AI Assistant
Notifications
Clear all

BG усилвател VIC 1250P

14 Posts
8 Users
0 Reactions
22.4 K Views
Форум
(@chronometer)
Estimable Member
Topic starter
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Когато говорим за български усилватели, обикновено си представяме само изделията на КРТА - В. Търново - сериите "Студио" и "Респром". В "зората на демокрацията" обаче, се появиха и други производители, един от които беше предприятието "Оптед" - Пловдив. То имаше редица експерименти с производството на усилватели, но най-успешният и най масовият беше VIC 1250P. Касае се за усилвател за бита, с мощност от 2Х50 вата на товар осем ома и честотна лента 20-50 000 Hz. Транзисторно крайно стъпало, реализирано с чешки дарлингтонови транзистори KD 366 и KD 367. Предусилвателите са реализирани с малошумящи ОУ 5534. Усилвателят свири като западен среден клас, субективното усещане от звука е отлично. Това е така, ако всичко му е наред. За съжаление обаче, усилвателят е произвеждан в годините на "великото нямане" и производителят разчиташе на наследената от соца елементна база, която бързо се топеше и трябваше да се правят всякакви вариации, някои от които крайно неуспешни, в името на продължаване на производството. Така например, усилвателят се окомплектоваше и продаваше в два варианта - като завършено изделие и като набор /кит/. Отначало се стараеха върху качеството на завършеното изделие, след това напускаха сглобени китове като завършени усилватели, на които все нещо им куцаше и искаха доработка, за постигане на първоначално заложеното качество. А китовете, които трябваше да сглоби и оживи потребителят, бяха меко казано кошмарни! Там блъскаха потенциометри с каквито имат стойности, без да изменят схемотехниката съобразно тях, което кошмарно се отразяваше на тонкорекцията. Потребителят или трябваше да си преизчисли тонкоректора, или да си купи и монтира нови потенциометри. Потенциометърът "усилване" беше без средна точка за "лауднеса", което водеше до всякакви "творчески" решения, едно от друго по-калпави.
Разбира се, решението беше само едно - друг потенциометър със средна точка. Трансформаторите бяха два! Но не бързайте да се радвате - не за разделно захранване на двата канала. Свързваха последователно вторичните намотки, за да получат двуполярно напрежение за крайните стъпала! Входният комутатор беше реализиран с рид релета - само по себе си авангардно, но вгорчаващо живота решение, тъй като едно от релетата не беше монтирано, а просто подхвърлено в комплекта и не съответстваше на определеното му по платката място. Поради липса на всякаква инструкция за монтаж и оживяване и дори на схема, закупилият кита стигаше донякъде с монтажа и в един момент вече не можеше да се справи с толкова липса на логика и трябваше да утъпче пътека до "Оптед", където бавно и полека му разкриваха заложените к*р капани и "милостиво" му даваха възможност да се набута още за частите, без чиято смяна не можеше да се мине. Беше много "емоционална" процедура сглобяването на това усилвателче, майката му и тази на производителя бяха най-споменаваните роднини! Но пък, когато си отстранил всички пречки и оживил и настроил правилно усилвателя, удовлетворението нямаше край! Особено като го сравниш с някои от ширпотребаджийските усилвателчета - например бюджетните модели на Сони. Трепеше ги като маче в дувар! Разбира се, не говорим за големите култови модели.
Това е, което мога на прима виста да споделя за усилвателя. Сигурно по-късно ще се сетя и за други неща.
Снимката, която поствам, е от случаен сайт.

Posted : 14.01.2014 14:16
Антон Оруш
(@ao-opy)
Member Admin
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Много увлекателно и интересно написан материал! Прочетох го с крайно удоволствие! Наистина умееш да пишеш! Точно в такъв стил бяха издържани научнопопулярните книги отпреди 90-а г. и затова бяха и толкова четени (а някои и сега). Благодаря за четивото! Такива ресурси ни трябват!

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

Posted : 14.01.2014 20:18
Форум
 mbg
(@mbg)
Estimable Member
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Имал съм го този усилвател. Наистина е доста добър и за сегашните критерии - след смяната на няколко електролита с нови продължава да мачка наред. Добра схема и правилна концепция са избрали да копират за усилвателя, само са пропуснали бутона за прескачане на коректора. Има и защита за колоните при дефект, която работи и спасява колоните при дефект. Обаче идва един момент, в който като изгорят крайните транзистори, никъде ги няма не-ментета. Е, има ги, ама 4 броя струват повече от целия усилвател...

http://shantaf.snimka.bg/radio-amateur/ ... 2.19927420

Posted : 17.01.2014 2:49
Форум
(@chronometer)
Estimable Member
Topic starter
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Изненадан съм от идването на момента на изгаряне на крайните стъпала - при всичките кривици на някои изпълнения, това е нетипично за този усилвател. Режимът на крайните стъпала е доста стабилен, радиаторите са с достатъчна площ и не прегряват. За да гръмнат крайните транзистори и на двата канала, трябва да е видял зверско претоварване. При това, той си има и токоограничаване за такива случаи. Но на всичко се намира цаката. Колкото до самите чешки крайни транзистори - вярно че вече са екзотика, но пък си имат пълни западни аналози - BDX 66 и BDX 67, в производство и с цена около 3.50 лв. Не са жълти стотинки, но не е и толкова много, че да демотивира човек да си поправи усилвателя.
Между другото, някои колеги се заблуждават от нетипичните стойности, които дават дарлингтоновите транзистори при замерване и прибързано ги обявяват за изгорели. Също така, производителят препоръчва да се положи слой силиконова паста както между транзистора, подложката и радиатора, така и между отделните алуминиеви елементи, изграждащи радиатора. Неспазването на това правило може да доведе до силно прегряване при по-високи мощности и свързаните с това негативни последици. Освен това, използват се керамични подложки, а не слюдени, така че монтажните болтове на транзисторите не се стягат с много голямо усилие, за да не спукат подложките, което в даден момент води до изпадане на парче от подложката и вероятност от опиране на транзистора в радиатора - т.е. на маса. Понякога може да се случи така, че човек, закупувайки този усилвател втора ръка, е попаднал на набор, сглобен от някой, който не е наясно с всички тези особености. Тогава наистина усилвателят неочаквано може да дефектира, дори и без екстремно отношение.

Posted : 17.01.2014 4:45
Форум
 mbg
(@mbg)
Estimable Member
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Дай ми тези не-ментета BDX 66 и 67, които трябва да са "C" варианта за да не пукат в този усилвател. 2Т7066С също стават. Ама при поставянето на различен от C или D, от който и да е транзистор, усилвателя рано или късно гърми. И не всичките са с по два захранващи трафа, някои си имат по един захранващ. Имам си представа от ремонт и конструиране на аудио усилватели и всякаква аналогова техника.

Posted : 19.01.2014 0:48
Форум
(@lz2cec)
New Member
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

А някой да има схемата на тоя усилвател?

Posted : 01.02.2015 21:31
Антон Оруш
(@ao-opy)
Member Admin
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Пишете на vasko_vl@abv.bg - той може да я има.

1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

Posted : 01.02.2015 22:24
Форум
 vvb
(@vvb)
Eminent Member
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Усилвателите ги получавахме от Пловдив във вид на кит. Зглобявах ме ги в ИРЕТ. Лично имам такъв с крайни ТIP 142/147 -модификация. Схемата скоро я сканирах и я изпратих на ваш колега.

Posted : 06.11.2015 13:26
Антон Оруш
(@ao-opy)
Member Admin
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Най-после се намери и схемата на този прословут усилвател - http://www.sandacite.bg/%D0%B1%D1%8A%D0 ... %BC%D0%B0/

DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria

Posted : 02.12.2015 1:30
Форум
(@lager)
Reputable Member
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Виждал съм усилвателя сглобен и като комплект за сглобяване в магазина на Викиват на моста на Марица , затова си мислех че те са организирали производството му . Подобна схема с две токови огледала на входа имаше навремето в Млад конструктор , с нея съм се занимавал и действително даваше добри резултати .

Posted : 20.12.2015 17:49
Форум
(@anonymous)
Noble Member Guest
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Дай ми тези не-ментета BDX 66 и 67, които трябва да са "C" варианта за да не пукат в този усилвател. 2Т7066С също стават. Ама при поставянето на различен от C или D, от който и да е транзистор, усилвателя рано или късно гърми. И не всичките са с по два захранващи трафа, някои си имат по един захранващ. Имам си представа от ремонт и конструиране на аудио усилватели и всякаква аналогова техника.

Имам BDX буква "C" - внесени от Холандия (през 80те, и много спешъл - над ориджинала)
монтирани на такива и други
не искат и да чуят за дефектиране

Posted : 25.01.2016 21:28
Форум
(@anonymous)
Noble Member Guest
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Имам BDX буква "C" - внесени от Холандия (през 80те, и много спешъл - над ориджинала)
монтирани на такива и други
не искат и да чуят за дефектиране

Posted : 25.01.2016 21:28
Форум
(@valiosport)
Eminent Member
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Имам го същия усилвател vic1250p от половин година някъде, претърпя ремонти преди да почна да го слушам щото не беше с оригиналните транзистори и нямаше високите честоти. Кондензаторите са му сменени с по мощни 10 000 uF на Кендеил, досега не го бях издувал че не се е налагало и съм в апартамент, обаче на нова година си викам ще го пробвам.
Един приятел донесе неговия Pioneer SA-7500.
Е за негово и за мое учудване бългската сила го надсвири, утрепах го прехваления Pioneer с обявена мощност 2×70w/4 ома. И двете стъпала са пускани на едни и същи тонколони и с един и същ източник на сигнал. Теглото на Pioneer-a е над 10кг а vic1250p е долу горе колкото студио усилвател, да не говорим че е и доста по нисък. Само едно не схващам, защо предпазителите на vic1250p отзад са 1А а на студио усилвател са 1,6А а действително е доста по мощен.
Това което не харесвам в усилвателя е че не помни входа на селектора и че не мога да намера нови реленца за изходите.
Усилвателя има защита за тонколоните, пробван е и защитата работи, изгоря транзистор и релето веднага изключи.
Надявам се да се включат и други с такъв усилвател и да споделят дали са правили подобрения.
Поздрави колеги

Posted : 01.01.2022 15:35
Форум
(@valiosport)
Eminent Member
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Ето снимки под капака. Машината е със сменени кондензатори и транзистори.
С двата трафа е, виждал съм само с един вътре. Оригинално захранващите са 4700 мф, сега е с 10 000мф, нагласени са токовете на покой.
Не знам какви ватове вади, но майстора каза около 70/80w на 4 ома. Връзвах му 80 ватови колони /4 ома и се опитва да ги изплюе. Единствено е хубаво да се сменят реленцата че някои път не включват ама не виждам откъде ще се намерят точно такива...

Posted : 09.01.2022 6:13
Share: