Българско сглобяемо бунгало Камчия

Българско сглобяемо бунгало Камчия от 80-те

Българско сглобяемо бунгало Камчия от 80-те

Българско сглобяемо бунгало Камчия
Българско сглобяемо бунгало Камчия

На горната снимка виждате едно интересно българско изделие! Но откъде започва неговата история?

На 01.ІІ.1977 г. в Пазарджик се създава  Строително управление (СУ) „Балканстрой“, което впоследствие прераства в Стопанско-производствено предпирятие (СПП) „Метални конструкции”.  Неговият предмет на дейност е ,,експериментиране, строителство и монтаж на едноетажни жилищни сгради, къмпинги, гаражи и сгради азбесто-циментови панели за временно строителство“, както пише в документите, които изискахме за него. Това предприятие е било поделение на Национално производствено обединение (НПО) „Балканстрой”- София, а от 1.І.1979 г. преминава към Стопански комбинат (СК) „Метални конструкции”- София. През 1980 г. предприятието е преименувано в Завод за сглобяеми къщи (ЗСК) „Метални конструкции”- Пазарджик, с основна дейност комплектация и монтаж на сгради от леки сглобяеми елементи. Тогава вече е разположено върху площ от 21 дка извън регулацията на града в посока стария път за София, с адрес на управление – ул. „Хр. Касапвелев” № 3, Пазарджик.

Такаа… а защо Ви избълвахме всичко това? Чисто и просто защото горе виждате едно от изделията на завода като такъв за сглобяеми къщи. Това е преносимо сглобяемо бунгало, тип „Камчия“, състоящо се от 2 помещения и с полезна жилищна площ 15 кв.м. Произведено е през втората половина на 80-те. Конструкцията му е метална, обшита с азбесто-циментови трислойни панели, които осигуряват добра топлинна изолация. Цветовете на фасадата и интериора  са били според желанието на купувача. Инсталациите от всякакъв вид са вградени предварително (заводски) а след закупуването превозът на бунгалото, докъдето клиентът каже, е бил осигурен от завода. Монта­жът се е извършвал на място, също от специалисти на ЗСК.

Български сглобяеми къщи
Български сглобяеми къщи

Както става ясно,преносимото сглобяемо бунгало е подходящо за временно обитаване, примерно от курортисти във вилни зони и къмпинги. ,,,Създава условия за приятно изкарване на сво­бодното време, лесно и бързо разрешава пробле­ма за летния отдих!“, както пишеше в рекламата! :)

Мдаа… остана да добавим само, че това предприятие прекратява дейността си в началото на ХХІ век, след 2002 г. със сигурност.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *