Плотер Микроника П297

Плотер Микроника П297

Плотер Микроника П297

Плотер Микроника
Плотер Микроника

Днес избрахме да Ви запознаем с този симпатичен български мъпет! :)

Плотерът Микроника П297 М1 е предназначен за изчертаване на графична информация с формат А3 и въвеждането й в изчислителни системи. Свързва се с тях по стандартен сериен канал (точното название на интерфейса му за предаване на данни е RS232C). След това информацията, създадена и въведена с него, може да бъде обработвана със специализирани програми – напр. от типа CAD. Хардуерът, на който това става, могат да бъдат персонални компютри, миникомпютърни системи (от ония, едностайните), системи за автоматизиране на проектирането, машини с цифрово програмно управление (ЦПУ) и др.

Плотер Микроника П297
Плотер Микроника П297

Този плотер е с вградена микропроцесорна система за управление, основана на българския микропроцесор СМ 601, , разработен в Института по микроелектроника в София и произвеждан в Ботевград. В СМ 601 има вградени функции за изчертаване на различни видове линии, окръжности, дъги, таблици, буквено-цифрова информация, маркери и др.

Както виждаме от снимката по-горе и от чертежа по-долу, плотерът е оформен в пластмасов корпус. В него е поместена управляващата му електроника и механичните части – пишещият инструмент и двигателчето за неговото преместване:

Плотер Микроника П297
Плотер Микроника П297

Елементите на плотера са, както следва: 1 – корпус; 2 – неподвижен държач на ръчките; 3 – подвижен държач на ръчките; 4 – подвижен чертожен инструмент; 5 – работно поле (главен панел); 6 – командно табло (пулт за управление); 7 – ограничители на работното поле

За да работи плотерът коректно с компютъра, той има нужда от управляваща програма (нещо като днешните драйвери), която е записана в постоянната му памет. Има възможност чрез контролер да работи и с външни запаметяващи устройства за запаметяване на данни на магнитна лента тип ЕС 5300 и многофункционалния терминал ИЗОТ СМ 1604 – това първото е за в случай, че искате да запаметите резултата от работата си на външна памет и да го разнасяте някъде.

Производител: НПК Мехатроника Габрово от първата половина на 80-те г.

Плотер Микроника П297
Плотер Микроника П297

Технически данни:

  • адресируема стъпка 0,1 mm (това е най-малкото разстояние, което плотерът може да идентифицира)
  • максимална скорост 25 cm/s
  • работно поле 300 x 420 mm
  • интерфейс – както казахме, сериен RS 232
  • режим на работа: автономен и под управлението на компютър
  • захранване 220 V/50 Hz

Вижте колко е готин – има си и запазения оригинален сертификат за качество! Минал е изпитанията на 19.VІ.1987:

Плотер Микроника П297
Плотер Микроника П297

Ето и един PDF за четене – експлоатационната документация на плотер Микроника П297 М1: ploter-mikronika-p297-m1.pdf

 

Share this post

Comment (1)

  • tvservice Reply

    През 80-те години на миналият век съм работил с такъв плотер – желязна машина е, и изцяло Българска. Преди 3-4 години се сдобих отново с такъв, за съжаление не работещ. Подкарах го донякъде, но все не ми остава време да го отремонтирам докрай. Ще се радвам ако някой има запазена документация за него да сподели.

    19.03.2018 at 9:14

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *