стар-телевизор-софия-за-износ

Sofia – български лампов телевизор за износ

Тази публикация ще Ви запознае с нещо малко известно.

Бях получил предложение от човек, син на бивша служителка в БРВР-то на завода Ворошилов София, да закупя от тях телевизор. Когато ми бяха изпратени снимките, с учудване забелязах латинския надпис Sofia на следния екземпляр:

стар-телевизор-софия-за-износ
стар-телевизор-софия-за-износ

После стана ясно, че това е нещо изключително рядко и интересно – прототипен телевизор, готвен за износ в Ирак  и Судан. От този модел конкретно са произведени само 5 бройки, колкото за техническите изпитания пред БРВР-то. С други думи, сме съхранили нещо наистина невероятно ценно.

Всичко това става около 1966 г.

Както се забелязва от снимките, има някои разлики в сравнение с класическата София 59 І – двете копчета по средата на лайсната. Едното е за изключване на звука, но другото не знам. Телевизорът е с шаси тип Пирин, кинескоп WF B59G2.

Впоследствие във форума получих допълнително осветление по темата от стари вълци в българската тв промишленост. Какви конкретни сведения за износните приключения на този модел добавиха те, можете да прочетете тук – https://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?p=17765#p17765

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *