Сандъците Блог Fibank

Sandacite.bg посети 9 години Блог Fibank!

Драги фенове на Сандъците, имамe новина за Вас!

Сандъците Блог Fibank
Сандъците Блог Fibank

Тя не е събитие от днес, но дали сте се замисляли досега, че…

… че нашият сайт, технически погледнато, е блог?

Ми да! Думичката ,,портал“ я използваме, защото така ясно описваме неговите добавъчни функции – я колко е голям, че и форум си има! Но Сандъците си остават блог… явно тази жива и истинска форма на уебсайт, предполагаща постоянно обновление на информацията от автор(и), задълбочили се в една сфера поради обичта си към нея, ни приляга най-добре.

Даам… а всеки блог е добре да се събира със себеподобни. :) Например – да участва в различни блогърски събития. Ако сред Вас има блогъри, те знаят колко нужна, полезна и одухотворяваща е взаимната комуникация между онлайн автори, изявяващи своите идеи в Мрежата.

В последните години у нас се организират доста срещи на блогъри, но моите наблюдения показват, че това са преди всичко тематични срещи на автори, пишещи в някаква област. Това, за което ще Ви разкажа сега, беше събитие, събрало онлайн автори от различни сфери, обединени както от блогърството, така и от още нещо.

Един от интересните видове блог, напоследък развивани в България – това са т.н. корпоративни блогове. За какво служат те?

Нека първо да отговорим на следния въпрос. Когато искате да си поръчате услуга от дадена компания, какво ще направите?

–              ще седнете да четете ,,статийки от нета“ в сайт, който пише за всичко, пълнейки се със статии от поща-автори

–              ще прочетете теоретична статия за услугата от специализиран сайт, но все пак – теоретична. В нея не става дума за параметрите и характеристиките на конкретното търсено от Вас нещо

–              ще влезете в обект на компанията и ще питате какво и що… ама по едно време ще Ви звънне телефонът и ще изслушате обясненията на служителя на тъгъдък, защото трябва да се връщате на работа

–              ще влезете в сайта на компанията и прочетете статия за това, което Ви интересува, написана от служители на самата тази същата компания – често същите, разработвали това, което ще искате да ползвате. Ако имате въпрос, можете да го зададете в писмена форма, а отговора ще получите от същите тези хора. Преди да се зачетете, ще сте седнали спокойно пред чаша чай, бисквитки или каквото там хапвате.

А когато става дума за нещо доста сериозно… банкови услуги?

Сандъците Блог Fibank
Блог Fibank

През декември 2009 г., само на 1 година, корпоративният блог на Fibank печели първа награда за най-добър корпоративен блог в България

Например, измежду многото алтернативни, малко познати и интригуващи канали за  комуникация със своите клиенти специалистите от Първа инвестиционна банка (Fibank)  активно използват и своя блог (http://blog.fibank.bg/). Целта на този вид общуване с клиентите е да се обясняват банкови операции, процедури и термини на достъпен език, да се публикуват новини, които хората да могат да коментират в една по-свободна (блогърска) атмосфера, да се повишава финансовата култура на клиентите… Когато всичко това е поднесено по популярен начин, читателят вижда, че и банкерите са ,,хора като нас“, това слага отпечатък на неговото възприятие и той гледа с по-различен поглед, когато мине покрай обект на банката в града. Има смисъл от човешкото отношение!

Блогърството означава свобода, помнете това. Блогърът пише за нещо, ако иска; ако не иска – не пише, и пише, както иска. Никой не може да го накара да напише нещо, ако не му е по волята, защото по ред причини в България най-често блогърът не се издържа с блог или поне не само. Изключение правят много малко хора, но и те сами са решили какви ангажименти да поемат.

Защо го казвам? Ами защото има доста голяма полза и нужда от това да се пише по блогърски начин за банково дело. Друго си е клиент да запита в свободен текст нещо, което го интересува, или факт, който го е развълнувал. Често пъти точно такива подробности са страхотно важни. Понякога хората не споделят много във формална обстановка… а обстоятелство, направило впечатление на някого, може да е причина за подобряване на услуга, която ползват хиляди хора.

Но да се върнем към разказа in concreto. Блогът на ПИБ е един от първите корпоративни блогове в България. Месец май 2008-а. Досега са 9 години, почти юбилей.

Така стигаме до момента, когато на 28 юни в София беше отбелязан деветият рожден ден на блога на Fibank. Традиционно това събитие се превръща в празник за блогърската общественост в България. На тази среща човек може да се срещне с други блогъри, да говори с тях за каквото желае, да се види и запознае със служители на Банката, чиито статии е чел, да обменят различни мисли и да разбере, че уж познати неща могат да бъдат различни и дори много интересни, ако се представят по нестандартен начин. Повечето от запознанствата си с най-големите технологични блогъри в България съм направил на рождените дни на блога на Fibank.

Сандъците Блог Fibank
Сандъците Блог Fibank

Обикновено тези срещи се организират в някой уютен бар. Така стана и днес, като мястото беше Kick`s Вar на ул. Цар Шишман 22. Тазгодишната среща обаче беше още по-специална за нашия сандъчен сайт. :)

След проведен предварителен разговор с чудесните специалисти от отдел Корпоративни комуникации на Банката те предложиха барът да бъде украсен с няколко експоната от личната ми колекция от стара българска техника, придружи с информативни плакати, които да разказват за апаратите и техните интересни качества. Изборът падна върху следните неща, които читателите на Сандъците познавате добре:

–              вторият български компютър ИМКО 2

–              български електронен шах ИЗОТ 1042С

–              дисков пакет ИЗОТ СМ0006, използван като сменна памет на първите български хард дискови устройства

–              няколко компютърни игри за 8-битови компютри Правец – Пулсар, Рефлекс, Лунен патрул

Тъй като по-голямата част от очакваните гости бяха технологични блогъри, някак естествено изборът падна на този вид техника.  Смятам, че всяко нещо трябва да си ходи на мястото и според мен поводът за изложбата беше чудесно уцелен. :) Моята банка защити името си на  компания, която подкрепя българските неща. Изложбата заинтересува доста хора, които ми задаваха въпроси, а това означава, че сме успели да извадим българската техника от забравата. Още преди около година, когато започна моето участие като гост-автор в корпоративния вестник Fibank NEWS, си дадох сметка, че Банката е станала първата институция (не медия), проявила интерес към публикации в тази област. А ето сега, че бяхме и наживо! :)

След подреждането на експонатите и плакатите из бара лека-полека гостите започнаха да пристигат и разговорите започнаха. Блогърството като вид авторство отдавна вече е влязло в университетите. В работата си съм имал доста възможност да извършвам библиографска обработка на книги от известни имена, но какво е усещането, когато видиш едно от тях срещу себе си! Проф. Иванка Мавродиева,  преподавател в по реторика, бизнес комуникация, връзки с обществеността и академично писане в моя Софийски университет, е човек, който поддържа цели два блога – академичен и личен. С нея говорихме за различни въпроси около онлайн писането и онлайн авторството, за това, че времето на ,,масовата журналистика“ – блогърството – не само че не отминава, ами тепърва ще навлизаме в него все повече и повече, и за още такива интересни неща. Нещо повече – магистърската програма Управление на електронно съдържание, в която проф. Мавродиева преподава, може би ще е следващата ми академична дестинация.

Сандъците Блог Fibank
Сандъците Блог Fibank

Отляво надясно: Ивайло Александров, Директор Корпоративни комуникации; Силвия Тодорова, „От игла до конец“; проф. Иванка Мавродиева; Десислава Богданова, Главен специалист ,,Корпоративни комуникации“ и автор в блога.

Имало е много случаи, в които съм усещал, че Fibank има защо да бъде моята банка. Не говоря само за чудесните и изгодни решения и услуги, които предлагат. Имам предвид съвпадения, хора…

След като мина официалната част, на която аз като автор на изложбата и на някои статии във Fibank NEWS оповестих на обществеността ,,кой съм и за какво се боря“, продължиха ценната обмяна на мнения. Имах честта мой събеседник да бъде достолепният г-н Николай Генов, инженер по електронноизчислителни машини и устройства и работил в Дирекция „Маркетинг и реклама” на Банката. Ако имате желание някой да Ви разкаже подробно и ясно за анатомията и функционирането на българските изчислителни системи ИЗОТ от 70-те и 80-те години, заемали цели стаи, то това е той. Знаете ли, че в началото на 1980-те години делегация с негово участие е изпратена в Китай да води обучения на инженери? И че когато в един китайски ЕИМ завод бил разяснен принципът на българските ,,твърди“ запаметяващи устройства със сменяема памет, първото нещо, което някои технолози започнали да правят, било да се опитат да заснемат геометрията на четящо-пишещата глава на лекционния образец? Тогава България е била доста по-напред от Китай в научно-развойната дейност в тази сфера. А сега, ако отидете в магазина и Ви потрябва хард диск, ще си вземете… произведен в Китай, разбира се. Но пък  на него можете да свалите няколко статии за нашите ИЗОТ-и. :)

Сандъците Блог Fibank
Сандъците Блог Fibank

Десислава Богданова и Ивелина Атанасова, Основател на Фондация DigitalKidZ и собственик на NewTrend Agency

С други хора водихме и други разговори. Там беше и друг важен човек, г-н Боян Думанов – човекът, който преди около година ми даде идеята да издиря и публикувам евентуално запазена информация за митичния първи български банкомат. Тогава аз започнах мащабно изследване, но банкомат не намерих. От това усилие се роди обаче статията за българската банкова техника, която можете да си припомните ето тук :)

==> https://www.sandacite.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B8/

В разговорите ни стана дума и за ,,новите тенденции“ в ограничаването на публикации от  страна на прословутата социална мрежа Facebook и начините, по които евентуално можем да надмогнем това…  не че се получава много. :)

Събитията на Fibank винаги са били стилни и с вкус. И сега всички поканени получихме красив пакет бонбони с емблемата на Банката, които освен това се оказаха и мнооого вкусни… точно от тях си хапвам, докато пиша този репортаж. :)

Надявам се с този непринуден текст да съм Ви потопил във времето и пространството на едно отлично проведено блогърско събитие. Вниманието към отделния човек, към личността, към изявата прави разликата между отличните компании и останалите. От това имаме полза всички.

Първа инвестиционна си остава винаги първа.

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *