Рентгенометър-радиометър РР-51М

Рентгенометърът РР-51М – българската следа в Чернобил

Вижте в Sandacite.BG какво е направил БГ-рентгенометърът РР-51М в Чернобил!

Рентгенометър-радиометър РР-51М
Рентгенометър-радиометър РР-51М

Снимка: лична колекция

Много е изписано за Чернобилската авария (1986 г.). Но незаслужено забравяме решаващото БГ участие в овладяването и управлението на смъртоносното радиоактивно замърсяване на храни, води, дрехи, предмети, въздух и т.н. Това е 1 неоценяван БГ принос буквално към световното здраве.

След експлозията 1-вото засичане на високоактивни и високодисперсни радиоактивни частици в Бг е на 29.IV.1986 във Видинско, а в нач. на май – и в София, Плевен, Пловдив, Варна. За това БГ физици съобщават на съветските си колеги.

Големият проблем в СССР тогава е липсата на достатъчен брой високочувствителни прибори за измерване на радиационното замърсяване. За да се възстанови донякъде нормалният живот, е нужно постоянно и прецизно радиометрично наблюдение на изкл. голяма територия (най-засегнатите територии на СССР – Украинска, Белоруска CCP и западната част на Руска СФСР), на всички потребявани храни, напитки, предмети и т.н. Но пригодните за това прибори са само в АЕЦ, военни заводи, атомни подводници… Напр. с прецизния съветски дозиметър КРБГ-1 работят ликвидаторите на последствията в самия Чернобил. Количествата са недостатъчни.

СССР се обръща за помощ към страните във и извън Варшавския договор – САЩ, Великобритания, Франция, ФРГ, Япония. Нужни са ~12000 прибора, но отвсякъде се получава отказ. Толкова много прецизни дозиметри наистина са рядкост дори в най-напредналите държави. Само 1 страна откликва на призива – Народна република България.

В нач. на 70-те г., по инициатива на Гражданска отбрана, във Военния научно-технически институт към ГЩ на БНА се разработва рентгенометърът-радиометър РР-51М – приборът, който предстои да стане тихият герой на борбата с-у чернобилската радиация. Произвеждан е в Завода за  ядрени прибори в Плевен от 1975 г. Това е електронно устройство за измерване на равнището на радиация в местност и също – на радиоактивното замърсяване на всякакви храни (хляб, месо, зеленчуци, плодове), вода, напитки, дрехи, посуда, повърхности, предмети и т.н.

РР-51М има сонда с детектори на гама- и бета-лъчения – 2 Гайгер-Мюлерови брояча. Приборът е наследник на РР-51А, но с 1 съществено подобрение – за обработката на сигнала от броячите използва не електронни лампи, а полупроводници. Така реагира по-бързо по-ниски стойности на радиоактивното лъчение и е по-стабилен в работата си. А и долният праг на индикация е едва 0,02 мР/ч, а не 0,05, както на РР-51А. Това е по-чувствително дори от КРБГ-1 (0,025 мР/ч).

Рентгенометър-радиометър РР-51А
Рентгенометър-радиометър РР-51А

Снимка: лична колекция

В Бг РР-51М е наличен в общините, в поделенията на ГО и Доброволната организация за съдействие на отбраната.

Сондата се завинтва на телескопична дръжка, която хващаме с ръка. Доближаваме сондата на 1 – 5 см до обследвания обект. Ако измерваме нивото на радиацията, екранът на сондата трябва да е от 70 до 100 см от земята. При попадане в обхвата на гама-кванти или бета-частици възниква ел. импулс. Той се обработва от множество свързани в схеми електронни елементи, преминава през измерване и т.н., преди да видим показанието на ска̀лата на контролния прибор. РР-51М може и да сигнализира звуково чрез слушалките. Захранва се от 2 батерии R20. Поместен е в дървен куфар, а контр. прибор е от композитен материал – пластмаса с дървени нишки в нея – и изглежда красиво. Носи се на рамо в удобна кожена чанта с каиш.

След 29.IV.1986 у нас започват стриктни дозиметрични наблюдения по 3 пъти/ден на радиационен фон, постъпващи хранителни продукти и всичко останало, което РР-51М може. Хиляди бройки са изпратени в най-облъчените територии на СССР, за да се установява радиоактивното замърсяване на средата и да се проверява чистотата на храни, напитки, предмети и т.н. Така БГ-приборът спасява хиляди и хиляди човешки животи. Това е 1 истинска БГ заслуга към световното здраве, която незаслужено остава неоценена.

Рентгенометър-радиометър РР-51М
Рентгенометър-радиометър РР-51М

Снимка: лична колекция

Инж. о.з. полк. от Хим. войски на БНА Веселин Тракийски предоставя важен спомен. През декември 1986 г., когато капакът на ,,саркофага“ над избухналия реактор е построен и основните спасителни дейности са завършени, в Чаралица е свикан отчетен сбор на ХВ – БНА, секция Химия – ВНТИ, военни ВУЗ и т.н. Накрая, на официалната вечеря, присъства и ръководителят на аварийните операции в СССР – съветският ген.-полк. Владимир Пикалов. Той изказва огромна благодарност към България от страна на СССР и неговите Химически войски за производството и предоставянето на куфарите с РР-51М. Уточнява, че само благодарение на тях гражданите са знаели кои храни и напитки могат да употребяват и кои не, къде могат безопасно да се движат и живеят и т.н. Това е извършено от нашия – българския прибор. Колко хора знаят това сега?

Накрая ген. Пикалов се покланя 3 пъти. За да оценим този жест и БГ технологично и логистично съдействие – помислете колко пъти в онези години и реалности е било съветски генерал да благодари и 3 пъти да се поклони на своите БГ колеги.

И когато някой Ви запита: ,,Посочете някой световен принос на БГ-техниката“ – веднага можете да отговорите: ,,РР-51М, Чернобил 1986“.

Но българската технологична история крие и други забравени истории. ето тук напр. може да прочетете за Първия БГ танк ==>

ЕХАА! Това е първият български ТАНК!


 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *