Ямболен Yambolen

Булана, видлон, ямболен

Булана, видлон, ямболен

Ямболен Yambolen
Ямболен Yambolen

В средата на 1960-те г. е решено в България  да започне три различни вида изкуствени влакна: булана, видлон и ямболен.

Даваме думата на статията от 1967 г., за да ни разкаже тя по-пълно за тях от гледната точка на съвременник:

,,Заводът за по­лиестерни влакна в Ямбол ще влезе в дей­ствие още тази година.

Производ­ството на полиакрилнитрилни влак­на ще започне през 1968 г.

През 1969 г. ще заработи и Заводът за полиамидни влакна във Видин.

Полиестерните влакна са известни у нас с фирмените наименования терилен. тергал, тревира, дакрон, теритал. Мнозина са оценили вече добрите качества на тези тъкани: здравина, немачкаемост, лесно по­чистване. Заводът за полиестерни влакна в Ямбол ще получава изходните продукти, необходими за синтезата — параксилол и етиленгликол — от Нефтохимическия ком­бинат в гр. Бургас. От ямболен ще се изтъкават платове за шлифери, ризи и рокли. Платове за костюми ще се изработват от щапелните влакна. Свойствата на полиестер­ните влакна им осигуряват широко приложение и в промишлеността.

Завод за полиестерни влакна Ямбол Zavod za poliesterni vlakna Yambol
Завод за полиестерни влакна Ямбол Zavod za poliesterni vlakna Yambol

Буланата ще се произвежда в Бур­гаския нефтохимически комбинат и ще прилича на вълната (на латин­ски lana означава вълна). Особе­ното в изделията от полиакрилнитрилни влакна е, че те са леки и пухкави — следователно топлят до­бре. Освен във вид на „обемна преж­да“ предназначена за изработване на жилетки, пуловери и плетени облекла, буланата ще се използва за изтъкаване на килими, тапицер­ски платове и пердета, които ще за­пазват цветовете си и след продъл­жително престояване на открито.

Химическите заводи в гр. Видин ще ни дадат третото синтетично влакно наречено видлон. Изходна сурови­на за полимеризацията на полиамидната смола — капролактамът — ще се получава от АТЗ — Стара За­гора. Видлонът притежава свойства­та на световноизвестните полиамидни влакна като капрон, перлон, силон. А те предлагат отлично съ­четание от качества: голяма якост, лекота, устойчивост на износване, изящен вид. Ние вече сме ги оцени­ли при носенето на ризи, чорапи, бельо, различни платове.

От видлон ще се изработват и кордовите нишки, които ще направят нощите автомобилни гуми и тран­спортни ленти значително по-здрави и дълготрайни. Понеже е устойчив на действието на киселини и основи, от него ще се изтъкават платове за филтри, сита и специални работни дрехи“.

:) Харесайте сайта ни и във Facebook ==> https://www.facebook.com/sandacite

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *