Стълбищен часовников автомат

БГ стълбищен часовников автомат за осветление от 1966 г.!

В Sandacite.BG вече имаме български стълбищен часовников автомат за осветление от края на 1960-те!

Стълбищен часовников автомат от 1966 г.
Стълбищен часовников автомат от 1966 г.

Със сигурност знаете, че когато влизате във входа и натиснете ключа за лампата, след минута, две или три тя угасва. Това е така, защото когато включите ключа, задействате едно малко устройство в ел. таблото на входа – въпросната джаджа работи точно като часовник, който започва да тиктака в момента на натискане на ключа. Тогава Вие подавате външен импулс, автоматът включва веригата и я изключва след изтичане на определеното време, за което е настроен да я държи включена. Този часовник автомат може да се настрои на определен брой минути, след които да изключва осветлението, а сега ще разгледаме по-подробно за какво става дума…

По времето на масовото строителство на многоетажни жилищни сгради такива автомати са произвеждани в габровския Завод за часовникови прибори ,,Импулс“. Моделът, който ще Ви покажем днес, е страхотно популярен десетилетия и е на конвейера от 1966 г. (това показва и означението му – АСЧ-66).

Той се състои от следните три основни елемента: часовников механизъм (разбира се!), електромагнитна система (разработен е на базата на електромагнит) и контактна система.

Ето го в цялото му великолепие:

Стълбищен автомат за осветление АСЧ-66
Стълбищен автомат за осветление АСЧ-66

Накратко казано, принципът на работа на автомата е следният:

След подаване на външен електрически импулс се задейства електромагнитна система.Включва се веригата за осветление от двойка контакт и се за­действа часовниковия механизъм. В същото време се прекъсва веригата на електромагнита. Движението на часовниковия механизъм се под­държа от двигателна пружина. Продължителността на работа на автомата зави­си от настройката на регулатора върху котвата на електромагнита., а след изтичане на зададеното време автоматът изключва веригата за осветление.

Малко за монтажа и употребата на автоматичния часовников автомат. С отвиване на специалната пластмасова гайка капакът се освобождава и се снема, а след това на­водните клеми за присъединяване към мрежата са ни вече до­стъпни.

Монтирането на часовниковия механизъм става чрез два винта М5. Работното положение на ав­томата поначало е вертикално, при което бобината остава над контактната система. Включването на автомата към осветлението се извършва по схемата по-долу, като наводните проводници се поставят под изводните шайби и се притискат с винтове.

Стълбищен автомат за осветление - схема
Стълбищен автомат за осветление – схема

Настройката на автомата (колко време да работи осветлението) се осъществява с помощ­та на регулатора, а интервалът е между 2,5 и 5 мин. Те са нанесени на маркирани червени линии и цифри върху котвата.  След монтирането и настройката автоматът се за­тваря и пломбира. Тези неща – монтирането, настройката и пломбирането на авто­мата – се е извършвало от лица, упълномощени от завода про­изводител, и сервизни служби. Между другото, ето в кои граове е имало:

Завод за часовникови прибори Импулс Габрово
Завод за часовникови прибори Импулс Габрово

Ето и тук в завода е минало ОТК-то, няма грешка:

Стълбищен автомат за осветление
Стълбищен автомат за осветление АСЧ-66

Знаем, че навремето (а и все още) доста хора бутаха клечки за зъби, сгънати хартийки и други тънки боклуци между клавиша на ключа и рамката му, за да предотвратят затварянето на веригата, но е важно да отбележим, че с оглед здравето на автомата той не трябва да работи при непрекъснат импулс повече от 12 часа! Тоест – махнете боклуците от ключа за лампа!

Ето и кратки технически данни:

    • захранващо напрежение – 220 волта с честота 50 херца
    • изключвателна мощност – 1100 вата
    • номинален товар на контактната система – 5 ампера
    • допустима грешка – при настройка 2,5 мин. – 80 сек.; при 5 – не повече от 150 сек.
    • размери – 156 х 100 х 62 мм
    • тегло – 0,530 кг.

Сега вече знаете достатъчно, за да си то ремонтирате дори! А лошото е, че с времето тези автомати стават все по-малко… затова е добре, че спасихме поне този! :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *