Notifications
Clear all

СЗ Климент Ворошилов (1949-2008)

7 Posts
4 Users
0 Likes
13.4 K Views
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
Topic starter
 

София 82 МнениеПубликувано на: 28 Апр 2009, 20:19

Преди време имше пост относно завода, но сега нещо не го намирам, дори с "търсене". Е, предлагам завода да си има отделна тема. Който каквото знае и каквото е разбрал, нека пише тук!

Deltichko МнениеПубликувано на: 28 Апр 2009, 20:37

ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА ИМА ТАКАВА ТЕМА! ДЪЛЖИМ МУ МНОГО! :!:
Много ми стана гадно, като видях клипчето за разрушението на завода. :cry: Вечна му памет! :cry: Като си помисля, че тук са били произвеждани много от нашите експонати... а ние дори не си организирахме една екскурзия до него. Мога само да кажа: колко тъжно, че не успях да видя нито за момент наживо оранжевите ти стени, да се разходя по тайнствените ти коридори, да почувствам атмосферата на отдавна отминалата оживеност... πριν φύγει. :cry: :cry: :cry: Някак си е странно и винаги ме е привличало да се разхождам из изоставени сгради, а какво остава за такава!
Почивай в мир!
Извинявайте, ако съм се разчувствал, сигурно ви изглеждам много смешен така, но просто исках да напиша нещо като надгробно слово - все пак това е сградата, където са произведени толкова много от нашите експонати, които ние всекидневно или им се радваме, или намираме, или ремонтираме, продаваме, купуваме и т.н. Те са създадени там и от нас зависи тези негови паметници да продължат да живеят! Затова ги пазете, хора! След като видях как го разрушават, всичко ми се вижда толкова преходно. Пазете ги, удължете спомена за него! Помислете колко хора, работили в този завод, не са вече сред нас. Те не могат вече да напомнят за него, да продължим да го правим ние! Изобщо съм учуден, че в този форум ние някакси обръщахме внимание повече на изделието, нежели на завода, който го е произвел. Толкова ми е гадно, за капак дори не отидохме да го видим. Имам чувството за някакъв неизпълнен дълг към него. :cry: :cry: :cry:
П.П. Някой да знае какво има сега там? Или просто си стои изоставено?

Milen_Haskovo МнениеПубликувано на: 28 Апр 2009, 21:22

Поредната лъскава сграда най-вероятно :lol:

BOBI MW МнениеПубликувано на: 28 Апр 2009, 23:05

Делтичко направо ме разчуства и мен но за съжаление на днешно време е така всичко се разваля.А завода в Търново дали седи още или и той е взривен

София 82 МнениеПубликувано на: 29 Апр 2009, 20:12

Oooх, и аз се разчувствах! Хора, наистина пазете експонатите! Може някоя форумна среща да се проведе на мястото, където е бил завода. Може да сложим нещо като паметник. Ако някой има счупен ненужен телевизор, произведен там, ще го сложим на нещо като "подиум" от дъски примерно и да напишем там нещо. Ето и сателитна снимка на завода. Дотам може да се отиде с метрото, или по-удобно с 309 от Сточна Гара. Аз добавих завода в уикимапия. http://wikimapia.org/#lat=42.718977&lon ... =0&m=h&v=2

Deltichko МнениеПубликувано на: 30 Апр 2009, 19:37

Идеята за паметника е добра, обаче трябва да се помисли как екземплярът да се запази от атмосферните влияния.

София 82 МнениеПубликувано на: 30 Апр 2009, 21:18

Добър въпрос Може да го оградим със стукла. Нещо като кутия. Дано не се сети някой да го счупи. Или ако някой има стар, достатъчно голям аквариум, най-добре.

Milen_Haskovo МнениеПубликувано на: 30 Апр 2009, 21:32

Вие добре ли сте, няма да оцелее повече от 10 дена, и то в оптимистичен вариант...

София 82 МнениеПубликувано на: 30 Апр 2009, 23:04

И аз така мисля, но кой знае...

dimi

Годината е наистина 1949 г. и завода е открит през м.ноември.Във всички документи които имам дата не се цитира.Видно е че са бързали да го открият преди 50 г.Интересно е да се знае че преди СТЗ К.Ворошилов през 1947 г.работи държавно предприятие "Радиопром". В същата година 1947 г.е създадено автономно смесено предприятие"Синдикат електрическа промишленост ЕЛПРОМ" със седалище София.Първи директор е инж.Н.Белопито.След национализацията от 23 .12.1947 г. то е преобразувано в ОЕП "ЕЛПРОМ" с годишно производство от 2713 приемника.Когато през 1947 г. месец ноември е открит СТЗ "К.Ворошилов" по проект от руски завод, в него са обединени- Т.Т. фабрика,Радиопром,Родно радио, Ринг и др.За времето това е било най-крупното организирано индустриално производство в един голям и модерен за времето завод.Първите произведени приемници в този нов завод са -Ворошилов 504 и 506 като шасито на втория се е вграждало в усилвателните уредби.Интересно е да се знае какво се е произвеждало в този завод:
1949 1950 1951 1952
1.Радиоприемници 2.7 х ; 8.1х ; 5.9х ; 11.3 х
2.Телефони 14,1х ; 16,9х ; 6,6х ; 20,4х
3.Н.Ч усилватели ----- ; ------ ; 0,194 ; 0,729
4.Електромери ----- ; -------; 19,2х ; 34,5
5.АТЦ-в хил. линии ------ ; 0,6 ; 1,8 ; 1,2
Въпросът на колегата ме накара да прочета различни сайтове по въпроса.Написана е информация, която незасяга развитието на завода а само отделни изделия които са произвеждани.Целия ми съзидателен живот е преминал в този завод.До ден днешен при мен идват по-стари колеги които са ръководели тази структура и се чувствам задължен да напиша малко от историята на този завод , комбинат и какво ли още не е бил през своето съществуване.
Това което пиша се отнася до 52 г.Малко история за тези които са положили основите на електрониката в случая СТЗ "К.Ворошилов".
Инж.Петър Тотев написва една статия "Радиоприемниците-от бакелита до лидерство в СИВ".
Той описва как е работил Радиопром, който е бил замислен като производсвен цех към Радио София.Имало е няколко работилнички за зглобяване на радио апарати.Срещу Пирогов се е намирало и инжинерна работилница с няколко цеха.До тях се е намирала и фабрика за телефонни апарати и телефонни центрами.Цитат."Веднъж дойде правителствен пратеник и ни предложи да отидем там.Трайчо Костов беше дошъл, той ни приканваше и накрая каза:Абе каквито и да са ви съображенията, до еди-кога си трябва да се пренесете в новия Слаботоков завод"Ворошилов".И така стана.Когато отидохме в Радиозавода, първото ми впечатление беше, че в първи цех нямаше паркет и беше студено.Местехме се през зимата, беше януари и посред цеха, който беше около хиляда кв.м., бяха натрупани остатъци от дървени кофражи и бяха запалили огън.Това са ми първите спомени."Какво се е прозвеждало в първата година.Завода е на три етажа и е имало четири основни производства.Първи цех-радио.Втори цех-телефония.Трети цех-електромери.В друг цех-електроизмелителна техника.
Когато ходих в дома на П.Тотев той пишеше книга спомени.Разговаряхме за годините когато аз съм постъпил на работа а той ми обясняваше той кога е започнал.Четейки сега тези негови редове ,разбирам защо никъде няма написана дата на откриване.Не е лошо да Ви запозная с имената на конструкторите на първите приемници: инж.Георги Георгиев, Григор Романов-с който съм много близък приятел, М.Фачев, Т.Тодоров, Р.Райков
Колеги ,това което Ви пиша е на базата на лични контакти и подарената ми книжка като участник в едно честване в НДК през далечната 1974 г.25 ГОДИНИ СЛАБОТОКОВ ЗАВОД "КЛ.ВОРОШИЛОВ"

Frysco МнениеПубликувано на: 04 Май 2009, 22:11

През 74-та НДК е било само идея в главата на Людмила Живкова.Бърка, но е простимо.
Завод Ворошилов го събориха, но около него още стоят сградите на телефония и телевизорния завод, макар и с друго предназначение.Мене ми е жал за Ворошилов, сградата му беше хубава, района около него чист и добре подреден.

dimi МнениеПубликувано на: 05 Май 2009, 21:34

Колеги, след направената ми забележка за грешка в датите, проверих си информацията и наистина съм допуснал груба грешка и се извинявам.
Честването в НДК не се е състояло през 1974 г. а 1984 по случай 35 г..Честване по случай 25 г. е имало в зала Б-я на което аз не съм присъствал.Изречението е вярно с новите дати.Проверката направих като се посъветвах със зам.дир.на завода по специално производство А.Александров.Благодаря на колегата за посочената неточност.

Tae МнениеПубликувано на: 21 Май 2009, 09:06

Знае ли някой къде се намира сега архива на завода. Трябва ми УПЕ за пенсия .

Frysco МнениеПубликувано на: 21 Май 2009, 13:11

Би трябвало да е цифровизиран в НОИ, ама може да има нещо в архива на ДСО Респром...

Deltichko МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 21:27

Ето скен на статията за завода в Енциклопедия България, т. ІІІ (И-Л), издателство на БАН, София, 1982 г.:

„КЛИМЕНТ ВОРОШИЛОВ" — слаботоков завод в София; в състава на Научно-производ-ствения комбинат по далекосъобщителна техника в София. Създ. 1949 чрез обединяване на всички слаботокови предприятия в София (Те-лефонно-телеграфна ф-ка, „Радиопром", „Родно радио", „Ринг" и др.). Построен е през 1949 с помощта на СССР. Първоначално произвежда радиоприемници, телефонни апарати, автомат. телефонни централи, нискочестотни усилватели, електромери, стрелкови измервателни уреди (амперметри, волтметри). Последователно се усвоява производството на електромед. техника и телевизионни приемници (1953—57), ултракъсовълнови радиотелефони (1961—65), ултракъсовълнови радиостанции и проф. радиоелектронна апаратура (1966—70). На основата на „К. В." се създават 11 самостоятелни предприятия на слаботоковата промишленост в България (1960) Телефонното производство се обособява в самостоятелен Завод за телефонна и телеграфна техника в София (1963), производството на радиоприемници преминава към Радиозавода във Велико Търново (1966), на специални (транзи-сторизирани) ултракъсовълнови (УКВ) радиостанции — към завода за ултракъсовълнови станции „М. Антонов" в гр. Гоце Делчев (1974), а монтажът на телевизионните приемници— към Завода за телевизори и радиоприемници (до 1976 Радиозавод) във Велико Търново (1977). След извършената специализация „К. В." произвежда радио-релейна апаратура, уплътнителни телефони системи за симетрични и коаксиални кабели по лицензия и резервни части за тях, пром. телевизионни установки. След реконструкция и модернизация (1974) производството е с елементи на автоматизация и поточна организация и се из-вършва по съвременни технологии. Бъдещето на завода е в производството на далекосъобщителна и проф. радиоелектронна апаратура. Коопериран е с ок. 30 предприятия. Изнася далекосъобщителна апаратура (радиорелейна и уплътнителна) за СССР, ПНР и ЧССР. Орден „Г. Димитров" (1974).

radio-hobi МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 22:49

Здравейте

Наистина много жалко за хубавия завод аз живея много близко до него (до това което е останало ) едната сграда се ползва от М-тел а другата я ползват да пълнят веро :evil: един съсед работи там .
Прабаба ми (още е жива) е работила едно време в завода в металопресовия цех тя е правила всичките шасита за радиоапаратите . Когато ходя при нея не пропуска да ми разкаже как е минавал един работен ден и как още и се чува шумът от пресите . Има и няколко значки едната е за 15 години СЗ Климент Ворошилов а другата е за отличник. http://radiohobi.snimka.bg/radio-amateu ... 1.28742237

Ако някои иска да я питам нещо конкретно за завода да казва

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 06.02.2013 19:24
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
Topic starter
 

Много тъжен клип!

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 30.09.2013 12:31
Щирлиц
(@p)
Posts: 6024
Illustrious Member
 

Времето безвъзвратно лети и това че събарят постройките не е толкова фатално. Фаталното е на тяхно място няма да бъдат построени съвременни халета за производство на съвременна техника . (coco19)

Синджира си идва а козата я няма....

 
Posted : 30.09.2013 12:40
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
Topic starter
 

Сигурно в момента се води активна борба за това място между няколко дебеловрати копеленца, а победилият замисъл ще извиси там поредният ,,бизнес център", в който ще се перат пари и ще се сипят буци пръст върху морала в българската икономика!

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 08.10.2013 22:20
(@alpha_adversativum)
Posts: 6
Member Admin
 

Монтаж на телевизори "Опера 1" в Слаботоковия завод, 1962 г.

 
Posted : 29.03.2014 18:05
am stereo
(@am-stereo)
Posts: 312
Reputable Member
 

а,вие се опитвате да ремонтирате нещо направено от жени....ето защо няма жени рем.техници
лол

Всички електронни компоненти са направени от кондензиран пушек...Sent from my Vostro 470 using On-Screen KeyboardRAID 0, RAID 1, RAID 5 and RAID 10

 
Posted : 29.03.2014 20:55
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
Topic starter
 

Краят на 60-те...

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 17.01.2016 19:07
Share: