Български телефон ТА-1300

Български телефон Респром ТА-1300 + техническо описание и схема

Бг телефонът ТА-1300 пристигна в Сандъците – Sandacite!

Български телефон ТА-1300
Български телефон ТА-1300

Днес ще Ви запознаем с един телефон, който е разработен през 1981 г., а индексът 1300 най-вероятно от честваната тогава 1300-годишнина от създаването на българската държава. Иначе този нашият екземпляр е произведен 1986 г. Производител е Заводът за телефонни апарати Белоградчик.

Моделът ТА-1300 е доста по-различен от обичайните ни и познати телефони от този завод. Той се отличава от дотогавашната масовка по три основни признака:

 • предназначен е за закачане на стена (тежи около 700 грама – не че е важно при това положение). От тия, дето все им изпускахме слушалките, те се удряха по стената и в един момент телефонът се повреждаше – помните ли? :)
 • набирането на желания номер не се осъществява с шайба като по-старите модели, а с натискане на цифрови бутони – напредничаво за времето си. С този номератор могат да се избират номера с максимален брой на цифрите в състава си 20;
 • и освен това този номератор е разположен не на корпуса,  а на самата слушалка! Изглежда различно, нали? :)
Български телефон ТА-1300
Български телефон ТА-1300

Та-1300, разбира се, е предназначен за свързване към вече достата тогава в България автоматични телефонни централи. Притежава доста ценни и удобни функции като напр. регулиране силата на звънене, автоматично повтаряне на избрания номер и превключване между импулсно и тонално набиране на номерата.

Апаратът може да работи при захранващо напрежение 48 или 60 волта.

Български телефон ТА-1300
Български телефон ТА-1300

Телефонът има два кабела – захранващ (онзи, който влиза в розетката) и такъв между апарата и слушалката (т.н. микротелефонна гарнитура). Първият е двужилен, а вторият е трижилен и – както си го знаем – спирален.

Равнището на звуково налягане на приемника му при повикване (при подавана мощност 100 mV/A) е 65 дБ, а същият показател, измерен на разстояние 0,5 м от телефона, е 70 дБ.

От задната страна на корпуса (тази, която в положение на монтаж застава към стената) са отпечатани и производствените данни:

Български телефон ТА-1300
Български телефон ТА-1300

Оттук можете да изтеглите техническото описание и схемата – Респром ТА 1300

Коментари в съответната тема пишете в в нашия форум – http://sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=45&t=5260

Share this post

Comments (3)

 • anton Reply

  Ve molem da mi se javite ako ste kolekcioner na stari telefoni za sorabotka

  05.08.2015 at 18:31
  • Антон Оруш Reply

   Имам някой български телефони, но са съвсем малко.

   10.08.2015 at 18:10
 • STEFF Reply

  Ехааа телефона с „цвъркача“. Така му казвахме на звънеца, изпълнен по схема мултивибратор и телефонен капсул. Доста модерен за времето си телефон. Изпълнен в цветове зелен, оранж, червен, кафяв и кремав. Имам някакви спомени и за черен. Детството ми е минало сред купища такива върнати за ремонт. На фона на другите модели си беше доста проблемен апарат. Много му изгаряше цвъркача, прекъсваше му „нагръчкания“ шнур, или патеше от спукани писти заради изпусната слушалка. Но пък имаше много здрав корпус. „Любимото“ при ремонт беше разглобен работи, сглобен тцъ.

  12.01.2016 at 23:54

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *