ИЗОТ СМ 1604

Нашата нова придобивка – ИЗОТ СМ 1604

ИЗОТ СМ 1604 в Сандъците – Sandacite!

ИЗОТ СМ 1604

ИЗОТ СМ 1604

Редовните читатели на нашия сайт знаят, че в колекционерската си дейност се стремим да обхванем колкото се може повече любопитни образци от българската техника. Измежду изделията, на които винаги сме обръщали възможно най-много внимание, са тези на българската компютърна техника.

Така се случи, че успяхме да се сдобием с чудото на техниката ИЗОТ СМ 1604. За да разберем добре какво представлява то, се налага да започнем разказа малко по-отдалеко.

Неведнъж сме Ви разказвали за произвежданите в България през втората половина на 70-те и през 80-те години големи електронноизчислителни системи – т.н. мини ЕИМ – които са се използвали в различни ведомства и предприятия – различни изчислителни центрове към общини, научни институти, производствени предприятия, учреждения за информационно обслужване, пощи, банки и т.н. Една такава ,,мини“ система е, например, ИЗОТ 1016, която не знаем колко мини ще ни се стори сега, предвид факта, че с всичките си компоненти заема цяла немалка стая:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

Една такава машина може да изпълнява множество операции, но при нужда с нея може да работи не само един, а няколко души. Когато това се случва, служителите осъществяват връзката с голямата централна машина (напр. въвеждат текстови или цифрови данни) от т.н. лични работни терминали. Първоначално те са безмониторни (като този на горната снимка), а сетне се сдобиват и с монитор. На него може удобно да се работи с различните програми, които пък се зареждат от 5,25- и 8-инчови дискети, или пък от огромни, тежки и масивни твърди дискове, грамадни като фризери:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

Както вече знаем, използването о такъв начин на ресурсите на големия ,,стаен“ компютър се нарича ,,телеобработка на данни“.

Външно погледнато, по-късните личните терминали приличат на истински компютър. Приликата се увеличава от факта, че някои от тях (напр. като това, което ще Ви покажем днес) са поместени в напълно същия корпус като този на ИЗОТ 1031 напр., който вече си е пълноценен компютър.

И такаа, представяме Ви ИЗОТ СМ 1604!

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

Това чудо е производство на Завод за запаметяващи устройства Велико Търново, за който също сме Ви разказвали. Качва се на конвейера през декември 1981 г. Оттогава насетне е един от най-използваните терминали. Нашият напр. е произведен 1984 г.:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

Надписът на руски се обяснява с факта, че този терминал, както и десетки други модели българска изчислителна техника, е изнасян в хиляди бройки за бившия СССР. В момента на пика на производството за там са заминавали много повече екземпляри, отколкото за вътрешния пазар на България, и това е причината и в момента в Русия и Украйна да могат да се открият такива неща доста по-лесно, отколкото у нас.

Ето го и уважаваният ни приятел инж. Васил Бояджиев (vvb от форума) да седи пред едно такова в Института по радиоелектроника и технологии през 80-те г. и да си проектира РИА – тестерите на печатни платки:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

Сега да разгледаме по-подробно техническите характеристики на терминала ИЗОТ СМ 1604. Той е предназначен за изчислителни системи, изградени на базата на СМ-4 (износното, СИВ-аджийско название на ИЗОТ 1016) като локално или отдалечено крайно устройство.

Нашият дори се опита да поработи малко:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

В състава на терминала са включени буквено-цифрова клавиатура и екран с диагонал 31 см. Той има възможност за изобразяване на 1920 знака (24 реда х 80 знака). Към комплекта му влиза и печатащо устройство (принтер) тип ЕС 7187 като отделен блок.

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

СМ 1604 има три режима на работа: автономен, дистанционен и диагностичен. Той е изграден на основата на българската микропроцесорна серия СМ 600, разработвана в Института по микроелектроника в София:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

Подробен поглед към конекторите на задния капак. Има вход за клавиатура, за принтер и др.:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

За връзка с компютъра-майка новият ни ИЗОТ използва стандартни за времето си телефонни канали за връзка при скорост до 2400 бита/сек, а при свързване чрез физическа линия —до 9600 бита/сек.

Ето му я и клавиатурката:

ИЗОТ СМ 1604
ИЗОТ СМ 1604

И, разбира се, когато заредите на голямата машина текстообработваща или някаква друга инфообработваща програма, СМ 1604 се превръща в чудесно средство за подготовка и редактиране на информацията.

Ами, това е засега! При следващата ИЗОТ-овска или правешка находка от нас очаквайте незабавно пряко включване. :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *