Монитор ВКП 171

Български компютърен монитор ВКП 171 + схема

Най-подробната статия за монитора ВКП 171 е при нас в Sandacite.BG, а даваме и схемата му! :D

Монитор ВКП 171
Монитор ВКП 171

Такаа… ето че дойде време да отсрамим и този кютук. За да разберем къде се ползва той, налага се да започнем малко по-отдалече. Помните в миналата статия голямото лентово устройство ЕС9003, с коетов ви запознахме. Сега във фокуса на вниманието ни ще попадне мониторът му, а той е използван, между другото, и в подобната система ЕС9005.

Две неща са интересни при него на първо време. Първото е, че ако се загледате, ще видите, че корпусът му е метален, 3 мм дебело тенеке! (Което обаче все пак не е попречило мониторът да понесе известни механични поражения, докато са го подхвърляли из полусъборения склад, от който го измъкнахме.) Другото важно нещо е, че отдолу под екрана има специална вдлъбнатина. Тя е направена заради клавиатурата, с която той върви в комплект – загледайте се в горната снимка и ще видите какво имаме предвид. Дебелата клавиатура си влиза в ,,леглото“ и си приляга съвсем точно! Даже и в самата нея има вдлъбнатина пък откъм задната ѝ страна, за да не я допират контролните бутони на монитора и тя да им влияе. Освен това, клавиатурата също е метална. Впечатляващо замислена конструкция!

Монитор ВКП 171
Монитор ВКП 171

На предния панел виждаме само 3 регулатора – бутона за включвана-изключване и потенциометрите за яркост и контраст на образа. Така мониторът ВКП 171 наистина се обслужва доста просто и елементарно…

Обикновено тези монитори са произведени в Завода за далекосъобщителна техника и електроника (ЗДСТЕ – дали правилно го разшифровахме?), но се срещат и екземпляри, изработени в Слаботоковия завод ,,Кл. Ворошилов“ в София. Самият монитор е пуснат в производство около 1980 г., плюс-минус една година.

Завод за далекосъобщителна техника Враца
Завод за далекосъобщителна техника Враца

Малко технически характеристики да кажем. Този монитор има диагонал на екрана 31 см и използва съветския кинескоп 31ЛК3Б – също като телевизорчетата София 31 напр.:

Монитор ВКП 171
Монитор ВКП 171

Екранът поддържа стандарта от 625 линии и 50 полукадъра. Различаваните полутонови градации са 7, а коефициентът на геометрични изкривявания – </= 3 %. Размерите му са 315 х 348 х 260 мм.

Ето схема на основните му възли (на руских е, защото е изнасян с тонове за бившия СССР):

Монитор ВКП 171 - схема
Монитор ВКП 171 – схема

Да кажем по няколко думи за всеки от тях.

Видеоусилвателят усилва постъпващия на входа му телевизионен сигнал до равнището, необходимо за модулация. Транзисторите в него са Т101, Т102, Т103, Т108, Т104 и Т106. В стъпалото на Т102 постоянната съставна на сигнала се възстановяв чрез предвиден за това диод. Стъпалото на транзистора Т106 усива синхроимпулса, който се съдържа в тв сигнала. Синхронизиращият задаващ генератор е изпълнен на линейната интегрална схема ТВА 920 (ИС 201).

Монитор ВКП 171
Монитор ВКП 171

Кадровата развивка е осъществена чрез линейната ИС TDA1170 (ИС 301). Схемата съдържа генератор на вертикално отклонение (неговата честота се задава от постъпващите кадрови синхроимпулси и чрез потенциометъра Р303 може да се променя в определени граници), мощен краен усилвател и степен за едно напрежение. Напрежението от усилвателя постъпва във вертикалната отклонителна бобина и създава там тока за кадрова честота.Чрез потенциометъра Р306 се регулира амплитудата на тока, т.е. чисто и простто вертикалният размер на растера.

Схемата на редовата развивка на ВКП 171-то пък включва задаващ генератор и устройство за изравняване на фазите (те са част от линейната ИС ТВ 902). драйверно стъпало и крайно такова. То е източник на линейно изменящия се то.к. Въпросното драйверно стъпало е с познатия ни от много други джаджи транзистор 2Т6551, който работи като усилвател в ключов режим. (Принципът на ,,ключовите“ усилватели е следният: активният елемент може да се намира в две състояние – отворен или затворен. Ако е второто, то през него не тече ток и отделената мощност е нулева. Ако ключът е отворен, то падът на напрежение е нула и загуба на мощност отново няма.)

Крайното стъпало на редовата развивка е изпълнено с транзистора КТ 802А. Линейността на отклонителния ток се регулира чрез линеаризиращите бобини РЛ 201 и РЛ 202. Стъпалото захранва трансформатора за хоризонтално отклонение на монитора. Както знаем от тв техниката по принцип, ТХО-то изработва напреженията, които след изправяне и филтриране захранват крайното стъпало на видеоусилвателя и кинескопа.

Сега да видим и какво е захранването. Захранващият блок за +12-волтово напрежение включва мрежов трансформатор. Вторичната му намотка е натоварена с мостов диоден изправител. Изправеното тук напрежение се филтрира и се подава на електронен стабилизатор, който се състои от интегралната схема МАА 723 и транзисторите 2Т 6551 и КD 502. Стабилизираното напрежение захранва видеоусилвателя, синхронизирания задаващ генератор и отоплението на кинескоп, за да можете да виждате нещо на ВКП-то.

Освен това, мониторът има и още един захранващ блок, който се състои от мрежов трансформатор, изправител и електронен стабилизатор.

Монитор ВКП 171
Монитор ВКП 171

От тази снимка можете да си извадите представа за конструктивното оформление на монитора. Изброените схеми и други са монтирани на 2 печатни платки. Първата съдържа:

  • видеоусилвателя и стъпалото за усилване на синхроимпулсите;
  • кадровата развивка на ВКП 171-то;
  • амплитудния сепаратор, задаващия генератор и драйверното стъпало за хоризонтално отклонение;
  • кондензаторите за хоризонталното отклонение, демпферния диод,  линеаризиращата бобина, а също така диодите и филтриращите кондензатори за получаване на напреженията, които захранват кинескопа и крайното стъпало на видеоусилвателя;
  • захранващия блок за +12-волтовото напрежение
  • регулиращата бобина и ТХО-то

На втората платка са монтирани печатната платка на стабилизираното +5-волтово напрежение, а на шасито са монтирани и двата мрежови трафа и регулиращите такива барабар с радиаторите им.

На задния капак (също метален, между другото!) са монтирани конекторите (за видеосигнала е коаксиален) и електрическите предпазители на мониторчето:

Завод за далекосъобщителна техника Враца
Завод за далекосъобщителна техника Враца

Ако ви интересуват още знания за този монитор (напр. да разберете един по един какви са всичките му градивни елементи и характеристиките им), можете да си изтеглите неговата документация, която сме скенали тук ==> Monitor VKP171

Ето и схемата му – функционалната и тази на електрическите връзки в монитора – надяваме се да са Ви от полза:

Монитор ВКП 171 - схема
Монитор ВКП 171 – схема
Монитор ВКП 171 - схема
Монитор ВКП 171 – схема
Монитор ВКП 171 - схема
Монитор ВКП 171 – схема

 

Монитор ВКП 171 - схема
Монитор ВКП 171 – схема

Продължаваме да търсим всякакви елементи от някогашните компютри ИЗОТ, както и самите тя! Затова, ако намерите такива, не се колебайте да ни потърсите (0896 625 803)! :) Поздрави!

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *