Телевизор Витоша

ВИТОША – тайнствен БГ телевизор отпреди 50 години!

Вижте в Sandacite.BG тайнствения български телевизор Витоша!

Телевизор Витоша
Телевизор Витоша

Днес ще повдигнем булото над една тайнствена разработка!

Както сигурно вече знаете от други наши публикации, понякога в историята на българската техника се случва да попаднем на изделия, проектирани и произведени в съвсем мъничко бройки – понякога единични – и никога не влезли в масово производство поради различни причини. Като типични такива могат да се посочат:

  • прекалената напредничавост на даден апарат и нуждата от мащабно преустройство на съществуващите производствени мощности, за да влезе той в серийна продукция;
  • наличие в разработката на скъпи части, които се произвеждат не в България и соцблока, а от страни извън Желязната завеса, т.е. нужно е да се закупуват с долари
  • и различни други, разбира се

Съществуват и разработки, произведени в няколко бройки или няколко десетки – за панаири, изложения, подаръци на видни личности (напр. музикална библиотека, подарена на съветския лидер Леонид Брежнев при едно от посещенията му в България), предвидени да стоят в няколко конкретни представителни сгради и т.н. Намирането на експонат от която и да е от изброените тук и по-горе групи означава истински колекционерски свръхкъсмет и заслужена гордост! :)

Eдно такова чудесо ще Ви покажем днес, с уговорката, че го нямаме на живо, а сме го виждали само по печатни издания, при това – три на брой.

Става дума за една тейнствена разработка на Слаботоковия завод ,,Климент Ворошилов“ – София, наречена Витоша. Има много съмнения дали е произвеждан в широка серия или е останал някаква странична разработка, пусната в твърде малко бройки. Затова направихме възможносто засега и  Ви предоставяме две снимки на телевизора заедно с техническите му характеристики. Разработка е на инж. Апостол Апостолов, интервю с когото можете да прочетете тук – ЦЪК

За да разбулим загадката около телевизора Витоша, ние се свързахме лично със създателя му. Той ни разказа, че този телевизор е имал екран с диагонал 65 см, който е бил осигурен от кинескоп на компанията Филипс тип AW. Кинескопът е бил снабден с антиимплозионна маска отпред, купувана и внасяна от Австрия или Италия. Тя се налага да я има, тъй като тези кинескопи все още не са обезопасени и при случайно нанесен удар е възможно да настъпи имплозия и стъклени парчета да се разлетят на всички страни. Затова пред екрана слагат предпазна маска, както и на първата София 59 напр.

Малко след разработката на телевизора станало ясно, че заводът няма да получи пари за внос на тези скъпи кинескопи, закупувани с валута от Запад по т.н. ІІ направление, тъй като вече било започнала употребата на източногермански и съветски кинескопи. Поначало, когато завършеният модел бъде предаден на завода (вече за производство) с изготвената съпътстваща го документация, заводът трябва да мисли откъде да набави частите за изделието и ето къде се е закучила работата. И така Витошата останала като цяло неосъществена. Все пак инж. Апостолов ни спомена, че е възможно да са били произведени няколко бройки за показване по технически изложения (в Измир (Турция), Гърция, Египет и т.н.), но само дотам. В широко производство този телевизор не е влизал и до къщите на хората не е стигал.

Но все пак разполагаме със снимки и спецификации на този така и невлязъл в масово производство български телевизор. Ето ги по-долу – под снимката:

Списание РТЕ, бр. 3-1969 г.:

Телевизор Витоша
Телевизор Витоша
Производство на телевизори в България - Витоша
Производство на телевизори в България – Витоша

Телевизорът Витоша в статия на български всекидневник от 1968 г. за новите разработки на СЗ Кл. Ворошилов:

Телевизор Витоша
Телевизор Витоша

Телевизорът Витоша в сп. Реклама, бр. 3-1969. Надписът отдолу вдясно е Т65-70:

Стар телевизор Витоша
Стар телевизор Витоша

При първа възможност ще Ви предоставим повече сведения за него, а защо не – снимки на оригинален екземпляр! Пожелайте ни го от все сърце!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *