Бг сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С

БГ сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С

Йеаа, в Sandacite.BG набарахме и сервизен програматор за EPROM чипове – нарича се ИЗОТ 0404С!

Бг сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С
Бг сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С

В показваните досега български компютърни устройства сме се занимавали почти винаги с хардуер, използван от крайни оптребители, а в същото време – с изключение на едва-две автоматизирани системи за  проверка на печатни платки – почти нищо не сме разказвали за машините, които са ползвани от хората, заети в производството българските компютри. А България е изработвала и много устройства точно за тях! Днес ще започнем поправянето на грешката.

Знаете ли какво означава съкращението EPROM? Това е вид чип, използван в компютрите от десетилетия, който е енергонезависима памет. В нея се записва фабрична информация, необходима за правилното функциониране на компютъра или въобще устройството с микропроцесорно управление, в което EPROM-ът се намира – т.н. служебна информация. Тя се записва по електрически път, а тъй като чипът има прозрачна капачка отгоре си, се изтрива с насочване на ултравиолетова светлина към него. Тези памети могат многократно да се презаписват и изтриват. За да се извърши лесно в завода електрическото програмиране (записът), са измислени специални EPROM програматори като този, който виждате тук. Това е специфично устройство – такова не сме ви показвали досега, а и е първото от този вид, което намираме.

Нашият ИЗОТ 0404С е предвиден за запис на информация в използваните в тогавашните български компютри EPROM чипове – интелските ММ2708, ММ2716 и други. Програматорът е изграден на основата на българската микропроцесорна фамилия СМ600, произвеждана в Комбината по микроелектроника в Ботевград. ИЗОТ-ът пък е произвеждан в Завода за запаметяващи устройства във Велико Търново (по-късно Комбинат по системи за телеобработка) от края на 70-те години. Може свободно да се употребява за обслужване на всички български микропроцесорни устройства – автоматизационни и какви ли не още – които имат в себе си EPROM памет от указаните по-горе видове. 0404С е използван не само в производството, но и в последващата сервизна дейност – когато по заявка на даден клиент на Завода е необходимо да се запише или редактира специфична служебна програма, характерна за работата на компютъра (или каквото е там) в научното или разработъчно звено, в което машината рАботи.

Бг сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С
Бг сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С

Горе виждате как ИЗОТ 0404с е побран в удобно куфарче от твърда пластмаса. Може да бъде кафяв или зелен. Отгоре има дръжка, за да се носи лесно, и е с малки размери: дълъг 500, широк 300 и висок 120 мм. Тежи около 10 кг.

За да работите добре с програматора, като за начало научете какви са режимите му на работа:

  • remote – при него данните се въвеждат от перфолента;
  • manual – въвеждате с клавиатурата, която виждате в долния десен ъгъл на командния блок;
  • blank – тази функция задейства проверката на чист (празен) EPROM чип, предвиден да се записва върху него;
  • copy – кодът са софтуера, който трябва да се запише, се копира от доказано правилно записан ,,образцов“ EPROM;
  • program – режим на запис;
  • verify – очевидно тук се проверява верността на току-що записаните в чипа данни;
  • cont – това е комплексен режим на работа, при който се вършат три неща – проверка на чист EPROM, запис и проверка на записа

Между другото, това е производствената лепенка на 404С-то ни. Произведен е през 1984 г. в ЗЗУ Велико Търново и е 37-ият за годината. Думите в табелката отдолу са на руски, защото е изнасян за бившия Съветски съюз, а също и Близкия Изток. Същевременно обаче виждаме и надписи на английски по лицевия панел и бутоните. Това е така, защото може да е изнасян напр. в Близкия Изток. Обикновено изнасяната в тази посока българска техника е с надписи на английски – напр. телевизорите още от 60-те г.

Бг сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С
Бг сервизен програматор за EPROM чипове ИЗОТ 0404С

Програматорът има в комплекта си следните устройства, за да работите удобно с него:

  • ИЗОТ ЕС 1501 – бързо устройство за четене от перфолента;
  • споменатата клавиатура с 25 клавиша за въвеждане на данни, адреси и управление;
  • отделни бутони, всеки един от които съответства на някакъв режим на работа и от тях се избира в кой да се работи;
  • индикация – данните и адресите се индицират в буквно-цифров код, индицира се и управлението

Ако отворите 0404С, в него ще откриете още ИЗОТ 7925.932 – постоянна памет, ИЗОТ 8531.Е1.933.02 – оперативна памет (4 кб) – и микропроцесора ИЗОТ 7925.934.

Програматорът  може да работи най-много с един EPROM чип, който го записва за около 6 минути. Захранва се или от вградена батерия, или от мрежата с напрежение 220 волта. Докато записва, хаби най-много мощност  – 120 вата.

Тук пък можете да научите повече за българската микропроцесорна серия СМ 600:

Българска серия микрочипове CM600

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *