Компютър Правец

Изтеглете БГ 8-битови компютърни програми по химия и биология

Вижте в Sandacite.BG стари български учебни компютърни програми за Правец!

Компютър Правец
Компютър Правец

В няколко статии наскоро ви показахме как работят стари български образователни програми за 8-битови компютри като Правец`82 и Правец 8М. ТУК например можете да научите как работят тези ретро учебни програми. Ако предпочитате, първо прочетете онази статия като въведение и после се върнете тук. :))

Сега решихме, че е добре да качим и самия софтуер, за да можете да си го свалите и пуснете на своите Правеци. Програмите са качени тук във вид на имиджи от дискети. Така можете да ги свалите и да ги пуснете и на емулатор, напр. AppleWin, който емулира Apple ][ в Уиндоус. Ако нямате Правец 8, а искате да си стартирате старите програми, просто ползвайте AppleWin на съвременния компютър. Друг вариант е да свалите имиджите и да използвате такова флопи – ЦЪК. Флопито емулира нормално Правец 8/Apple ][ флопи, само че работи със SD карти. Дори не нужно да имате дискети. Закачате го на Правец 8, преди това записвате имиджа на SD картата на съвременен компютър и пускате компютъра. Той зарежда оттам, все едно е дискета.

За днес сме подбрали две групи програми – по химия и биология, за гимназиалния курс. Можете да изтеглите оттук едно по едно – просто кликате на всяко заглавие. В папката, която ще ви се изтегли, има снимамо и ръководството за употреба с програмата, затова ще научите повече за какво се ползва тя:

ХИМИЯ – Адсорбция, Ебулиоскопия 2, Ебулиоскопия, Електролитна дисоциация, Етилови въглеводороди, Корозия, Окислително-редукционни процеси, Осмотично налягане 2, Осмотично налягане, Потенциометрично титроване, Ред на относителна активност, Степен на електролитна дисоциация, Съставяне на химични формули, Фотометричен анализ, Химична връзка, Химична диктовка, Химично равновесие

БИОЛОГИЯ – Биополимери, Жизнен и митотичен цикъл на клетката, Образуване на урина, Основни органични съединения в клетката, Производни органични съединения, Структурно-функционална организация, Функциониране на глобуларните пептиди

Учебни дискети за компютър Правец`82
Учебни дискети за компютър Правец`82

Файловете са предоставени от нашия приятел Светлин Грънчаров.

Скоро очаквайте още учебни дискети!

Изтеглете две програми за Правец 8М

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *