Компютър Правец 8Д - включване

Как се включва компютър Правец 8Д (едно голямо тайнство…)

Малко практическа информация от Sandacite.BG – как да включим компютъра Правец 8Д!

Компютър Правец 8Д - включване
Компютър Правец 8Д – включване

Така, значи работата е следната. Докато търсехме един книжки, падна едно стъкло от секция, счупи се на две, половината ни се заби в дясното ходило и почна да тече кръв като фонтан. Понеже сме много умни обаче, продължихме работа, докато на са усетихме, че май ще припаднем. :( Успяхме все пак да наберем 112, викнахме линейка, те дойдоха, със сетни сили успяхме да им отворим (а долу на входа някой друг го е направил) и после не помним… Свестихме се едва когато линейката паркирала в Пирогов, ни казаха.

И сега стоим в едно легло на Х етаж, стая осма, зашиха ни пробойната, казаха, че сме изгубили около 1 л кръв, забиха ни абокат, добри хора ни донесоха лаптоп и мислим какво да напишем. Понеже обаче нямаме много инфоизточници тука, публикацията ще е кратичка, но пък истинска и практически насочена. Поначало без информационната лбаза нещо не са много темите, които можем да развиваме, затова ще Ви занимаем с нещо малко – процедурата по включване на Правец 8Д. Пък като излезем оттука – повече. :)

Ето ни го админа в Пирогов, вече пише:

Антон Оруш в Пирогов
Антон Оруш в Пирогов

Самият компютър Правец 8Д (8-битов, домашен) е специално проектиран за работа у дома – обучителни и забавни програми, автоматизиране на работата с електробитови уреди, игри и т.н. Разработен е от колектив младежи към Базата за развитие и внедряване към Научно-производствения комбинат по микропроцесорна техника в Правец и е пуснат в продажба през 1985 г.

Този Правец е бил много евтин – при появата си е струвал само 420 лв – а и освен това се е продавал в търговската мрежа, за разлика от останалите Правеци, които веднага след производството си ,,отиват на работа“ в различните ВУЗ-ове, училища, казарми, научни институти, заводи и т.н. А освен това те струват мамата си трака – от порядъка на хиляди левове…

Една важна причина Правец 8Д да е бил евтин е, че той няма почти никакви специфични периферни устройства, а като такива се използва техника, с която хората и без това са разполагали. След като вчера видяхме как са се записвали програми и игри на касети с обикновен битов касетофон, сега да кажем, че специален монитор този компютър не е имал, а вместо него са ползвали обикновен телевизор – нещо такова имат предвид:

Телевизор вм. монитор на Правец 8Д, 1989
Телевизор вм. монитор на Правец 8Д, 1989

Когато обаче той е цветен и се очаква да възпроизведе цветно изображение, също се появяват някои тънкости и трудности, но тях ще разгледаме друг път. Сега да видим как изобщо да включим Правеца.

Компютърът се свързва към  контакт със стандартно мрежово напре­жение 220 V. Преди това трябва да свържете телевизионния приемник (чрез куплунга DIN 5 отзад на гърба на компютъра) и касетофона (чрез куплунга до него). 

Първо трябва да включите телевизора, за да загрее. Настройте го на 3-ти или 36-и канал. Ако включите и компютъра, на екрана ще се появи същият светъл надпис, дето го виждате и горе:

Компютър Правец 8Д - включване
Компютър Правец 8Д – включване

БРВ означана ,,База за развитие и внедряване“ към ком­бината в гр. Правец. Basic е езикът за програмиране, с който компютърът работи, а числото под нго са свободните за зареждане на програми и т.н. байтове в паметта, защото една част е запазена за Basic-a.

Преди да започнете работа, регулирайте яркостта и контраста на ек­рана, докато получите добър образ. Може да се наложи и да прев­ключите на друг канал.

Появилата се на екрана дума ГОТОВ означава, че компютърът е го­тов за работа и очаква Вашите инструкции. Мигащото квадратче (курсорът) е маркерът, който показва позицията, в която ще се въведе или изведе следващият символ.

Ако и Вие сте готови за работа, пожелаваме Ви успех!

А сега защо да не разгледате и още нещо компютърно…

8-инчови български дискети ИЗОТ


Използвана литература:

Сираков, Пенчо А. ; Вълчев, Орлин П.Ключ за компютър : Въведение в БЕЙСИК : [Ръководство за юноши] – София : Нар. младеж, 1985.

Вълчев, О. и др. Домашен компютър Правец 8Д. София : Техника, 1986.

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *