Херма 01 - български уред за вакуумиране на храни

Херма 01 – БГ уред за вакуумиране на храни от 1983 г.

Вижте в Sandacite.BG български уред за вакуумиране на храни!

Херма 01 - български уред за вакуумиране на храни
Херма 01 – български уред за вакуумиране на храни

Уред за вакуумиране на храни е много. полезна джаджа. Той изтегля въздуха от пакети с продукти и така ни помага да ги съхраним свежи за по-дълго време, включително и в хладилник/фризер. Целта е да се намали до възможния минимум количеството кислород в пакета, за да се предотврати развитието на бактерии, причиняващи развалянето на т.н. червено месо, зеленчуци, риба и т.н. Така се спестява и място за съхранение, тъй като след вакуумираме пакетите не са издути от въздуха вътре. Можем и да запечатаме месо, което да мариноваме или да замразим пакетирана пъстра комбинация продукти, които сме подбрали за някое бързо ястие, ако се върнем късно, с умора и не ни е до готвене. Обикновено храните се вакуумират в полиетиленово фолио.

В България вакууматор за храни се появява през 1983 г. Тогава в ДПУ ,,Христо Ботев“ Ботевград започва производството на Херма 01 – комплект от 2 устройства за херметизиране и последстващо вакуумиране на продуктите. Най-вероятно това е първият такъв уред, произвеждан в България. Състои се от херметизатор и вакууматор. Ето как работят.

Херма 01 - български уред за вакуумиране на храни
Херма 01 – български уред за вакуумиране на храни

Херметизаторът представлява пластмасова кутия. Поставяме го на стабилна маса, включваме го в мрежата и отваряме капака. В отсека в основата на уреда поставяме ролка полиетиленово фолио. Пред него има реотан с правоъгълно сечение и тефлоново покритие. Отгоре има също пластмасов капак на 2 панти, а от вътрешната му страна има гумен профил – ще видим за какво е там.

Изтегляме от ролката толкова фолио, колкото голям плик искаме да направим. Прекарваме го така, че когато затворим капака, полиетиленовата лента да се озове и притисне между профила с гумено уплътнение (на капака отгоре) и реотана на основата отдолу. Затваряме капака и в продължение на 3 – 4 сек. го притискаме върху фолиото. Уредът е отдавна включен, защото със затварянето на капака е задействат микропрекъсвач вдясно от реотана, който включва уреда. Така той работи само докато капакът е затворен и притиснат към реотана. Той е свързан към вторичната намотка на понижаващ трансформатор в кутията, защото реотанът работи не на 220, а на 12 волта.

Херма 01 - български уред за вакуумиране на храни
Херма 01 – български уред за вакуумиране на храни

През това време реотанът се нагорещява, изработва шев върху полиетилена и така маркира единия край (дъното) на бъдещия пакет. Вдигаме капака, така изключваме уреда и чакаме 10-ина сек. да изстине шевът. Вдигаме плика и с ножица отрязваме на около 1 см от готовия шев.

Вече имаме оформен плик, който натъпкваме с вкусни неща. Когато го направим, прилепяме отвора в ,,устата“ на уреда (между реотана и капака), като внимаваме фолиото да остане гладко и да не се набръчка. Притискаме капака и заваряваме по същия начин. Готово! Вече имаме херметически затворен плик с продукти. Приключихме първата част от процедурата.

Максималната дължина на ролката, която можем да сложим така в отсека, е 30 см, затова и най-дългите шевове са толкова. Но херметизаторът може да изработва и шевове, по-дълги от 30 см – чрез наставяне. Така може да направим чувал или да се съедини 1 плик с друг.

А сега да видим как изпомпваме въздуха!

Херма 01 - български уред за вакуумиране на храни
Херма 01 – български уред за вакуумиране на храни

Вакууматорът се състои от мехче (вакуумна помпичка) и малък маркуч, завършващ с куха игла. Хващаме единия край на готовия плик с едната ръка, а с другата внимателно го пробиваме с иглата близо до ъгъла. Внимаваме обаче да не продупчим отсрещния слой на плика! След като иглата е вече вкарана в пакета, стискаме плътно отвора между 2 пръста на едната ръка така, че около иглата да влиза и излиза възможно най-малко въздух. С другата (свободната) ръка натискаме мехчето. При натиск въздухът от вътрешната му страна се изтласква навън. А при отпускане то засмуква въздуха от плика обратно в себе си, защото във вътрешността на мехчето има пружина, която го връща в отворено положение. И така натискаме и отпускаме вакуумната помпичка няколко пъти, докато изтеглим целия въздух от плика. Ще познаем, че сме достигнали този момент, когато мехчето започне се натиска вече мн. трудно и накрая стои съвсем свито заради действието на вакуума. А същевременно фолиото на пакета е прилепнало плътно към опакованите продукти.

Херма 01 - български уред за вакуумиране на храни
Херма 01 – български уред за вакуумиране на храни

Тогава внимателно изваждаме иглата от плика. Същевременно притискаме с пръст към отвора на пакета отсрещния му слой полиетилен – за да не навлезе отново въздух.  Заглаждаме внимателно мястото около отвора (да не се образуват бръчки) и залепваме здраво, чрез притискане, с предварително подготвени лепенки тиксо.

Нека накрая да проверим пакетите. Ще вакуумираме отново, ако някъде пак е навлязъл въздух. Може да стане поради 3 причини: 1) неплътно залепен отвор с тиксо, 2) некачествено направен шев с херметизатора или 3) дефект в самото фолио.

Така хранителните продукти, веднъж затворени в херметично заварен плик, а после и вакуумирани, не изсъхват и не променят вкуса си, защитени са от влага, замърсяване и заемат по-малко място.

Само да добавим, че след 50-ина направени шива херметизаторът трябва около 30 мин. да почива. Не трябва и да се включва (да се натиска капакът), без между гумения уплътнител и реотана да има полиетилен. Силното и плътно натискане върху капака прави шева качествен – ако натискът не е достатъчен, се получават мехури.

За здравината на шева съществена роля играе и тефлоновото покритие на реотана в основата. Тефлонът издържа на висока температура, но въпреки това максималната продължителност на 1 натискане (т.е. нагорещяване) не може да бъде повече от 5 – 6 сек.

Микропрекъсвачът може да се включва само чрез притискане с капака, по никакъв друг начин. Това ще повреди тефлоновото покритие на реотана.

Когато размразите продуктите обаче, трябва да имате на какво да ги сготвите. Ето:

Тайната на Първата готварска печка от Елпром Варна, част І – 1956

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *