Notifications
Clear all

Какво е това чудо? Ехо-2 като радиоточка?

4 Posts
3 Users
0 Likes
4,775 Views
(@airborne)
Posts: 5
Active Member
Topic starter
 

Здравейте,

На един битак налетях на два броя такива апарата - съвсем нови Ехо-2, само че с нещо като феритна антена и два изхода с крокодили накрая, а вътре практически радио няма. Изглеждат напълно еднакви, като фабрично произведени.
Някой може ли да предположи какво е? Някаква тестова апаратура, радиоточки, тонколони...?

 
Posted : 22.10.2018 17:50
radko
(@radko)
Posts: 238
Reputable Member
 

Това трябва да е някакъв мелодичен звънец от типа "канарче". Сложи батерии и дай накъсо крокодилите.
P. S.: Сега забелязах, че кабелите с крокодилите са три. Та може би това да е тестер за проверка на транзистори, като при свързването им устройството да почва да работи в генераторен режим при здрав транзистор, и от говорителя да се чува някакъв звук, пищене.

 
Posted : 23.10.2018 0:41
(@airborne)
Posts: 5
Active Member
Topic starter
 

Сложих батерии. При окъсяване на крокодилите не става нищо. Но при допир на писеца на това, което мислех за феритна антена до един от двата крокодила се чува постоянен висок тон. Мисля си, да не е нещо като фазомер или мултицет - за тестване на верига (напр. в електроуреди) при закачане накрокодилите на захранване и тестване с писеца на елементите по веригата за да се открие кой е изгорял. Дали съм на прав път?

 
Posted : 25.10.2018 2:52
(@angel1962)
Posts: 1
New Member
 

Здравейте!Не мога да видя снимките, но Ехо 2 беше на въоражение в Гранични войски през 80 те години.Това е сигнален уред за нощно време.Апаратът се поставя на нещо като стойка.След това от двете страни се свързва с много тънка жичка дълга до 100 метра от всяка страна.При преминаване на нарушител, той къса жичката и апарата дава тих сигнал.
В общи линии това е действието му.

 
Posted : 04.07.2019 16:59
Share: