Сандъците Литература и техника

Sandacite.bg на Образователен семинар ,,Литература и техника“ в СУ

Тази събота Сандъците – Sandacite говорихме на университетски семинар по проект ,,Литература и техника“. 

Сандъците Литература и техника
Сандъците Литература и техника

На 31.ІІІ.2018 в Софийския университет се състоя образователен семинар „Българската модерност и машината“. Той се проведе в рамките на проект „Литература и техника. Изобретяване на модерността в българската литература“ (проект за млади учени към ФНИ, ДМ 10/1 от 13.ХІІ.2016). Участие в него взеха д-р Владимир Игнатов, докторант Мария Русева и д-р Надежда Стоянова.

Самият проект ,,Литература и техника“ е нещо много интересно, с което вече имахме случая да Ви запознаем през м. декември. Тогава организаторите издадоха книгата ,,Радио и общество“, която обединява забележително познавателни статии на българския предвоенен радиожурналист и радиопопуляризатор Матвей Вълев.

Оттогава изминаха три месеца, в които ние от Sandacite – Сандъците станахме много близки с хората от проекта, админът Антон Оруш чете доклад на организираната от тях пъстра и атрактивна научна конференция (който доклад беше посрещнат изключително добре!), а след това на няколко пъти се включи спонтанно и доброволно в работата на проекта – както можете да се убедите тук напр. ==> https://bglitertech.com/dimcho-debelianov-prikazka/. С толкова много техническа и научнопопулярна литература, с която ежедневно ни се налага да боравим, и с толкова много изчетена фантастика, няма как да не ни хареса начинание, което желае да обедини литературата и техниката. :)

Сандъците Литература и техника
Сандъците Литература и техника

Наистина изключително приятно е да се работи с тези хора – гл. ас. д-р Надежда Стоянова, д.р Владимир Игнатов, докторант Мария Русева и д-р Сирма Данова. Те са организаторите и душата на проекта. Той е много полезен и нестандартен спрямо останалите подобни начинания, защото се занимава с една неизследвана и интригуваща тема – проникването на техниката и в българската литература от Възраждането, та чак до 1944 г. Тези десетилетия са пълни с безкрайно интересни моменти, на които можем да се натъкнем, четейки текстове. Това е един начин българската литература да се направи привлекателна и интересна за младите хора, като се избяга от ракурсите, през която тя обикновено се гледа, и от темите, които обикновено се разработват във връзка с нея. Приобщаващото влияние на проекта се вижда и от членския състав на групата ,,Литература и техника“ във Facebook, където човек може да види и доста хора, несвързани професионално с литературата, а дори и някои наши редовни читатели – като напр. г-н Николай Стефанов, собственоръчно възстановил оригинален радиоприемник Тулан. :)

Ето защо беше изключително интересен и съботният семинар, на който гл. ас. д-р Надежда Стоянова най-учтиво ни покани да участваме с представяне на любимия Ви сайт! :) Благодарим й от сърце! А ето и какво се случи в Зала 2 на СУ между 10 и 13 ч… през част от което време ние още се реехме из Битака. :)

Наблюденията на д-р Владимир Игнатов бяха посветени на книгопечатната преса през Възраждането. Изложението имаше двуделна структура – от една страна, обект на интерес бяха практическите измерения на печатната преса (тискарницата) в българското общество (Никола Карастоянов, Теодосий Синаитски, х. Найден Йованович, Българското печатарско дружество „Промишление”), а от друга – теоретичните аспекти на поставения проблем, като за концептуална основа бяха използвани текстове от културната периодика – „Печатопис” на П. Р. Славейков от „Смесна китка” (1852) и „За изнамервание барутът и книгопечатанието” от болградския учител по история Николай Казанакли в сп. „Общ труд” (1868). Търсени бяха местата на близост между построенията на двамата автори в контекста на културноисторическото осмисляне на онова изнамервание, което „изеднъж променя лицето на света” – неговата роля, значение и механизмите му на функциониране.

Сандъците Литература и техника
Сандъците Литература и техника

Изложението на докторанта Мария Русева се съсредоточи върху различните образи на параходи в българската литература от 20-те и 30-те години. Бе направен кратък обзор на определенията, които получава параходът – от „плаващ дворец“ (Борис Шивачев, Златка Чолакова) и „параход-град“ (Владимир Полянов) до „подвижен малък свят“ (Елисавета Багряна) и „Cosmpolis“ (Борис Шивачев). След това наблюденията се съсредоточиха върху образите на трансатлантическите параходи, конструирани за преплаване на големи водни разстояния. Бяха разгледани поетапно параходите по два презокеански маршрута: между Европа и Северна Америка (в книгата на Здравка Чолакова, „Америка“, 1937) и между Европа и Южна Америка (в пътеписа на Светослав Минков, „Другата Америка“, 1938).

Сандъците Литература и техника
Сандъците Литература и техника

Д-р Надежда Стоянова изнесе лекция на тема „Машината и небето. Българският модернизъм и образът на самолета“, в която бяха представени някои от най-ранните и някои от най-популярните литературни интерпретации на самолета в българската литература до 1944 г. Те бяха разгледани в контекста на развитието на т.нар. „авиационна литература“, както и в контекста на произведенията на европейския и руския авангард. Акцентирано беше върху жанра на „аерописа“, който българските автори разработват през 30-те години на ХХ век, но също така и върху осмислянето на различната представа за действителността, която полетът със самолет създава у човека в първата половина на ХХ век.  Това беше една много интересна и емоционална лекция, особено в частта си, разказваща за италианския футуризъм от началото на ХХ век.

Сандъците Литература и техника
Сандъците Литература и техника

И така, докато стана време пред презентационния екран да излезе основателят и администратор на Sandacite.bg Антон Оруш. Той представи всички цели на сайта, които ние си знаем – запазване и публикуване на колкото се може повече моменти от великия летопис, наречен история на българската техника – чрез ревюта на експонати, обобщаващи изследвания, събиране и обнародване на интересните писмени документи по темата и др. под. Той изложи накратко историята на сайта и подчерта, че за него това не е начин за печелене на пари, а същностно начало и ръководна задача в живота. Акцентира върху някои от последните интересни статии в сайта. Слушателите – предимно студенти и гимназисти – проявиха интерес към темата, някои веднага отвориха сайта ни на телефоните си, а един от тях зададе въпрос, свързан със стари книги по програмиране. Наистина перфектен семинар… готови сме за повторение. :)

Ако сме Ви интересни, ще се радваме да се видим и на страницата на Сандъците във Facebook ==> https://www.facebook.com/sandacite/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100002339602136

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *