Български хладилник Мраз 80
В Сандъците – Sandacite притежаваме първия вариант на легендарния хладилник Мраз 80.
Той е пуснат в производство през 1962 г. от Хладилния завод Антон Иванов София. Предназначен е за запазване на бързоразвалящи се хранителни продукти при домашни условия, а така също и за добиване в малки количества на чист лед на бучки.
Домашният хладилник Мраз 80 (фиг. 1) се състои от: хладилен шкаф — 1; хладилен агрегат (на фигурата по-долу се вижда изпарителят на агрегата) —4; термостат за автоматично регулиране на температурата в хладилната камера — 2; скари (3 броя) за поставяне на продуктите — 7; пластмасова ваничка за събиране на разскрежената от изпарителя вода — 5; алуминиева ваничка с прегради за лед — 6; осветителна инсталация — 3; вратичка за маслото —8; преграда — 9 и съд за зеленчуци и плодове — 10.
Тип на хладилника | домашен | |
Хладилен агрегат абсорбционно дифузионен | ||
Габаритни размери на хладилния шкаф: | ||
а) височина | 850 мм | |
б) широчина | 570 мм | |
в) дълбочина | 625 мм | |
Площ, която хладилникът заема от пода | 0,35 m2 | |
Тегло на хладилника | 50 кг | |
Размери на хладилната камера: | ||
а) височина | 580 мм | |
б) широчина | 400 мм | |
в) дълбочина | 345 мм | |
Полезен обем заедно с вдлъбнатината | ||
на вратата | 80 л | |
Обща площ на скарите в хладилната камера | 0,40 m2 | |
Обем на нискотемпературната камера | ||
на изпарителя | 1 л | |
Електронагревателен патрон: | ||
а) мощност | 140 вт. |
б) напрежение 150 или 220 в. |
ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Хладилен агент – водоамонячен разтвор
Неутрален газ – водород (Н2)
Работно налягане – от 16 до 18 атм.
Средногодишен разход на електроенергия – 1,4 до 2,2 квт/24 ч
Средна температура на нискотемпературната камера в изпарителя – от -4 до -9 градуса Целзий
При средна стайна температура:
а) + 20° С, температурата на хладилната камера е равна на – 1 гр. Целзий
б) +25°С, температурата на хладилната камера е равна на 4 гр. Ц.
в) +30° С, температурата на хладилната камера е равна на 8 гр. Ц.
г) +25° С, хладилната камера се охлажда от момента на включването – до +6° С/7 ч
д) +25°С и охладено състояние на хладилната камера +6°С, лед на бучки се получава за 6 ч.
УСТРОЙСТВО на хладилника Мраз 80
Той има безупречен външен вид на домашна мебел. Състои се от:
- хладилен шкаф и
- хладилен агрегат.
Хладилният шкаф представлява винкелова металическа конструкция, в която е експандирана изолация-стиропор. Отвън хладилникът е облицован с две страници от двойно декапирана ламарина, боядисана с печена карзамидно-мела- минова бяла боя. Горната част на хладилния шкаф е оформена като работна маса посредством талашитов плот, покрит с влагоустойчив декоративен гетинакс. Вътрешната част на хладилника представлява хладилна камера, изработена от удароустойчив полистирол.
Хладилната камера се затваря плътно с врата посредством механична брава и еластичен гумен уплътнител със специален профил. Вратата е винкелова конструкция, в която също е експандирана изолация-стиропор. Отвън е облицована с двойно декапирана ламарина, боядисана с печена бяла карбамидно-меламинова боя; отвътре — с капак от удароустойчив полистирол. Вътрешният капак е оформен с гнезда за яйца, отделения за масло и бутилки. Отделението за масло се затваря с декоративен капак от полистирол, а отделението за бутилки е снабдено с две подвижни прегради.
За увеличаване на използуваемата площ на хладилната камера има три подвижни скари, върху които се поставят хранителните продукти. Едната от тях е стъклена и покрива съд, в който може да се поставят плодове и зеленчуци.
В горната част на хладилната камера се намира изпарителят на хладилния агрегат, вътрешността на който е оформена като нискотемпературната камера. В нея е поставен алуминиев съд с прегради за лед.
Под изпарителя на най-горната скара е поставен пластмасов съд за събиране на водата, която се получава при разкрежаване на изпарителя.
В хладилния шкаф е монтирана осветителна инсталация, където лампата се включва при отваряне на вратата.
Температурата на хладилната камера се регулира с помощта на термостат, монтиран вътре в камерата.
Абсорбционният агрегат на хладилника Мраз 80 представлява тръбна конструкция от газово заварени безшевни тръби, които образуват херметически затворена система, Той се закрепва към гърба на шкафа.
Агрегатът е от абсорбционен дифузионен тип и работи с електроенергия. Електронагревателният патрон е с мощност 140 вт.
Абсорбционният агрегат (фиг. 2) се състои от следните части: генератор— 5; кондезатор—1; изпарител—4 (вж. фиг. 1); абсорбер—4; ректификатор— 2; газов топлообменник—3; течностен топлообменник—7; ресивер— 6 и електрически нагревател—8.
Главната особеност и преимущество на абсорбционния агрегат пред компресорния е в неговата безшумност, липсата на каквито и да са движещи се части и простота в експлоатацията и обслужването.
ПРАВИЛА ЗА ИНСТАЛИРАНЕ на хладилника Мраз 80
- Преди включването на контакта хладилникът трябва да се нивелира добре. При липса на нивелир може да се използува чиния, напълнена с вода. Нивелирът или чинията се поставят отгоре на средата на хладилника.
- Поставянето на хладилника на място трябва да се извърши при извадени скари, пластмасови съдове и форми за лед.
- За да се осигури правилната циркулация на въздуха, необходима за работа на абсорбционния агрегат, домашният хладилник трябва да се постави на разстояние от стената най-малко 70 —100 мм.
- Домашният хладилник трябва да се постави по възможност по-далеч от отоплителни тела, печки, радиатори паропроводи и т. н. Това намалява консумацията на електроенергия.
Хладилникът трябва да лежи стабилно на пода.
- Хладилникът се включва само на такова напрежение, каквото е указано в табелката на генератора.
- Включването на хладилника трябва да стане в здрав контакт — клемите да дават плътен и сигурен контакт.
ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА хладилника Мраз 80
- Не се препоръчва покриване на скарите с хартия и др.
- Не се препоръчва натрупване на продуктите непосредствено до стените на хладилната камера, също и плътното им нареждане един до друг. Това пречи на правилната циркулация на въздуха.
- Продуктите, ястията и напитките да се поставят в шкафа, след като добият стайна температура.
Не се разрешава поставянето на горещи ястия и питиета в хладилника.
- Зареденият с продукти хладилник трябва да бъде постоянно включен.
- Не се препоръчва хладилникът да работи при отворена врата. Тя трябва да бъде плътно затворена.
- Поставянето и изваждането на продуктите от хладилника трябва да става по възможност за по-кратко време.
- Продуктите с остра миризма (салати с лук, сирене, кафе, риба и др) обязателно трябва да се поставят в затворен съд или да се увият в пергамент, целофан или восъчна хартия, за да се изолират добре останалите продукти от поглъщане на миризмата.
- Когато в хладилника има продукти, изключването му дори за кратко време не се препоръчва. Изключването може да става, след като се извадят продуктите от хладилната камера.
- Преместването на хладилника от едно място на друго трябва да става внимателно и при изключен контакт.
- Преместването и транспортът на домашния хладилник трябва да става във вертикално положение.
- Водата, която се събира водоизпарителната разскрежителна вана, трябва периодично да се изхвърля.
На горната фигура е указана температурата в хладилната камера при положение на термостата 7 и външна температура 25 гр. Целзий
ПОЛУЧАВАНЕ НА ЛЕД с хладилника Мраз 80
- Получаването на лед става в специална за целта алуминиева ва- ничка с прегради, която се напълва с чиста вода и се поставя в нискотемпературната камера на изпарителя.
- За по-бързо получаване на лед стрелката на термостата обезателно трябва да бъде завъртяна в крайно дясно положение.
- Бучките лед се освобождават след като преградите се извадят от ваничката. За да стане това по-лесно ваничката може да се постави във вода от водопровода.
ТАБЛИЦА за най-благоприятни температури на съхранение на хранителни продукти
ОХЛАЖДАНЕ НА ХЛАДИЛНАТА КАМЕРА
И РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА В НЕЯ
Целесъобразно е в домашни условия хранителните продукти да се съхраняват при температура от —2 до + 8°С (с изключение на виното).
Регулирането на температурата в хладилната камера става чрез термостат 2 (фиг. 1). Със завъртането на ключа на термостата по посока обратна на часовниковата стрелка, температурата в хладилната камера се повишава. Ако продължаваме въртенето на ключа наляво, ше последва щракане, което показва изключване на хладилника. Тогава стрелката показва .Stop“. А при въртенето на ключа надясно се осигурява по-ниска температура в хладилната камера.
РАЗМРАЗЯВАНЕ И ЧИСТЕНЕ на хладилника Мраз 80
При продължителна работа повърхността на изгарителя се покрива със скреж, сняг или лед, които намаляват в значителна степен студопроизводството на агрегата.
За нормална работа на хладилника изпарителят трябва да се разскрежава (размразява) периодично през 10—15 дни.
Разскрежаването на изпарителя става по следния начин :
а) изважда се щепселът (електрическите контакти);
б) изваждат се продуктите;
в) изважда се алуминиевата ваничка за лед;
г) така хладилникът се оставя до пълното му разскрежаване; за ускоряване на процеса изпарителят може да се измие с топла вода или ваничката за лед да се напълни с топла вода и постави в камерата за получаване на лед;
д) изхвърля се водата от пластмасовата ваничка под изпарителя и
е) изсушава се изпарителят с мек и сух парцал.
Едновременно с разскрежаването на изпарителя е необходимо да се почисти и хладилната камера. За това е необходимо:
а) скарите да се извадят, да се измият и изсушат;
б) ваната за лед да се измие и изсуши;
в) пластмасовите съдове да се измият и изсушат ;
г) ваната да се измие и добре да се изсуши ;
д) вътрешният капак на вратата, гнездата за яйцата, капакът за маслото добре да се измият и изсушат и
е) гуменият уплътнител да се избърши с мокър парцал и да се изсуши.
Отвън шкафът да се избърши с мокър насапунисан мек парцал и да се изсуши.
Агрегатът да се избърши от прах с парцал, а прахът между кондензаторните пластини да се изчисти с четка.
ТАБЛИЦА на по-често срещаните повреди в хладилника Мраз 80 и тяхното отстраняване
Ето и оригинален технически паспорт на хладилник Мраз 80:
Ето и един интересен художествен фрагмент от ръководството на хладилника:
Един материал на Сандъците – Sandacite.
Вашият коментар