Notifications
Clear all

Дефектнотокова защита

13 Posts
5 Users
0 Likes
27.5 K Views
felicialx
(@felicialx)
Posts: 424
Honorable Member
Topic starter
 

Въпроса ми е възможно ли е и ако да как да се постави дефектнотокова защита в апартамент изграден със старият тип инсталация, тоест инсталация състояща се само от L и N проводници без заземително жило PE.

Според предписанията на производителите дефектнотокови защити без наличието на отделен заземителен проводник PE не функционират правилно. Въпреки това чувам някакви твърдения, че става и работи. Моля за мнения.

Красотата се ражда в мъки

 
Posted : 17.11.2012 23:54
felicialx
(@felicialx)
Posts: 424
Honorable Member
Topic starter
 

lz2xl написа: Не става,няма ли го жилото предпазна земя няма никакъв ефект от ДТЗ.И аз съм чел всякакви алхимий в нета,такива които са спорни и за предаването Ловци на Митове и откровенни блъфове писани от невежи хора.
Един пример,пералня можело щото течащата през нея вода играела ролята на PE. ,Друга идея,един си "заземил" банцига в кофа пълна с пръст и това "помагало" даже банцига започнал да работи безшумно
Още повече че от няколко години насам трижилната инсталация за монофазно напрежение е задължителна по закон.За ново построена,които са в занаята знаят какви са последствията
Пусни си трета жица да ти е мирна главата

origo написа: Без трето жило наистина почти си губи смисъла. Като зяло тая защита измерва разликата в токовете на двете жила - фаза и нула, и ако е по-голяма от някаква зададена стойност сработва. Ако няма на къде да протече дефектния ток няма как да сработи. Ако го пипне човек и тока на дефект мине през него към земя, може и да сработи, ма през това време човека може и да е заминал вече. И да, ако заземиш външно към водопровод, или нулата на инсталацията ПРЕДИ ДТЗ защитата ще си върши работата. Но това е еквивалентно на трипроводна инсталация. Но аз ще ти кажа друго, не се занимавай с ДТЗ, само проблеми правят, като се съберат утечки от много електроуреди с еднакъв знак, и може да започне да сработва фалшиво....остави таз работа толкова години сме изкарали без такива защити и все още сме живи.

felicialx написа: Мен не ми се занимава и за себе си не бих се занимавал, но в случая един клиент ми създава ребуси. Ще видим какво ще излезе защото и той се прави на спец. и ми развива теория, че в стария апартамент си бил направил дефектнотокова само с N и L и работела... Другата седмица почваме ремонта и ще го накарам да ми покаже как става тоя фокус.

origo написа: Няма начин да работи, казвам ти, преди ДТЗ може да са само два проводника, но след нея задължително 3. Не съм казал че с два никак не работи, но определено ползата е по-малка и не се използва както е предвидена.

lz1wvm Написа: Обикновено дефектнотоковата измерва консумацията между нула и земя...

lz2xl Написа: Не само,изобщо тя мери утечките,не е за изключване при късо съединение,има си някакъв минимален ток на който задейства примерно от 30-до 300 ма.Ток 10 ма е опасен но не смъртоносен,100 ма през човешко тяло обаче е смъртоносен.Идеята е ако има частичен пробив в изолацията защитата да изключи.Да предупреди че нещо не е наред.Мери влошената изолация и спрямо N или L.За късо си има препазител преди защитата въпреки че сега повечето защити имат и максимално токов вътре,те комбинирани са.Това че конкретен прибор събаря ДТЗ не е повод да се отрича тази защита,а да се намери дефекта и да се отстрани.Не знам има ли мазохист да се къпе примерно от бойлер с частично нарушена изолация и да разчита че 25 амперов предпазител ще го спаси, като се има превид че вече и тръбите ги правят от пластмаса.Друг е въпроса че има много защити ментета,турски и китайски копия на Kopp и ABB и не само на тях.Merlin Gerin е най копираната.Пък схемата не е моя,тя е от нета и си е стандарт..........класика в жанра

origo написа: Гледай сега, никой не е казал че ще се къпя от бойлер който задейства защитата, но никой не може да ме спре да си използвам термочайника, ютията или печката които си имат ТЕХНОЛОГИЧНА утечка, която дори не съм убеден дали не е от капацитивен характер.

lz2xl написа:
Степени на електропоражение при протичане на ток през човека в продължение на 1s:

Ih < 0,05 mA — „Безопасен“ ток за човека.

Ih = 0,6 – 1,5 mA — Усещане на протичащия ток през човека. Леко затопляне на живата тъкан.

Ih = 1,5 — 10 mA — Изтръпване на крайниците, свиване на мускулите, повишаване на артериалното налягане. Възможно е самостоятелно отделяне на човека от тоководещите части (отпускащ ток).

Ih = 10 – 20 mA — Предизвиква рязко съкращаване на мускулите, болезнено треперене на крайниците и тялото. Не е възможно самостоятелно отделяне на човека от тоководещите части (неотпускащ ток).

Ih = 20 – 100 mA — Силно затруднени дихателни движения, загубване на съзнание и рефлекси, прекратяване на дишането и сърдечната дейност. Настъпва клинична смърт.

Ih = 100 – 5 000 mA — Предизвикват неконтролируеми хаотични съкращения на сърдечния мускул, наречени фибрилация на сърцето, нарушаване и прекратяване на кръвообръщението, спиране на дишането. Настъпва смърт.

Ih > 5 000 mA — Парализиране на сърцето и дихателните органи, тежки външни и вътрешни изгаряния, смърт.

Красотата се ражда в мъки

 
Posted : 18.11.2012 0:00
felicialx
(@felicialx)
Posts: 424
Honorable Member
Topic starter
 

Това е схемата за свързване на ДТЗ при двупроводна инсталация:

Красотата се ражда в мъки

 
Posted : 01.12.2012 1:23
peppone1
(@peppone1)
Posts: 205
Reputable Member
 

Няма такава инсталация, която да не е заземена. При стария тип нулевият проводник е общ със заземителния, но доброто заземление зависи от това колко е отдалечен апартамента от заземеното табло, и лошите връзки между проводниците, но тези загуби не са от голямо значение, дори при новите бойлери нагревателя го изолират от корпуса и практически се заземява през водата към корпуса. Понеже аз редовно се къпех на включен бойлер и до сега два пъти е изгарял нагревателя, като се беше разцепил и реотана си плува във водата и въпреки това не ме е удрял ток, което при лоша връзка на зануляването или дефектиране на нулевата верига от ключа и със съвременните PVC тръби фактически може напълно да се прекъсне заземлението и да се стигне до фатален край. Защитата би следвало да заработи и като свържеш мост между извода за нулата и Земя. Както и при бойлера ключа би било правилно да изключва само фазата, а нулата да е с директна връзка. Много често се употребява 3-ка кабел с постоянно заземен 3-ти проводник, но технически е по-трудно изпълнимо. Но в информацията казват, че нулевия проводник не трябва да има никаква връзка между заземителния, след защитата, т.е. уреда (бойлера) сам по себе си да не е заземен, а връзката със Земя трябва да се осъществи преди защитата или по-точно бойлера да се свърже с 3-жилен кабел към защитата и преди нея отново да се събере в стандартната двужилна инсталация. За съжаление в ръководството не дават пълната схема на свързване и как сработва защитата от тока на утечка 30mA към заземителния проводник, сигурно е фирмена тайна. Затова е полезно ако някой разполага с такава защита да я пробва с изкуствена утечка, създадена с малък консуматор 30ma, като глим лампа от фазомер, печка и др. Понеже доста проблеми създадоха на гражданите с оскъдните си обяснения, се налага да се допитваме до колеги, както гражданина от друг форум се допитал директно до производителя, който му казал, че е възможно. Е, не всеки има възможност да си подменя цялата инсталация и накрая производителя да ти каже, че нямало нужда. Практиката е най-добрия учител, купи, свържи, пробвай и не чети загадъчните обяснения.
http://hardwarebg.com/forum/archive/ind ... 94673.html
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf

Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.

 
Posted : 13.04.2014 22:48
felicialx
(@felicialx)
Posts: 424
Honorable Member
Topic starter
 

Възстановявам изгубените схеми от по-горното ми мнение. Така съвсем ясно може отново да се види, как трябва да се свържат уредите за да работи ДТЗ при двужилна и при трижилна монофазна инсталация.

Красотата се ражда в мъки

 
Posted : 05.02.2015 14:29
felicialx
(@felicialx)
Posts: 424
Honorable Member
Topic starter
 

Специално за колегата pepone 1, ще отбележа, че има огромна разлика между заземена и занулена инсталация. Когато инсталацията използва два проводника, а именно фаза и нула, то тогава по принуда нулата се връзва към заземителната клема на ел. уредите/контактите. При това положение обаче зануляването се постига чрез използване на активен проводник от инсталацията и проблема е, че при авария на съответен уред или на самата ел. инсталация е напълно възможно да прегори нулевия, а не фазовия проводник. Тогава всички уреди остават незанулени и с активна фаза в тях. Това е доста опасно.
Когато обаче инсталацията е с три жила - фаза, нула и земя вече проводника използван за земя не предстявлявя част от инсталацията по която тече захранването до съответните консуматори. Възможноста да се компрометира заземяването на уредите е нищожна и инсталацията е в пъти по-безопасна.

Красотата се ражда в мъки

 
Posted : 05.02.2015 14:41
zapad
(@zapad)
Posts: 1277
Noble Member
 

как трябва да се свържат уредите за да работи ДТЗ при двужилна

Имам няколко въпроса към вас, ако може
1.При това свързване колко кабела има пуснати до контакта?
2.Ако може да обясните точно задействането на ДТЗ
3.Ако нулевия проводник се прекъсне, преди ДТЗ, какво става тогава?

 
Posted : 05.02.2015 15:47
 tlt
(@tlt)
Posts: 38
Trusted Member
 

Въпроса ми е възможно ли е и ако да как да се постави дефектнотокова защита в апартамент изграден със старият тип инсталация, тоест инсталация състояща се само от L и N проводници без заземително жило PE.
.........

Да може, дори е масова практика, но третото жило го пускаш допълнително.
В БГ системата на захранване е TN-C

Пето жило от трафопоста има само при новоизградените мрежи.
Условието да работи ДТЗ е връзката на третият проводник към нула да стане преди ДТЗ и най -добре от ГРТ.
Ясно е, че трябва нулата да е с потенциала на земята.
Към контакта и лампите с метален корпус се пускат три жила.
Ако нулата се прекъсне- зависи къде, преди или след връзката с третия.
Ако нулата се прекъсне центално- същото като с ДТЗ или без. Затова третият се пуска от ГРТ, което
е заземено, измерено е съпротивлението и издаден протокол.
Как работи:

 
Posted : 05.02.2015 19:26
felicialx
(@felicialx)
Posts: 424
Honorable Member
Topic starter
 

Точно така, колегата го е обяснил преди мен. До контактите трябва да се пусне трето жило и то да се свърже с нулата преди ДТЗ. Дефектира ли обаче нулата все едно нямаш нито ДТЗ нито зануляване. Това е най лошият сценарий.

Красотата се ражда в мъки

 
Posted : 06.02.2015 0:10
zapad
(@zapad)
Posts: 1277
Noble Member
 

Дефектира ли обаче нулата все едно нямаш нито ДТЗ нито зануляване.

То, това е така и при двупроводната инсталация, тогава защо му е тази ДТЗ

 
Posted : 06.02.2015 1:53
felicialx
(@felicialx)
Posts: 424
Honorable Member
Topic starter
 

Защото при равни други условия, ДТЗ сработва при утечка от 30mA. и спасява живот.
Както знаете едни от слабите предпазители са да речем 10А което е над 300 пъти повече от тока достатъчен да убие човек. Освен това времето за сработване на предпазител е не по-малко от 0.4 секунди. ДТЗ сработва за 0.1сек.
Следващото незаменимо предимство на инсталация с ДТЗ е, че тя може да предотврати запалване при дефект в инсталацията и сътветно нанасянето на огромни щети. Това е така, защото при нарушена изолация на проводници, е напълно реално да се появи утечка от 500mА която е доказано достатъчна за да предизвика пожар. Нито един предпазител няма да реагира на това и да изключи захранването. ДТЗ ще изключи. Точно за това според действащите вече от години изисквания за изграждане на битови ел инсталации, ДТЗ и трижилната инсталация са задължителни. Няма жилищен блок от 10 години насам с двужилна инсталация.
Ето защо хората запознати с тези факти, но обитаващи стари жилища искат да направят живота си по-безопасен.

Красотата се ражда в мъки

 
Posted : 06.02.2015 3:07
 tlt
(@tlt)
Posts: 38
Trusted Member
 

Вероятността да отпадне нулата централно е по-малка от колкото да прекъсне в нагорялата клема
на бойлера или печката и ако тръбите на водопровода са сменени с РР, под душа става страшно, дори
и да си изключил от бойлерното табло. При наличие на втори дублиращ проводник, който не е натоварен и ДТЗ е по-спокойно.
Компромиса е при двупроводна инсталация, нулевият първо да се свърже на корпус, после на клемата, независимо
дали става въпрос за контакт или уред. icon_idea.gif

 
Posted : 06.02.2015 22:12
mitachi
(@mitachi)
Posts: 146
Estimable Member
 

Дефектира ли обаче нулата все едно нямаш нито ДТЗ нито зануляване.

То, това е така и при двупроводната инсталация, тогава защо му е тази ДТЗ

Не съм запознат точно как действа всичко.
Но видях как се проверява.
Новата ми къща е изградена по всички правила. Копаха за гръмоотвод, копаха и за дефектно токова защита.
Полагаха метални плочи, сол и не знам още какво.
Но видях, при проверката за акт 16(нужен е документ от оторизиран проверяващ, човека ми е приятел разбира се), как работи системата.
Има си някакъв уред, дето измерва параметри, ама ми демонстрира, как като има някаква разлика между нулата в контакта и заземяването, моментално изключи предпазителя.
Другото важно е, какви са предпазителите.
Стария ми апартамент е оборудван с 25А (по спомен чешки от любимо предприятие в което съм работил, такива неща нямаше по магазините), с максимално токова отсечка. Те са за машини по принцип.
Освен биметалната пластина която изключва, има и токова намотка с голямо бързодействие(баш си реле с котва). Тя е оразмерена примерно 2-3 пъти от номинала.
Разглобявал съм такъв, и знам как представлява отвътре.
Новите автоматични предпазители май са същите.
П.П. И друго се сетих. Това не знам предимство или недостатък е?
На новата къща ми изключва предпазител при включване на единия бойлер.
Отивам и меря с уреда - всичко си е наред според мен.
Някаква утечка от порядъка на 7-8 мегаома от покапала вода на терморегулатора.
Ама докато не го смених, не тръгна бойлера.

 
Posted : 07.02.2015 0:46
Share: