Notifications
Clear all

Грамофонни плочи

4 Posts
3 Users
0 Likes
3,668 Views
alexandar888
(@alexandar888)
Posts: 70
Estimable Member
Topic starter
 

Винаги съм се чудил, защо някои плочи имат голям отвор, който изисква специална приставка - адаптер? Та знае ли някой отговора, какъв е смисъла на това усложнение?

Плочата от снимката по-горе е много интересн пример - парчето в средата може да се отчупи и така плочата става с голям отвор.

"Нашата мъдрост е следствие от нашия опит. Нашият опит е следствие от нашата глупост."

Моите неща: https://sites.google.com/site/hifiaudiobg/foto-galeria

 
Posted : 22.07.2013 2:09
radko
(@radko)
Posts: 238
Reputable Member
 

Имаше някога грамофони за автомобили, и те работеха само с малки плочи с голяма дупка, плочите се пъхаха в процеп подобно на сегашните CD плеъри за автомобили.

 
Posted : 22.07.2013 11:24
(@silver_bolt)
Posts: 26
Eminent Member
 

Разликите в двата формата (33 и 45 об.мин.) се дължат на факта че са разработени по едно и също време (1948 и 1949г.) от две конкурентни компании: Columbia Records и RCA Victor, съответно. В крайна сметка, и двата стандарта се налагат заради различните им удобства и приложения: големите ''тави'' заради времетраенето и възможността за много качествен звук, а малките защото са удобни за пренос, позволяват промоционално издаване на песни, използване в джубокс автомати и споменатите авто-грамофони.

Относно сингълът показан в началото на снимката: има автоматични грамофони, където плочите се нанизват на метален шиш и от там машината ги пуска самостоятелно върху платера под тях. Тъй като въпросният шиш е с малък диаметър, на някои 45-оборотни плочи има такова центърче. Виждал съм допълнителни такива центърчета за плочи при които фабрично няма: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... dapter.jpg Също така: направено е да се отчупи, защото има и грамофони които възпроизвеждат САМО този формат.

 
Posted : 22.07.2013 22:35
alexandar888
(@alexandar888)
Posts: 70
Estimable Member
Topic starter
 

Много интересна информация. А като стана въпрос за обороти - предимства и недостатъци, може ли по-подробно и за това? Интересува ме какво е положението и с "митичните" 16 оборота.

"Нашата мъдрост е следствие от нашия опит. Нашият опит е следствие от нашата глупост."

Моите неща: https://sites.google.com/site/hifiaudiobg/foto-galeria

 
Posted : 25.07.2013 3:30
Share: