Стара аркадна игра ИЗОТ 137Д

Български автомат за аркадни игри ИЗОТ 127Д

Днес Sandacite.BG Ви среща с българския автомат за аркадни игри ИЗОТ 127Д!

Български автомат за аркадни игри ИЗОТ 127Д
Български автомат за аркадни игри ИЗОТ 127Д

Вижте какво изровихме! :)

ИЗОТ 127Д е първият български игрален автомат от такъв вид, и затова е добре да покажем макар и малкото информация за него. Подвизавал се е в началото на 90-те години. Предназначен е за игра на всички възрасти в младежки клубове, дискотеки, хотели и почивни домове. Конструиран е на базата на микропроцесора Zilog Z80.

Български автомат за аркадни игри ИЗОТ 127Д
Български автомат за аркадни игри ИЗОТ 127Д

Ето как работи. Играта е тип екшън с доста стрелба и се разиграва на цветен монитор и се чуват съответните звуци, за да е по-вълнуваща, а играчът може да контролира колко да е силен звукът. Можете да местите своя персонаж в играта на екрана с лост, а има и клавиши, за да стреляте при нужда. Една от използваните игри е със  заглавие ,,Перко“.

Това е рекламата му. Не са ни известни други подобни български игрални автомати. Автоматът е произвеждан в Обединени заводи да запаметяващи устройства – Пловдив и е бил изнасян за чужбина от ДТП Изотимпекс.

Събрахме и спомени на потребители на сайта ни за ИЗОТ 127Д:

Sevdelin Dimitrov: Имаше един „недостатък“ който много харесвахме. Изключваш от контакта, включваш и тръгва игра без да пускаш стотинки.Моето предимство беше че дядо ми беше портиер в хотел и игрите бяха във фоайето му. Там играта беше „Перко“

Ангел Балтаджиев: Фирма „Проксим“ в Печатни платки Русе произвеждаше подобни в началото на 90-те.

Радовест Янкулов: Бяха с монети 20 ст.

А сега да добавим, че освен Перко, като игри за ИЗОТ 127Д са изпозвани познатите ни 8-битови за Правеците. Такива заглавия са Веселяци, Кубчо, Луноход, Гоненица, Змията хапе, Въртолетът, Жабчо… И това е нормално, заради също 8-битовия процесор на аркадния автомат. Самата игра в него обаче не се задейства чрез дискета, а към дънната му платка е присъединена ROMDos платка със записана някоя от игрите.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *