Notifications
Clear all

Из историята на бг електрониката през демократурния период

1 Posts
1 Users
0 Likes
2,155 Views
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
Topic starter
 

Deltichko Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 12:44 pm 

Интервю с инж. Кирил КИРИЛОВ, изпълнителен директор на Битова електроника ЕАД

Инж. КИРИЛ КИРИЛОВ е роден през 1944 г. Завършил е радиоелектроника във ВМЕИ - София. Минал е по всички длъжности на служебната йерархия - от ръководител на конструкторска група за телевизия до заместник генерален директор на СО Битова електроника. През 1992 г. е освободен от тази длъжност, а през май 1995 г. със заповед на министър Климент Вучев е назначен за изпълнителен директор на Битова електроника ЕАД - Велико Търново.

- Г-н Кирилов, каква е икономическата ситуация в Битова електроника ЕАД?
- Бившият комбинат за радиотехническа апаратура бе тясно свързан с руския пазар и с тези на бившия СИВ. Във Велико Търново той бе гръбнакът на промишлеността. Тук работеха близо 6000 души. Значителна част от производството заемаше специалната продукция-радиотехнически и акустични средства. Те носеха печалбата за развитието и на битовата електроника. След разпадането на СИВ и неговите пазари ние наследихме един дълг от 7.9 млн. долара за изнесена, но неплатена продукция. Когато през май миналата година поех ръководството на фирмата, заварих близо половин милиард задължения на дружеството към държавата и към други доставчици. Специалното производство бе съкратено почти до нула, разформирован бе научно-развойният институт. Специалистите бяха разпилени, 3/4 от работниците - съкратени.
- Когато поехте предприятието, вярвахте ли, че битовата електроника има бъдеще у нас?
- Разбира се, иначе не бих се върнал. Вече съм убеден, че позицията на сегашния борд на директорите за развитието на дружеството е правилна. Електронното производство има бъдеще у нас, дори и битовата електроника. Защото тя става основа за развитието на други отрасли. Вижте Южна Корея - не тръгна ли тя от битовата електроника, за да достигне до високите технологии. Шансът на битовата електроника да оцелее сега е да намери нови продукти и нови направления за развитие на електронното производство.
- В какви насоки смятате да развивате битовата електроника?
- Ще обновим телевизионното производство. Вече подготвихме и започваме внедряването на нова фамилия телевизионни приемници - цветни и черно-бели. Цялата тази фамилия от 7 модела ще бъде с 95 процента унифицирана електронна схема, с повишена надеждност и тригодишен гаранционен срок, с нов модерен дизайн. Разработени са в два варианта - с и без телетекст, който обаче може да се вгражда и допълнително. С обновяването на производството преследваме три цели: да увеличим продажбите, което от своя страна води до увеличаване на производството. Излизането на външните пазари е втората ни цел: имаме и разработки за намаляване на издръжката.
- Кои са акцентите във вашата бизнеспрограма?
- За да успеем икономически, е необходимо средномесечното ни производство през тази година да се увеличи 4.5 пъти. Защото имаме големи заварени задължения. Това ще спре и съкращенията на персонала, ще се увеличи работната заплата.Второто основно направление в бизнеспрограмата е възстановяването на специалното производство. В края на миналата година там също се очерта ръст. Новите изделия в радиосвързочното направление, които искаме и е необходимо да внедрим, са едни от най-модерните, от най-съвременните системи. Но в тази област конкуренцията е голяма, необходими са много инвестиции, които ще търсим чрез сътрудничество с водещи фирми.На трето място усилията ни са насочени към разширяване на външните пазари. Връщаме се на някои традиционни за нас клиенти в Русия, търсим нови в други посоки.
- На една среща с представители на Министерството на промишлеността вие твърде тревожно поставихте въпроса за липса на държавна политика в промишлеността.
- Да, казах, че със своята икономическа, данъчна и митническа политика държавата допринася за унищожаването на своята собственост.Години наред държавата е влагала инвестиции да създаде материална база за развитие на електрониката. И изведнъж се отказва от нея. Защо? През 1979 г. бившият комбинат за радиотехническа апаратура, чийто наследник е Битова електроника, е дал 1.5 млрд. лв. печалба, а е имал производствени фондове за 50-60 млн. лв.Тогава той само за една години се е изплатил. Държавата обаче в последните години е вдигнала ръце от него и със своята политика го обрича на гибел. Защото допусна на българския пазар вносна телевизионна и радиотехника на необосновано ниски цени. Реално един вносен телевизор струва 150-160 долара. Вносителят обаче го декларира за 30 до 50 долара, за да не плаща високи мита, акцизи, ДДС. Подобно е положението и с компютрите. Това пък, което е загубено от внос, държавата се стреми да го изкара от нас, производителите, като ни облага с високи мита и акцизи за вносните компоненти. Затова ние искаме равни условия с вносителите на конкурентни на българските стоки.
- И какво предлагате?
- Освобождаването на такива стоки от митниците да става, когато вносителят регистрира фактурите за тях в данъчното управление. Тогава той ще плаща върху реалната си печалба и няма да декларира нереални цени. Сега държавата наказва българския производител, ако той спазва законите.
- Каква трябва да бъде политиката за държавните фирми?
- Не бих казал протекционистична, но да бъде икономически обоснована, за да оцелее промишлеността. Държавата още не е създала механизъм за диференциран икономически подход към различните стопански субекти - държавна собственост. Да се знае кои ще фалират, кои ще се развиват. Тези, които имат потенциал за развитие, да получат глътка въздух.Ние имаме нужда от кредит за оборотни средства. Банката обаче иска да си платим веднага старите задължения. Ако платим всичко ,не ни остават пари за работа. За да ни облекчи, държавата би могла да направи компромис и да разсрочи вземанията си до няколко години. Това са общи трудности, не само на електрониката. Колкото до електрониката, тя е чисто и печелившо производство и държавата не бива да вдига ръце от него.

Източник - в-к ,,Пари", 1. февруари 1996 г.

integrall Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 3:04 pm 

Състоянието днес:
Собственик - бивш полицай, мъж на бивша депутатка.
Персонал - 30/35 човека вкл. администрация и охрана.
Дейност - рязане за скрап на инсталациите, които досега не са нарязани!

. (точка)

mano Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 3:11 pm 

Състоянието днес:
Собственик - бивш полицай, мъж на бивша депутатка.
Персонал - 30/35 човека вкл. администрация и охрана.
Дейност - рязане за скрап на инсталациите, които досега не са нарязани!

. (точка)

Българина може само да руши (с някои изключения) и да граби. Унищожаваме миналото си без да ни мигне окото и без да ни интересува бъдещето. Важното е сега на момента да изкараме 20лв отколкото утре 100.

rkounev Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 6:33 pm

Преди няколко дни един колега показваше електропреносната мрежа в северна Гърция.Стара,подържана и работеща.
При нас работещ завод се реже на скраб,за да се вземат днеска 5 лева,без да
се мисли за утре.Хоризонта на приватизаторите е само за днес, а може би на управляващите.
Затова младите през терминал 2 с еднопосочен билет-не се вижда утре-то у нас.
Примери за съсипани заводи колко щеш,опитайте се да дадете пример за работещ
завод-който успее получава бира.

Deltichko Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 7:32 pm 

Елпром Харманли. Гамакабел Севлиево.

rkounev Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 7:40 pm 

Грешен отговор-
Гама кабел -Севлиево работи само при поръчка само мостови проводник.
Което е 30 % от предишния капацитет.Преди време халетата се ползуваха за склад на Видима-идеал-стандарт за свъх производстовото.Става въпрос за периода на строителния бум.
Харманли е същата ситуация.

Deltichko Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 7:43 pm 

Наскърбен съм.

skafandar.com Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 8:06 pm 

Ами незнам, но съм с лошо впечатление от Българската техника. Имаме телевизор Фунай, купен през този период, имам и телевизар бадсон, пак в същия период! А познайте кой работи!

Ricarq Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 8:14 pm 

Българската спрямо Руската е била доста по на ниво. Помня че като бях малък купихме на връщане от морето със спрестените пари от Сливен сме чернонял Респром Т5003 през 1988г. който още си бачка. И до сега никога не се е повреждал ! аА и не знам да се срещат запазени цветни кинескопи на Електрон докато на В.Т. повечето са маркови Philips или Samsung и все още вадят добра картина.

rkounev Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 8:28 pm 

Колега Ричард, не става въпрос за сравнение руска/българска техника.
Става въпрос ,че работещи предприятия се унищожават заради краткосрочни цели и интереси.
В ТВОЯ град лично присъствувах как се наряза за скраб чисто нов тъкачен цех,
на който му бе направена само 72 часовата проба,с чисто нови тъкачни машини от ГДР-Веритас.Цеха се намираше на територията на завод Руно-дали съществува?
По далече от носа си не можем да погледнем.

Ricarq Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 8:38 pm 

Би трябвало да се чете ника ми "Рицаря" но няма проблем. Не ми се пише по въпроса , защото истината всеки я вижда и от доста развита държава през социализма България се разсипа и в момента е наравно с развиващите се държави , като африканска държави като Судан даже я изпреварват по БВП. От промишлени големи индустриални зони в момента индустрията се състои в повечето случеи от предприятия с един или 2 цеха в най-добрия случей , думата "завод" може да се каже че почти е отпаднала като понятие от Българския език. И не е така само в Габрово , Велико Търново , севлиево , на последната ми месторабота постоянно обикалям различни гхрадове и села - така е и е Плевен , бяла Слатина , Тетевен , Пирдоп , Трявна , Плачковци - разсипани са всички заводи в цяла България . А градовете си стоят същите както през социализма - зданията , блоковите , сградите и останките от фабриките - никаква промяна , пътищата същоо от онова време изградени , нови пътища няма. И повечето от 20 години не са презасвалтирани и дупка до дупка .Стандарта на живот през СОЦИАЛИЗМА в България беше един "рай" на земята , който едва ли някога ще се завърне

rkounev Публикувано на: Пон Юни 25, 2012 8:52 pm 

Извинявай за името.

integrall Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 11:17 am 

Примери за съсипани заводи колко щеш,опитайте се да дадете пример за работещ завод-който успее получава бира.

В Търново има един стар работещ завод за електроника (бившия ЗЗУ) и един нов, но работят с много по-малко хора. И двата произвеждат касови апарати. ;)

пп
Бира не пия :)

mano Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 12:19 pm 

И нашия консервен комбинат Марица, който беше най-големия на балканите, го разсипаха и окрадоха до шушка. Сега няма и помен от него.

Gabo Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 2:10 pm 

То да беше само комбинат Марица. Ми завода в Драгор?

mano Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 3:16 pm 

То да беше само комбинат Марица. Ми завода в Драгор?

Всичко попеляха, а колко дискети си взимахме тогава за осмицата от бракуваните :)

Deltichko Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 10:54 pm 

Между нещата, които много ценя в България през периода на социализма, е, че са били осигурени поминък и промишленост във всеки край. Освен това, била е намерена работа и на рисковите групи - примерно циганите. Знам, че тогава е било незаконно да си без работа и същевременно незаконно да си клошар. Неслучайно не е и имало такива. Изключително много свои нужди си можел да задоволиш изцяло с българско производство, което пък ме радва като българин.

felicialx Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 11:56 pm 

Относно продукцията на КРТА В.Търново от цитираният период ще кажа, че точно тогава един приятел си купи телевизор от въпросното ново производство, телевизора се скапа още в гаранционният срок и то неколкократно! Сега е напълно забравен и неработещ отдавна, просто беше отвратителен а пък за да сработи дистанционното беше задължително да се прицелваш като снайперист.

Не, че не ви е ясно, но за сравнение ще кажа, че панасоника купен от мен през далечната 1993г за значително по-високата сума равняваща се тогава на 519 щатски долара работи до ден днешен без нито една забележка и заслужава парите си.

Горчивата истина е, че въпросният завод бълващ продукция за СИВ изведнъж се оказа в безтегловност защото продукцията му не можеше да се продава на свободния пазар по простата причина, че беше страшно остаряла и естествено нежелана от никого. Като добавим и последвалото нашествие на китайска електроника стигаме до сегашната му реално ситуация.

pichaga933 Публикувано на: Сря Юни 27, 2012 8:20 am 

Искате да кажете, че ни го туриха демократите през тоя период.

Мит е, че е било остаряло производството. По времето когато в БГ се вансяха 286, 386 и тн. също ги ПРОИЗВЕЖДАХА в БГ. Та унищоважването е напълно целенасочено, понеже във фабриката има отчети и бюджета ще гушне парата. А като се унищожи, частната фирма прибира парата и прави яко счетоводни далавери да източи ДДС даже с нея с мизерната счетоводна нормативна база след 89г.

ПП. Да не забравяме и за НУЖДАТА , да се унищожи културата и образованието, за да се произведат консуматори- НАркомани и Алкохолици, където печалбата изобщо не се отчита...и не се плаща данък. Това не може да се случи с работещи заводи з аизчислителна техника и образована, и богата -силна средна класа, каквато имаше в БГ. Помните ли времто когато в София можеше да си наемеш апартамент на месец за 15лв, това в случай че някой приятел не те пусне за без пари да живееш в някой от неговите, понеже са му много и никой не се бута в панелките, след като има къщас в прованса...Това преди да скочат изкуствено цените на имотите и да се бутне цялата държава в 1 мизерен град...

felicialx Публикувано на: Сря Юни 27, 2012 10:14 am 

Тук конспирацията става силна. Ако например погледнем битовата аудиотехника бълвана от завода в продължение на десетилетия без никаква модернизация или смяна на продуктовата гама / Д202, Т202, У202, СТУДИО 2 и т.н./ веднага трябва да ви е ясно, че тези апарати са напълно непродавеми и неадекватни на пазарното развитие в тази област особено през 1996г. а и много преди това. Този завод е произвеждал един закостенял и ретрограден асортимент за сигурния пазар на СИВ това е пазар където клиентите или нямат или имат силно ограничен избор. Когато същите тези клиенти получат право на избор те никога не биха купили Респром! Следва логичният край на въпросния завод пряко обоснован от пазарните принципи защото е невъзможно да продаваш Д202 примерно или телевизор Респром изглеждащи като сглобени в час по трудово обучение и също толкова качествени когато на съседния рафт се предлага нещо истинско и качествено като тези например:

pichaga933 Публикувано на: Сря Юни 27, 2012 12:46 pm 

В БГ, никога не е сработвал пазарен механизъм. Нито на търсенето , нито на предлагането. ДАже и в момента 22 години след края. Всичко се налага от шапката и се дърпат конците с интересчийски закони и низки хора по високи постове...

Ако тая държава, някой реши някой ден да я спасява трябва:

1. Тия В парламента, Президенстство, Съд . От 1-вия до последния както и на роднидните им да се отнемат парите и собствеността в полза на държавата и се изселват в Уганда , като им се отнема БГ гражданството и всички имоти, капитали и пари в чужбина.

2. Който е безраотен да се изпраща да прекопава на ръка плодоробните български полета и да възражда селското стопанство като му се подарява парцел за обработване до 20 ДеКара

3. Който е безработен и не иска да се занимава с горното... да фотосинтезира...Който Крадне и върши престъпления -пак на полето да окопава ама държавни нивя...

3. Всичко, което е закон в БГ се унищожава!

4. Взима се ХАмеиканския модел на Съдебната система и се налага 1:1. със все законите.

5. За корупция се въвежда смъртно наказание.

skafandar.com Публикувано на: Сря Юни 27, 2012 1:03 pm 

5. За корупция се въвежда смъртно наказание. ;)

Обесване, посичане, или гилотина? :D

BalkAnton Публикувано на: Сря Юни 27, 2012 3:16 pm 

Потвърждавам казаното за заводите в Пирдоп - единственият останал работещ е бившият МДК "Георги Дамянов" - днес "Аурубис". Естествено, държат го немци. А някога тук е имало завод за метална дограма, килимарски цех, дърводелски цех, цех за сладкарски изделия, дори военен завод номер 8. Сега от повечето са останали само сградите, като може би завод 8 се използва за склад. ТКЗС-то и то пустее и се разграбва. По моята улица не остана асфалт, защото водопроводът само се поврежда и просто няма защо да я асфалтират. Те не биха го направили, де, дори и да не се повреждаше. Ама май бившата кметица (от ГЕРБ) повече се грижеше за града, беше купила дори машина за почистване на улиците (без моята ). Сегашният е от БСП и нищо не прави, даже е продал тази машина. Те тези от БСП ми се струва, че разчитат на стари лаври. Относно усилватели, РЕСПРОМи и др., аз имам именно СТУДИО 2 - грамофон, както и ОТМ 1-02, дънят много яко, даже сега слушам БГ Радио на тях, така че не смятам, че са толкова лоши, колкото смятат други. Това, че много години сме произвеждали едни и същи неща, може би е наложено по съветски образец. Всъщност, макар че не съм живял по времето на социализма, ми се струва, че там е било по-хубаво. Тези, които не го харесват заради това, че не са могли да си купуват западни стоки и да ходят на запад, са гадни материалисти!

новобранец Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 4:58 pm 

Примери за съсипани заводи колко щеш,опитайте се да дадете пример за работещ
завод-който успее получава бира.

А какво ще кажете за това: http://www.conis-bg.com/BG/index.php
Все пак произвеждаме някакви елементи,макар и да са пасивни :D .

chavdar68 Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 5:32 pm 

Всъщност, макар че не съм живял по времето на социализма, ми се струва, че там е било по-хубаво. :D

Хубаво беше и още как ,евтиния по магазините , отделен е въпроса че нямаше какво да купиш от тях , по Коледа беше голям кеф - редиш се на опашка за банани и портокали и те ограничавах по някое кило само , за да има за всички от простолюдието .
Тука във ВТ се редяхме да се записваме за телевизори ...ВТ84 , ВТ85 както се записваше и за кола ....
А по заводи и фабрики какво да ти кажа ....ние ги лъжехме че бачкаме , те ни лъжеха че ни плащат ....и така .
Който е живял преди и сега -може да направи сравнение ......

Deltichko Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 5:43 pm 

Сега има много повече като разнообразие от наличности, разбира се, но хората нямат пари, за да се възползуват. Иначе с една заплата едно време си можел да задоволиш най-важните си потребности - хладилникът пълен, сметките платени, те само са се чудели на кино ли да отидат, на театър ли, книга ли да се купят. Те и затова библиотеките им сега са пълни с книги оттогава - защото много са имали възможност да купуват, друг е въпросът, че немалка част са оставали непрочетени. Попадали са ни книги на по 30-40 г. - с неразрязани страници.
Важното е обаче, че е ИМАЛО ВЪЗМОЖНОСТ хората да живеят повече като хора.

felicialx Публикувано на: Нед Юли 01, 2012 7:34 pm 

Всъщност, макар че не съм живял по времето на социализма, ми се струва, че там е било по-хубаво. :D

Хубаво беше и още как ,евтиния по магазините , отделен е въпроса че нямаше какво да купиш от тях , по Коледа беше голям кеф - редиш се на опашка за банани и портокали и те ограничавах по някое кило само , за да има за всички от

Разликата между тогава и сега е, че тогава ВСИЧКИ имаха пари но нямаше кой знае какво за купуване като асортимент, но ВСИЧКО което се продаваше като храни беше истинско! Всякакви цитруси имаше целогодишно по т.нар. показни магазини специално в София тъй, че ако някой пририта за банани отива и си купува на тройна цена от нормалната. Луканка имаше в гастронама на ЦУМ постоянно обаче ако не сте яли от онази луканка няма как да знаета какво е луканка. Тогава хората не мислеха за банани а за вила и НОВА кола а не за 10 годишна внос от Италия която е абонат на сервизите. Ходенето на почивка не беше тема за коментар, то беше нещо обичайно зиме и лете , сметките за ток парно и т.н. също не бяха тема, здравеопазването и то и т.н.. Сега понеже сме образцови европейци сме затънали в битовизми... Сега магазините са пълни и какво от това?

Deltichko Публикувано на: Пон Сеп 17, 2012 7:45 pm 

БИТОВА ЕЛЕКТРОНИКА ЕАД ПОЛУЧИ ПРИХОДИ ЗА 1 МЛРД. ЛВ.

ПРИХОДИ за 1 млрд. лв. получи Битова електроника ЕАД от производство. Нетните продажби възлизат на 560 млн. лв., а постигнатата печалба - 23.5 млн. лв. Три пъти се е повишила средната заплата от началото на годината досега. Според зам.-директора Йордан Крайчев стабилизацията на лева в условията на валутен борд ще допринесе за подобряване на условията за разплащане между фирмите, а оттам за стабилизиране финансовото състояние на дружеството.

В-к ,,Пари", 1. май 1997 г.

lz2xl Публикувано на: Пон Сеп 17, 2012 8:52 pm 

5. За корупция се въвежда смъртно наказание. ;)

Обесване, посичане, или гилотина? :D

Да ги скопим :mrgreen:

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 13.12.2012 18:10
Share: