Казан за варене буркани консерви

Електрически казан за варене на буркани с консерви от 1977

В Сандъците – Sandacite найдохме и това чудо – специален уред за варене на буркани с консерви!

Казан-за-варене-буркани-консерви
Казан за варене буркани консерви

Както добре знаем, едно време практиката да се варят компоти и въобще да се приготвя зимнина е била масова. Всяка божа есен във всяка кухня из талашитените шкафчета са се наизваждали бурканите, един по един са се напълвали със зарзаватите или плодовете и после са поемали към печката. За да бъде блага и сладка зимата! Ние примерно сме виждали как се слагат по 4 буркана компоти в една тенекия за сирене и така ги за по-бързо се варят на големия котлон на печка Мечта.

Само че това с печката обаче е самоделно изобретение. Наскоро нашите изследвания ни доведоха до находката, че българската електропромишленост е разработила и произвеждала специален уред, предназначен за варене (а значи и стерилизиране) на консерви зимнина (компоти). Именно него виждате на снимките.

Казан за варене буркани консерви
Казан за варене буркани консерви

Техническо погледнато, той представлява нещо, подобно на ония старовремски казан-перални, за които сме Ви разправяли. Уредът е един казан с метално дъно, под което има реотан. Слагате бурканите вътре и сипвате вода, така че тя да ги покрие. Сетне включвате уреда от превключвателя (имате възможност да избирате 4 степени), реотанът се загрява, нагрява и водата и така Вашите компот-консерви се стерилизират. Чиста работа!

Казан за варене буркани консерви
Казан за варене буркани консерви

Уредът е произвеждан от Завода за горивна техника ,,Металургия“ в Горна Оряховица и е въведен в производство, както казахме, през 1977 г. Реотанът потребява 3000 вата мощност, а напрежението е ясно, че е 220 волта – все пак този ,,консервник“ не е от 50-те г.

Казан за варене буркани консерви
Казан за варене буркани консерви

По наше наблюдение точно тези уреди не са били особено разпространени – за 15 години колекциониране за пръв път виждаме такъв – но бяхме длъжни да го вземем, за да запазим за историята факта на неговото съществуване.

Поздрави от мазата с туршиите! :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *