Български автоматични телефонни указатели за бюро

БГ телефонни указатели за бюро и още нещо

Sandacite.BG намерихме телефонни указатели за бюро, сувенири на някогашни български фирми.

Български автоматични телефонни указатели за бюро
Български автоматични телефонни указатели за бюро

От десетилетия много български организации разпространяват свои сувенири и рекламни подаръци. Още през 30-те и 40-те г. тогавашната банка Български кредит издава художествени календари, а днес такива прави Fibank.

В историята на българската техника интересни са сувенирите на технологичните фирми отпреди 30 – 50 г. Така например, интересни са пепелниците с дизайн на автомобилна гума на Завода за автомобилни гуми ,,Георги Димитров“, металният календар на завод Електроника за периода 1974 – 2000 г. (!) с въртящ се кръг за датите и механичните телефонни указатели за бюро.

От 50-те г. започва все по-мащабен износ на най-разнообразна българска продукция. Заработват големи държавни външнотърговски централи, които откриват представителства по цял свят – Електроимпекс (за електротехническа и електронна продукция), Изотимпекс (компютри и периферия), Машиноекспорт (машиностроене), Балканкаримпекс (електрокари, автобуси…), Агромашинаимпекс (земеделски машини), Родопаимпекс (хранително-вкусова) и много други. Те договарят и вноса на продукция, откриват и работят в задгранични фирми с българско участие и т.н.

Логично се явяват рекламни сувенири за подаръци на делови партньори. Механичният тел. указател с емблемата на Машиноекспорт, който виждаме по-горе, е метална кутия с шайба отгоре ѝ точно като истински телефон. Само че в дупките за пръсти вместо номера имаме букви! Всъщност това не е телефон, а азбучен тел. указател за бюро. В кутията има картонени страници, подредени по азбучен ред и окачени на 2 куки.

Български автоматични телефонни указатели за бюро
Български автоматични телефонни указатели за бюро

Ето как действа. Завъртаме шайбата наляво, все едно набираме по телефон. Внимаваме пръстът ни да е в тази дупка, която съдържа началната буква на търсения абонат (напр. Димитров ще е в гнездото с ДЕ). Когато шайбата се завърти, пръстът ни достига ,,палеца“ за спиране, а той леко мръдва и освобождава металния капак. Той се отваря и пред нас, опрян на капака, изниква точно листът с Д! Под него – в хоризонтално положение – пък е този с Е. Със същата прегледност може да намерим всички останали абонати.

Как става магията? Листовете се прихващат към капака от специални скоби. Всеки лист отляво и отдясно е леко изрязан навътре, като височината на изрязаните му части се увеличава стъпаловидно с всяка следваща буква. Скобите са свързани с шайбата чрез механизъм, местят се чрез него и са точно изчислени да захванат края на изрезката на онзи лист, който съдържа търсената от нас буква. И когато капакът хвръкне, страницата е вече отворена!

А какво правим, когато изпълним листа с тел. номера и искаме да го заменим или добавим нов? Трябва да сме внимателни. Първо завъртаме шайбата, избирайки дупката със знак ,,!“ (важни номера), капакът се отваря. Това е 1-вата страница. Листовете са закачени за дъното на 2 куки. Повдигаме ги, а с тях всички листове наведнъж. Вече се вадят свободно. Вадим внимателно всички листове преди онзи, който ще сменяме (не ги откъсваме!). Махаме го, нанизваме новия на куките (вероятно трябва сами да си изрежем картон с точните размери – едва ли е имало оригинални резервни листове на дъното на указателя). Сетне връщаме листовете, спазвайки азбуката и щракваме куките в изходно положение.

Пак така може и да добавяме по някой лист към буква, но вече е възможно механизмът да не работи с тях така безпогрешно.

Произвеждани са и други азбучни тел. указатели, но не с рекл. цел, като напр. този от 1974 г. на Завода за инструментална екипировка и нестандартно оборудване – Шумен:

Български автоматични телефонни указатели за бюро
Български автоматични телефонни указатели за бюро

Това е пластмасова плоскост, която се поставя под телефон. В нея има листове за запис на номера, пак по азбучен ред. Всеки лист се открива, като натиснем клавиша за дадената буква и издърпаме цялата касета с листовете. На прегледно място излиза търсеният.

Български автоматични телефонни указатели за бюро
Български автоматични телефонни указатели за бюро

Обръщайки указателя и поглеждайки навътре в него, ще видим, че всеки лист също има изрезка – във вътрешния си край – за която е захванат от пластмасова дъсчица. Тя е свързана с клавиша за съответната буква. Оттам нататък лесно разбираме как се изтегля точният лист.

Отдолу указателят има и гумени крачета, за да стои стабилно на бюрото и да не се плъзга.

Досега ви показахме два телефонни указателя, но някогашните български фирми са разпространявали и други хитроумни сувенирни джаджи. Какво ще кажете напр. за този ,,почти вечен“ календар на завод Електроника от 1974 г.? Вижте го:

Български автоматични телефонни указатели за бюро
Български автоматични телефонни указатели за бюро

Той се окачва на стената. Представлява метална плоскост, на която, както виждате, е нанесен кръг с годините, месеците, датите и дните за годините от 1974 до 2000-ната. Отзад пък има въртящ се диск с нанесени и разграфени върху него месеци (в широката му част, към периферията) и дати (в тясната, към центъра му).

Календарът работи, като завъртаме диска и на всяко 1 преместване виждаме как той показва вярната информация за кой ден коя дата се е падала и това през кой месец на съответната година е било! Отдолу (под центъра на кръга) има процеп в металната плоскост, през който виждаме деленията с датите на диска. Непосредствено под процепа – на плоскостта – пък са отбелязани дните, за да може да гледаме кой ден коя дата сме. А пък в горната част на плоскостта (полусферата) са нанесени годините, като пак през процеп се показват нанесените на диска месеци. По този начин с 360 градуса въртене на диска може да напаснем всеки месец към годината, която ни интересува, а като я изберем, да следим отдолу нейните дати. Пробвайте – и на нас не ни се вярваше, но наистина всичко съвпада!

В средата на календара е изобразен сградният комплекс на завод Електроника на тогавашната ул. Чапаев, а вдясно – информация какво произвежда той. Без съмнение това е сред най-интересните паметни предмети на български предприятия, които имаме.

Отворени сме за други интересни паметни предмети на стари български заводи, организации и предприятия. Ако имате такива, може да ни предложите и да ни кажете цена. :)

А ето тук може да видите как изглежда един някогашен таксиметров апарат, производство на същия завод Електроника:

Български таксиметров апарат Елтакс 10 от 80-те


Статията е публикувана от автора за първи път във в. FibankNews, бр. 197, 18 март 2022 г. (https://www.fibank.bg/bg/za-nas/novini/fibank-news).

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *