и във Велико Търново. Даже можем да включим и два телевизора и така да разширим аудиторията на това, което показваме, възможно най-много! Именно това ще ви покажем днес – как да го направите и вие.

Ясно е, че като ще е гарга, трябва да е рошава, тоест след като така и така ще използваме телевизор вместо монитор, поне да подберем ,,сандък“ с възможно най-голем екран. Затова е удачно да се насочим към телевизорите с 61 см диагонал на екрана, каквито са напр. Респром Т6101, 02, 03, 04, 51 и т.н.

Подбираме тези телевизори по следните две причини:

  • защото са транзисторни, а не лампови! Така захранващите напрежения на електронните елементи вътре не са високи и в токоизправителната група има мрежов трансформатор ==> шасито на телевизора не е под напрежение, под каквото е при по-старите;
  • освен това, конекторът за видеосигнал на телевизорите от 80-те години не е тип симетрик, а обикновена букса за коаксиален кабел, което страхотно много улеснява включването им към компютъра

Като скоба да отбележим, че по описания по-долу начин можете да включвате и големи цветни телевизори, като напр. цветния Кристал от 1988 г., с който ви запознахме ТУК, или по-малки като Велико Търново`84, ако ви е важен цветният образ на личното работно място.

Видеосигналът, който постъпва от компютъра към телеви­зора, трябва да се подаде на входа на видеоусилвателното стъ­пало в сандъка чрез разделителен кондензатор, който има капацитет между 20 и 50 nF и работно напрежение 63 V. За целта схемата на телевизора трябва да претърпи малка преработка, която сме онагледили със схема:

Телевизор вместо монитор на компютър Правец
Телевизор вместо монитор на компютър Правец

Горната илюстрация има две части. В лявата виждате схемата на входа на видеоусилвателното стъпало на Респром Т6101 (използваме го за пример), както си е в оригиналното, заводско изпълнение. Вдясно пък я виждате така, както трябва да изглежда след преработката. Новите детайли са само два: кон­дензатор С и резистор R. Кондензаторът е разделителен, а резисторът е необходим, за да осигури на транзистора Т606 същия постояннотоков режим, който е имал преди преработката. Много е важно да обърнем Фнимание, че връзката между интегралната схема ИС201 и входа на видеоусилвателя се прекъсва, за да не се появи върху екрана т.н. снеговалеж.

На схемата резисторът R е отбелязан със звездичка, тъй като не­говата стойност трябва да подберем опитно, като държим сметка колекторният ток на транзистора Т606 да бъде същият както преди преработката. Ако се доверим на досегашния опит от реализирането на тази схема, то R трябва да има стойност между 5 и 15 килоома.

Свързването на телевизора към изхода на компютъра става по същия начин, все едно свързване оригиналния аналитишки монитор. Ако сте решили да включите два телевизора обаче, след видеобуксата (видеоконектора) на Правеца ще трябва да свържете сплитер, който от другата страна има две букси, а във всяка една от тях ще включите по един телевизор. За това общо ще ви трябват три коаксиални кабела.

След като направите описаната преработка в електрониката, включете правеца и проверете как е образът на Респромите. Ако сигналът не е добър, ще трябва да използвате по-съвършен, активен сплитер (с усилвател).

Ние също много искаме така да си намерим едно сплитерче от онези години, ама де този Господ…

Поне това обаче успяхме да намерим:

Първият български игрови контролер за Правец е от 1982/3 г.

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *