Език за програмиране Лого

Изтеглете две програми за Правец 8М

Изтеглете две програми за компютър Правец 8М в Sandacite.BG!

Комплект език и учебни програми за Правец 8М
Комплект език и учебни програми за Правец 8М

Днес сме на тема софтуер за български компютри.

В предишната публикация хвърлихме светлина върху учебните възможности на компютрите Правец и как те са използвани в училищата. Там показахме тази дискета с две програми – учебен текстов и графичен редактор – на които учениците са се запознавали с възможностите на новата техника. Те са част от учебна система, която съдържа няколко елемента – управляваща програма, текстов редактор и програма каталог за файлове.

В другата дискета от комплекта (виждате я по-горе) пък присъства езикът са програмиране Лого 1, който е удачен за запознаване на съвсем малки деца с начина, по който работи програмирането. Тези две дискети са приложение към книгата ,,Информатика за начинаещи“ (1989)  от Румен Николов и Евгения Сендова. В нея се засяга именно езикът за програмиране Лого, използващ т.н. графика с ,,костенурка“ за създаване на чертежи – затова и подзаглавието на книгата е ,,С костенурката напред!“. Ето по-подробно за какво става дума.

Взимаме 5,25-инчовата дискета с двата редактора и я вмъкваме във флопито. След около 20 секунди се появява следното въвеждащо меню:

  1. Избор на текст
  2. Запазване на текст
  3. Редактиране
  4. Изтриване на текст
  5. Каталог на библиотеката
  6. Край на работата
Дискета с програми за Правец
Дискета с програми за Правец

Под ,,текст“ тук трябва да се разбира ,,файл“, защото тази програма е само текстов редактор. Каталогът съдържа всички създадени до момента файлове, които са запазени върху носителя. Към програмата има и т.н. библиотекар, който е инструмент за организиране на създадените текстови файлове върху дискети – да се записват, отварят подреждат по различни признаци и да се изтриват. За да отворите някой от файловете или за да го изтриете, трябва да изпишете заглавието му. Отдолу софтуерът ще Ви подкани да изберете какво искате да правите чрез надписа <Изберете 1…6>.

Учебната програма за текстообработка работи с кратки текстове – 96 реда по 40 символа всеки – и е лесна за разбиране от начинаещи. Все пак, ако по време на работа нещо не Ви е ясно и поискате да получите повече информация, натиснете клавишната комбинация МК/П и ще Ви се отвори помощ.

В режим на текстообработка редакторът има всички познати възможности – можете да заменяте, триете или вмъквате нов символ, да вмъквате празни редове, да обединявате абзац или да ги разделяте и т.н.

И сега идва време за голямата ни изненада – успяхме да намерим имидж файлове на дискетата с Лого и на текстовия и графичния редактор и Ви ги качваме тук да си ги изтеглите. Можете да ги използвате в различни емулатори напр. и да почувствате атмосферата пред Правец 8М. Можете да ги изтеглите ==> Programi za Pravec 8M.

Както виждате, записът е направен в завод ,,М. Ломоносов“ в Плевен – тогава той е специализиран в учебната техника. Нашият комплект изобщо не е използван обаче – виждате как дискетите дори не са разпечатани, а на нас сърце не ни дава… :)

Ако ли пък Ви се четат книжки за стари компютри, ето тук можете да си натоварите мноого такива ==>

Микрокомпютърна техника за всички – пълна колекция

Share this post

Comment (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *