CP/M-разширителна карта за компютри Правец 8

Разширителна карта CP/M за компютри Правец 8

Разгледайте оригинална разширителна карта CP/M за 8-битови компютри Правец в Sandacite.BG.

CP/M-разширителна карта за компютри Правец 8
CP/M-разширителна карта за компютри Правец 8

Днес ни попадна една любопитна платка – т.н. CP/M-модул. Това е разширителна карта, която напомня платките, които бяха актуални преди двадесетина години, когато се появи процесорният цокъл 370. Тогава новите процесори на Интел за него се монтираха в подобна платка, кото пък се слагаше в т.н. слот 1 на широко употребяваните дънни платки. Слот 1 беше масово разпространеният тогава хардуерен стандарт за връзка между процесора и дънната платка на компютъра.

Това тук действа на подобен принцип, но все пак не е същото. То не ъпгрейдва процесора, но прави позволява на машината да работи с два различни процесора, за да имате избор! CP/M-платката съдържа в себе си процесор Zilog Z80A и се забучва в разширителен слот на дънната платка на 8-битов Правец (по-точно някой между първия и петия слотове, броено от ляво надясно). По този начин компютърът ще може да работи с два вида процесори – 6502 и Zilog-а. С процесор 6502 е произвеждан напр. моделът Правец 8С.

Нуждата Правецът да може да работи с различния процесор Zilog Z80A може да се яви, ако имате наличен софтуер за неговата операционна система – CP/M80, версия 2.2 – и искате да го използвате. Поначало тази операционна система през 80-те години е много популярна във фирмените компютри в САЩ. За нея има много фирмен, професионален софтуер и такъв разширителен модул е направен, за да може да се използва CP/M80 с програмите за нея. Когато инсталирате модула, можете да превключвате двата процесора. Ако искате да използвате новата платка, просто написвате PR-номера (индивидуалния номер) на слота и активирате разширителната карта и процесора на нея.

Вместо този Zilog на платката може да е инсталиран и източногерманският му клонинг U880. За да може да направите фокуса, компът трябва да има РАМ поне 48 кб, колкото Правеците всъщност имат. За тези процесори асемблерните езици се наричат Z80 и I8080, а ако се работи със Z80, операционната система е CP/M80, версия 2.2.

CP/M-разширителна карта за компютри Правец 8
CP/M-разширителна карта за компютри Правец 8

На горната снимка добре виждаме цялото изделие. По него има и японски (на Mitsubishi), и съветски чипове. Интересно е да отбележим, че тази платка идва при нас съвсем нова-новеничка, дори не е използвана – при нас пристигна в оригиналното найлонче. Произведена е в Комбината по микропроцесорна техника, даже още си има стикера на ОТК-то.

На платката има и светодиод, който светва, когато сме инсталирали успешно платката и тя заработи. При монтиране страната елементи на платката трябва да бъде обърната надясно, освен това преди да забучите разширението, задължително изключете компютъра, вкл. и от контакта!

Честито! Сега вече можете да се наслаждавате на Вашия ускорен и усилен Правец 8!

Вижте и още едно интересно разширение, тоз и път за 8Д, тук ==>

Как да ъпгрейднем Правец 8Д с флопи, разширителни карти и ДОС

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *