Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019

Каква я свършихме Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019

Вижте какво подредихме на щанда на Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019!

Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019
Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019

Последните няколко дни бяха много напрегнати за нас (в добрия смисъл!). Причината – в четвъртък и петък се самокомандировахме в София Тех парк, където се състоя деветото издание на вероятно най-голямото събитие за популярна наука и техника в България – Софийски фестивал на науката – който е с къртовски труд организиран от нашите приятели Британски съвет в България. Благодарение на много доброто им разположение към нас и нашата дейност за втора поредна година на скромния ни сайт беше предоставен демонстрационен щанд, който се постарахме да запълним с всякаква – предметна, текстове и визуална – информация за интересна българска техника от миналото.

Антон Оруш
Антон Оруш

Тази година експонатите ни бяха с няколко по-малко от миналата, защото имахме по-малко време да се подготвим, обаче се постарахме да сме запомнящи се и да имаме акцент. Той падна върху нещо космическо… сега ще видите какво. :D Ето списък на експонатите, които хилядите посетители на Тех парка можеха да видят в тези два дни:

  • български фитнес уред от около 1980 г. – а именно вторият роден велоергометър ,,Хемус“, проектиран на рама от велосипед ,,Балкан“. Скъсаха се да му въртят педалите – вижте на първата снимка;
  • български противогаз от 1939 г., произведен в Държавната военна фабрика в Казанлък, никога неотварян! Личи си от запазената във фабрично положение кука, чието изтегляне задейства филтъра – тя никога не е изтегляна;
  • първият български стереоскоп от 1962 – 3 г.
  • българска отоплителна печка ,,Слънце“ от 1956 г., работеща на полагащите се за времето си 150 волта, прилична на лампа. В интерес на истината обаче, когато запитахме едно момиче какво е това, то предположи, че е ,,нещо за Морз…“;
  • ИЗОТ А550Е – български уред за заводски тест и настройка на флопидискови устройства. Ползван е в някогашните ни заводи за флопита. Поместен е в куфарче (и то самото маркирано на ИЗОТ!):
ИЗОТ А550Е
ИЗОТ А550Е

Чрез многото му бутони и други контролни инструменти можете да задействате цялостен тест на новопроизведеното флопи – за скорост на записа, за скорост на четене, за грешки върху записаното, за скорост на предаване на данни между него и компютъра… Изнасяно е за бившия СССР, защото всичките надписи по него са на руски;

  • и, разбира се, звездата на отбора – българската ,,космическа“ пералня ,,Спътник“ от 1963 – 4 г.,  с която се пере с интензивно въртене на металната сфера с дрехите и, естествено, изцяло ръчно! Честно казано, не очаквахме точно това да предизвика толкова голям интерес, но то е може би поради нашето професионално изкривяване – свикнали сме си с нея. А всъщност какво стана! Имахме няколко включвания по медиите – админът говори по БТВ Новините, в ,,Тази сутрин“, в новините на БНТ и пред агенция БГНЕС, а във фокуса на репортерските въпроси беше непрекъснато тази пералня ,,Спътник“! Даже по едно време дойде една дама от Техномеджикленд в Тех парка да пита при нас ли е прословутата пералня, защото посетители идвали и точн това искали да видят – мислели, че е при тях! ,,Сега вече ще знам накъде да ги насочвам“ – рече ни жената от Тех парка. Пералнята дори попадна в заглавието на репортажа на БТВ като акцент ва фестивала – ,,Музикални банани и перални като космически кораби на Софийския фестивал на науката“ (https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/muzikalni-banani-i-peralni-kato-kosmicheski-korabi-na-sofijskija-festival-na-naukata.html).
Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019
Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019

А пералнята е  космическа, защото, както знаете от нашата статия за нея, дизайнът й е вдъхновен от този на изстреляния през 1957 г. първи изкуствен спътник на човечеството ,,Спутник 1″. Космосът е важен елемент в представата на бъдещето преди 1990 г., това интензивно присъства и във фантастиката от периода и затова няма нищо чудно, че заради формата й са нарекли пералнята ,,Спътник“.

Да отбележим също така, че бяхме подготвили четири огромни плаката с историята на Първия български компютър ,,Витоша“ (1961 – 3), които залепихме пред самия щанд. Тук дори още не сме ги залепили докрай, а дечицата вече се трупат ли, трупат:

Колекционер
Колекционер

За пореден път трябва да отбележим – много голям, изключително голям детски интерес към представената от нас стара българска техника! Имаше цели групи от училища, които се спираха пред нашия щанд. Децата задаваха на админа въпроси за различните устройства и живо са интересуваха от начина им на действие. Това е много, много вдъхновяващо и за пореден път доказва колко интересна може да бъде старата техника, ако се представя подходящо!

Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019
Sandacite.BG на Софийския фестивал на науката 2019

Малка снимка за спомен от София Тех парк и тръгваме към нови приключения! Нарочно тук основателят позира пред банера за иновации точно с онова, което е най-голямата и мултифункционална иновация, представена от нас на тазгодишния Фестивал – пералнята, която събра погледите и която е използвана и за маслобойна, и за айряноразбивачка:

Колекционер
Колекционер

Още в средата на втория ден искрено съжалихме, че ангажиментите ни не позволяват да оставим щанда за третия и четвъртия, но се надяваме догодина положението да бъде друго и отново да си изкараме пълен Фестивал, както 2018. Събитието определено е нещо, от което София има нужда, нещо, в което всеки ще раздвижи интелекта си по чудесен начин, и ние искрено благодарим на Британския съвет за предоставената ни възможност да покажем своите магарии насред Тех парка. :)

Ще качваме тук информация и за други наши подвизи, така че следете! До нови срещи! :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *