Notifications
Clear all

Много интересна снимка

2 Posts
2 Users
0 Likes
5,323 Views
Антон Оруш
(@ao-opy)
Posts: 2563
Member Admin
Topic starter
 

Deltichko МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 16:30

Очаквайте вечерта много интересна, архивна снимка!

Deltichko МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 22:09

Ето я и нея - .

,,История на България", т. ІХ (История на България 1918-1944), АЕ ,,Проф. Марин Дринов", изд. Тангра ТанНакРа, София, 2012 г.

mano МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 22:17

Представяте ли си сега тези апарати да са още някъде там и да са си така добре увити и недокоснати. Само чакат някой да ги прибере.

bojitchko МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 22:32

Няма да се учудя ако са маскирани в някое мазе. Давайте връзка в Централна поща. :D

Egoiz МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 15:51

Egoiz-а е бърз и връзка в пощата изкара :lol:
Отидоха ми париците къде ги бях заделил .....................

mano МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 15:56

Точно за теб си помислих още като видях снимката и направих предположението си. Да покажеш какво си прибрал поне на снимки да ги видим. И да черпиш един апарат за идеята.

Deltichko МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 16:02

Егоизе, верно ли ги взе? :mrgreen: Искам оригинална снимка от склада, как са седели 70 г.! Бахти преживяването! Все още стават чудеса. Гробницата на Сандъкахамон. :lol: Невероятно! :)

Egoiz МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 16:07

Говорим за точен брой ........радия,номерирани,опаковани и чакащи - забравени от времето и хората.
Снимки ще има - в страницата ми за колекцията - едно по едно :)

Deltichko МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 16:31

Бих искал да видя (може и просто във форума, за да не се разваля методичността на галерията) и някакви снимки на опаковъчните материали, някакви текстове, ако има, това-онова...

Egoiz МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 16:46

Ще видим какво ще излезе и от къде
Опаковки има
А ти пожизнено получи 20% отстъпка от всичко което си харесаш от моите неща за в бъдеще

mano МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:01

Кой това ?

Egoiz МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:07

Антон разбира се
Той постна снимката,даде насоката.
Ако не беше той нямаше да се разровя надълбоко

Deltichko МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:14

И един телевизор по избор - подарък! :D Що не казваш? :lol:

Валери МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:22

"...лица от еврейски произход..." !? :!: , поради що са си ги предавали (едва ли доброволно)? Може благодарение на тази снимка наследниците на собствениците на радиата да си ги потърсят. Все пак това е била нечия собственост която несъмнено има сантиментална стойност.

Deltichko МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:29

Валери, предаването на радиоапаратите е момент от репресирането (в случая - изземване на имущество) на евреите в България тогава, във връзка с приетия по-рано Закон за защита на нацията. Нещо повече, радиата са били най-малкото, което се е предвиждало да им се изземе.
Но аз се чудя защо се пише и говори ,,лица от еврейски/турски/ромски (?) произход", вместо просто да се казва народността. Забелязал съм, че това се употребява само когато става дума за някакви, в исторически план, репресирани/минали през изпитания, народи. Никога например не съм чувал да се казва ,,лице от френски/руски произход" вместо французин/руснак.

Egoiz МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:36

Антоне, вярно е - телевизор подарък намаза.
А що се отнася какво ще си търсят - дреме ми,аз ги взимам с документ

Валери МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 17:46

Валери, предаването на радиоапаратите е момент от репресирането (в случая - изземване на имущество) на евреите в България тогава, във връзка с приетия по-рано Закон за защита на нацията. Нещо повече, радиата са били най-малкото, което се е предвиждало да им се изземе.
Но аз се чудя защо се пише и говори ,,лица от еврейски/турски/ромски (?) произход", вместо просто да се казва народността. Забелязал съм, че това се употребява само когато става дума за някакви, в исторически план, репресирани/минали през изпитания, народи. Никога например не съм чувал да се казва ,,лице от френски/руски произход" вместо французин/руснак.

Така и предполагах. Не бих искал да притежавам нещо което е било по такъв начин отнето от собственика му. Дори и да има "безценни" модели радиа, не представлят интерес за мен.

gogoznaemnogo МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 18:02

Народността на всички е българска.
Затова допълнително се казва произхода - еврейски, арменски, ... турски произход в България няма. Тези, които се пишат турци са с български произход, но са се потурчили или насила (само в Родопите - Илинден) или доброволно, главно по икономически причини - турците не са плащали данъци, а и от потурчените българчета са се получавали почти всички висши чиновници, офицери в турската империя, а и възможностите за "бизнес" за такива са били много голями.
За това пък, православния български народ, запазвайки вярата и езика си , е презрял тези, които са им изменили било от страх, било от алчност. И до ден днешен в така наречените "смесени райони" под турските погребения много често се изравят кръстове ...

Колкото за радиоапаратите от пощата, ако не е партенка, направо ми спира дъха - представям си как това богатство, (наречено така не само от такива като нас) което в световна оценка вероятно има стойност милиони долари (евро) попада в случайни ръце и се разпилява от търговците ....
Българските евреи преди войната общо взето са богати и интелегентни хора. Техните радиоапарати в онази епоха са върха (елита) на радиоприемническия контингент в България.
Виждал съм в дома на мой съученик - евреин - през 1959 година германско радио от времето на Хитлер - марка "Телефункен" , с УКВ обхват. Не мога да кажа модела, нито каквито и да било други технически данни, но в този обхват се чуваше звука на първото телевизионно излъчване в България - от сградата на ВМЕИ - в София.
И така - ако радиата съществуват и част от тях или всичките са попаднали при егоиста, започвам да мисля как да стана приятел с него ... Той вече ми се обажда по телефона - без да каже кой е, но разбира се беше разпознат и по гласа и по телефона.
От сбирката аз бих искал само два приемника, ако е възможно - това са двата радиоприемника, с които съм израснал, които по моя вина ги нямам и ще търся до края на живота си. И двата модела ги има г-н Мезински.

Egoiz МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 18:32

Гого - приятел с мен няма как да станеш.
В предишно мнение ти казах - както и където ми попаднеш ще си наваксвам за Оперите заради които ме прееба.Това продължава да важи с пълна сила.
И сега и за в бъдеще.
С теб не съм говорил по телефона и не бих го правил.
Никои не ти е звънял от мои номера - можеш да си убеден.
Няма за какво да ти се обаждам - нали не си търгаш.Пък и не мисля че имаш техника която аз нямам.
Понеже виждам че не си наясно мога наи отговорно да ти кажа че в форума има още трима колекционери с подобни на мен номера - 006 345,661345 и 116345 - това са техните номера.
Видимо е че ти си имал конфликт и с тях - то с кого ли си нямал.
Относно дали е партенка работата - ще ти покажа само нещо което успях натоваря в колата си днес:

http://postimg.org/image/pciywl3xx/

http://postimg.org/image/ahbehgicv/

Два броя - с черна фуния и с бронзова - като марка Pathe Diamond - работещи
Единствено те бяха по притеснителни заради фуниите и реших да ги взема.
Този с бронзовата фуния е стъмен кабинет и има малко работа по него,за това и не е сниман.
Останалите приемници ще изтегля до седмица.

gogoznaemnogo МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 19:50

Разбира се, че ти ми се обади. Още по се разбира, че от телефон с друго окончание, което аз съм записал и скоро ще бъде разшифровано на кого принадлежи. Но това не е важно.
Колкото за приятелство с тебе - ти си толкова глупав, че не си разбрал иронията в изречението ми...
Да ме преебаваш за в бъдеще - не можеш - много са ти къси ръцете - не си от моята категория. Ако бях по-подвижен и по-млад, щях да ти ликвидирам бизнеса само за два-три дни. Оперите просто спасих от калните ти лапи.
Засега живей и продължавай да изкупуваш старата техника. Пази я, умножавай я, а като дойде видовия ден, тя ще стане собственост на истинския си собственик. Нали знаеш - твоите авери са ти разказвали как и къде отиват иманетата ...
За Оперите - преебал си се ти сам, от лакомия - да вземеш седем Опери за 40 лева. Трябва да си съвсем изперкал, за да си мислиш, че всички хора са глупаци като тебе. И жената, която със смях ми разказваше как си се унижавал ти - "богатия", като цяла седмица си имал възможността да ги отнесеш, а не си го направил, въобразявайки си, че тя ще ти кацне като баламчетата тук във форума, които пълнят ненеситсия ти тъбух с левчетата си, само и само да имат нещо и те ...
Преставяте ли си, колеги ? Лакомия - да изкопчи петдесетина лева - за телевизори, които няма вече. Вярно е че нито един от тях не работи, но не са разкулачени, ремонти са им правени още в ерата на експлоатацията им и нищо друго. Липсват три задни капака, шест долни капака, тук-там няколко копчета.
Двата грамофона, които си показал не са еврейски радиоапарати. На евреите са им конфискували само радиоприемници. Вземи да се ограмотиш поне малко - да можеш да правиш разлика между радио и грамофон.
Ще видим какво ще покажеш - чакам с нетърпение. Досега, това което показваш са само глупости на търкалета телевизори от соца и няколко не съвсем стари радиоапарати - ти стари апарати, произведени преди 1935 - 1937 година (а това са стари апарати ) никога няма да имаш, просто защото старите радиоапарати отдавна не са по хората и по боклуците, нито по улиците на Европа. Те са в такива колекции каквато е тази на г-н Мезински, каквато е моята, каквато е тази на господина от Велико Търново и т.н.
Добре е, в текста, който придружава снимките (особено на Оперите ти) да пишеш дали уреда работи ???!!! Май такива нямаш, а и няма и да имаш. Причините ги знаем всички в този форум. Спокойно можеш да ми се обаждаш по телефона. Можеш и на гости да ми дойдеш - ще те черпя кафе и няма да те преебавам. Цената ти ми я помниш - 500 лева за електронния ремонт на един брой радио (няма значение марката) - частите си плащаш отделно.

Egoiz МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 20:57

Гого,Гого и на 100 години да станеш няма да пораснеш..............
А кой беше Съби Мезински ..............а да набедения за най голям колекционер :lol:
Еле па ти кой беше ............
Години може да търсиш което аз намирам за минути.
0876474947 - на този номер има Кьортинга които бленуваш - и още 3-4 радия
Не са ми интересни,човека е от Костенец.
Ако още не го е взел никои може и да си късметлия.
И за да спиш спокойно - моето имане вече си има наследници които няма да го унищожат,а с сигурност няма да попаднат в ръцете на такива като теб.
И спри да се заяждаш с мен че скоро ще отнесеш "банана"

bojitchko МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 21:35

Не знам какво сте правили извън форума, но тук е недопустимо! Особено приказките на gogoznaemnogo. Ако бях на мястото на админа щеше да е с постоянен бан. А Егоиста, поне във форума, се държи коректно и не използва обидни реплики.

LZ5PL МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 09:38

Като си спомням колко време и връзки ми трябваха през 70-те години да се добера до един ВЕФ201, представям си каква мизерия е било през 50-те. И като знам как се разпределяха благините през онези години, много ми е трудно да повярвам че такова съкровище може да е останало неразграбено.
Но не е лошо човек и да си помечтае :D

gogoznaemnogo МнениеПубликувано на: 26 Окт 2012, 10:05

Нямам директни доказателства, но съм 100 % сигурен, че съкровището не съществува и е разграбено още през 1944 година, някъде между девети и десети септември. ;) Еврейските радиоапарати съм виждал във всички кабинети и жилища на по-висши и по-нисши партийни функционери, директори на предприятия и т.н. доста години след това. Те изчезваха бавно, главно подменени с по-нова техника и никой в онова време не ги считаше за "съкровища", освен някои по-особени българи, свързани в ония години с тази техника.

Лъчо Минков МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 20:16

Говорим за точен брой ........радия,номерирани,опаковани и чакащи - забравени от времето и хората.
Снимки ще има - в страницата ми за колекцията - едно по едно :)

Доста народ ти се върза, за малко - и аз. :lol:

Egoiz МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 21:07

Не те карам да ми се връзваш.
Само ще ти подскажа какво приблизително да очакваш:

http://postimg.org/image/usnum4ydh/

и това

http://postimg.org/image/ncso74gvl/

и това

http://postimg.org/image/6anuhsc0f/

Vladislav МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 22:19

Росене, аз засега съм твърдо скептичен - подобно откритие просто звучи твърде хубаво, за да е истина. Но ако се окаже, че информацията ти е вярна и наистина откриеш подобна колекция, ще бъде страхотно. И определено ще имаш повод да черпиш :) Успех!

Egoiz МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 22:37

Ще черпя.
Инфото не само е потвърдено.
Изберете мястото и деня - почерпката е от мен.
Които присъства намазва

Vladislav МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 23:05

Ама сериозно ли...? Това наистина би било невероятно откритие. За подобна забравена колекция не съм чувал досега нито в България нито в чужбина. В един руски форум бях гледал една много подобна снимка, вероятно съм си я свалил, на граждани, които предават радиоапарати в Киев по заповед на съветското правителство в началото на втората световна война, за да не слушат радио през войната. Но макар че такова предаване там е имало навсякъде, не съм чувал някой да е намерил колекции приемници години след това.

На мен почерпка не ми трябва, достатъчно ми е да видя какво си намерил, поне на снимка.

Egoiz МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 23:25

Серизоно и най-отговорно.
От няколко години фирмата ми почиства всякакви помещения и сгради.
Повечето ведомствени - пощи,болници,министерства,бункери,както и частни - мазета,тавани и прочие.
Имаме договори с доста фондации,фирми и т.н за това - и ни търсят за "мръсната работа"
А точно там са нещата които вълнуват мен - както виждам и вас.
Виждал съм какви ли не неща и къде ли не.
Убеден съм че не можеш да развихриш фантазията си толкова.
Натъквали сме се на пълна клощарщина като вариянт А и на всякакви предмети които струват пари а според другите не са интересни като вариянт Б.
Дали според теб като запален колекционер на радия при вида на тази снимка няколко минути след това вече не говорех с правилния човек.
Радията са изнесени,описани и помещавани в друго помещение на друга сдрада.
Били са обект на голям интерес по времето когато нашите заводи са бълвали приемници от сорта на Мелодия,Пионер и ред други соц парчета.
Няколко от тях са били и в министерства и т.н - в крайна сметка са се върнали там
Не ти разказвам митове и легенди.
Предлагам ти сам в времето напред да се убедиш за какво иде реч.
Изхарчих всичките си спестявания но вече прибирам апарати от там.
Няма да стане бързо,но обещавам да е внимателно и да съхраня всички въпреки бройката.

Лъчо Минков МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 15:24

Искаш да кажеш, че еврейските радиа не са разпиляни не само при честните соц милиционери, но и при мутрокрацията??? Това и да го видя, няма да повярвам, тези работи стават само в американските филми - купуваш на търг за 60 долара затворена плевня в изоставено ранчо и като разбиеш катинара - чудо на чудесата - поне двадесет уникални автомобила от периода 1900 - 1947 г., произведени в много малък тираж.....А защо ли никой през последните 40 години не е проявил ограничен интерес към разбиване на катинара?

mano МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 15:43

Дано Егоиста да е прав, и аз много бих искал да видя тези апарати. Даже ще дойда до София само за да ги разгледам, ако разбира се бъде възможно. От друга страна човека казва, че е изхарчил парите си и сега за известно време ще можем да купуваме и ние по някой друг апарат :)

Egoiz МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 19:03

Бъдете спокойни
Всички ще гледате
До края на годината ще стартира изложба на апарати.
Ще продължи цяла година - всеки ще е добре дошъл
Иначе Лъчо ако можех да ги взема за 60$ щях да платя на всяки писал в темата по 600$ - еи така да си има

lz1wvm МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 06:55

Deltichko е отворил една тема - СНИМКИ ОТ АКЦИИ.
Та,за да не задаваме много въпроси,пусни някоя реална снимка.

Egoiz МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 09:49

Снимки ще има като прибера и опиша приемниците.
Поетапно ще ги кача на страницата в Фейса.
Ако преценя че е удобно да покажа нещо различно - ще кача.
Не знам каква тема е отворил Антон ,но не е провокирана от мен.

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

 
Posted : 05.05.2013 20:07
(@javierlib)
Posts: 4
New Member
 

Сега я свалих от арената, много интересни неща има.
Fearme Благодаря за интересната програма Бях виждал клипчета от нея, но не знаех как се казва.

Без повече политически спам в този раздел
kod

 
Posted : 11.01.2015 22:35
Share: