Последният проект за сградата на ИПК Родина

Вижте последния проект за сградата на ИПК Родина (снимки)

Антон Оруш от Sandacite.BG отдава последна почит на взривената вчера сграда на ИПК Родина. 

Редакционната сграда на ИПК Родина
Редакционната сграда на ИПК Родина

Вчера около 10 часа сутринта беше взривен един от стойностните незавършени строежи в България – главната (редакционната) сграда на ИПК ,,Родина“. Най-големият издателско-полиграфически комплекс в страната е роден като идея през 1976 г. Той е трябвало да има най-модерната печатница на Балканите и да обединява всички столични редакции на периодични издания. Замислен е да се помещава близо до Полиграфическия комбинат, за който навремето британският медиен магнат Робърт Максуел казва: ,,Печатниците ви приличат на парламенти!“. В проекта за ИПК са включени екстри като дори плувен басейн! Проектът включва два корпуса – на 9 и на 15 етажа – с топла връзка между тях, триетажна сграда с две подземни нива, предвидени за гаражи, и 600 кабинета. В сградата е трябвало да се настани и редакцията на известния вестник ,,Работническо дело“.

Строителството върви така, че до 1987 г. е завършена само печатницата, която работи в съседна ниска сграда на комплекса, но огромните тела за редакционни кабинети не са достроени заради липса на пари.

В годините след 1990 сградата сменя няколко собственици – както държавни, така и частни – но никой не успява да измисли с какво да я оползотвори,  а за сметка на това до 1993 г. правителствата на кабинетите на Любен Беров и Жан Виденов успяват да прогонят няколко чуждестранни компании, които предлагат да инвестират в сградата срещу 51 % от собствеността.

Малко известно е, че през 2007 – 8 г. е съставен и проект недовършената сграда на бъде преустроена за нуждите на Националната агенция за приходите. Малко известни снимки от него успяхме да намерим, за да ви ги покажем тук:

Последният проект за сградата на ИПК Родина
Последният проект за сградата на ИПК Родина

Вижда се, че е запазено приятното излъчване на сградата със сините прозорци.

Последният проект за сградата на ИПК Родина
Последният проект за сградата на ИПК Родина

А самата архитектура на редакционния корпус на ИПК Родина е много интересна – двете сградни тела приличат на разтворена книга. Когато са строени, сгради като тази, като Полиграфическия комбинат и т.н. са замисляни като символи на София. В която и столица да се сложат, ще стоят удачно и добре. Вижте колко е красива от птичи поглед:

Редакционната сграда на ИПК Родина
Редакционната сграда на ИПК Родина

Беше много хубава и оригинална сграда, а единственият ѝ недостатък беше, че не успя да се завърши завърши преди дивото разграбване.

В поста ми, който написах във Фейсбук, получих десетки и десетки положителни коментари за сградата, някои от които много интересни и показателни, затова ще ги цитирам тук. Отличен коментар направи редовният потребител във ФБ на Sandacite.BG Димитър Мандраджиев: ,,Днес голяма част от българските медии, зависими от държавния бюджет, нямат свой дом, а замисленият за такъв беше взривен. Символично е, че вчера беше световният ден за защита на авторските права“.

Георги Каменов: ,,Аз работех известно време там. Полагахме електроинсталацията. Сградата си беше почти готова. Това с взривяването за мен е чист вандализъм“.

Редакционната сграда на ИПК Родина
Редакционната сграда на ИПК Родина

Решенията за тези сгради се вземат на доста високо ниво, много преди ние, обикновените хора, да разберем. Наместват се интереси на хора с много пари, които си подливат вода и пречат един на друг, за да хапнат апетитното парче локация и декари. Смятате ли, че обикновените граждани с протести щяха да могат да променят нещо? Иначе аз не очаквам кой знае каква красота да се пръкне на нейно място; засега си мълчат, но практиката показва, че обикновено получаваме грозен, та грозен кич.

Ако сте присъствали на взрива, то знаете, че сградата на ИПК Родина падна достойно – от основи, цяла – което е нормално, това е бетон марка 1000!

Редакционната сграда на ИПК Родина
Редакционната сграда на ИПК Родина

30 години тъпоумният и дебилен български народ така и не измисли за какво може да използва една почти готова здрава сграда, докато нови строи за щяло и нещяло, а междувременно дупчи и разкрасява с климатични маркучи фасадата най-стария си университет, чието здание е паметник на културата и поне в България не е повторено никъде. На отговорните за всичко това казвам ясно: вие сте мърши, вие сте лайна и непотребни подчовеци! Повръща ми се от вас!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *