Дифузионни ротационни вакуумни помпи

За българските вакуумни помпи

Вижте инфо за българските вакуумни помпи в Sandacite.BG! :)

Вакуумната помпа е устройство, което създава вакуум – отвежда въздуха или друг газ от затворен обем, за да остави частичен вакуум и да намали налягането. Съществуват вакуумни помпи с различна степен на вакуум, както и с различна конструкция. Използват се за създаване на вакуум в лабораторията при филтриране, в хладилни и климатични инсталации, при сублимационното сушене и т.н. В индустрията някои процеси като изпаряване, дестилация или ректификация при необходимост се извършват под вакуум. В производството на консерви също – в Консервния комбинат в Лом фабриката наистина е произвеждала вакуум, който се е ползвал чрез тръбна инсталация в производствения процес! :) Например конфитюрът от сини сливи се вари под вакуум, което му позволява да ври при по-ниска температура и запазва превъзходните си вкусови качества.

Доскоро не знаехме, че в България са произвеждани вакуумни помпи. Но ето че нипопадна този каталог изделия на Технологичния комбинат за вакуумна техника в Ямбол от първата половина 80-те г. По-долу в картинките можете да разгледате български вакуумни помпи и техните характеристики. :)

Дифузионни ротационни вакуумни помпи
Дифузионни ротационни вакуумни помпи

Двустъпалните ротационни вакуумни помпи могат да бъдат използвани във всички области на вакуумната техника. Те са ед­накво подходящи за изследователска дей­ност и за производствени цели. Чрез тях може да бъде получен груб и прецизен ва­куум, а при вакуумните агрегати са най- подходящи за създаване на форвакуум. Основните им предимства са:

  • компактно устройство;
  • висока поносимост спрямо водна пара при включен газбаластен вентил;
  • без обратно покачване на маслото след изключване на помпата;
  • минимална загуба на работна течност;
  • повишена корозионна устойчивост;
  • безшумна работа;
  • лесно поддържане и обслужване;
  • висока надеждност.

Използваните агресивни и неагресивни га­зове при нормална и повишена влажност трябва да бъдат предварително очистени от механични частици. Помпите от типа АС са корозионно устойчиви и са приложими в системи и агрегати, с които се създава вакуум в агресивни среди.

Технически характеристики:

Дифузионни ротационни вакуумни помпи
Дифузионни ротационни вакуумни помпи

А ето инфо и за дифузионните вакуумни помпи тип ПВД:

Дифузионни вакуумни помпи ПВД
Дифузионни вакуумни помпи ПВД

Дифузионните вакуумни помпи са пред­назначени за създаване на висок вакуум на неагресивни газове и парогазови смеси, предварително очистени от кондензирана влага и механични замърсители. Те не могат да бъдат използвани за вакуумиране на горими газове и взривоопасни парогазови смеси.

Работата на дифузионните помпи е възможна само при осигуряване на изхода на пред­варителен вакуум от форвакуумни помпи. Дифузионните помпи, комплектувани с форвакуумни помпи образуват високовакуумни помпени агрегати, които намират широко приложение в системата и инста­лациите за вакуумни технологични процеси в машиностроенето, в научноизследовател­ските лаборатории и др.

Дифузионни вакуумни помпи ПВД
Дифузионни вакуумни помпи ПВД

Голямата скорост на изпомпване и просто­тата на устройството им са важни условия  те да бъдат едно от основните средства за постигане на висок вакуум.

Ето и техническите данни на български вакуумни помпи от този тип:

Дифузионни вакуумни помпи ПВД
Дифузионни вакуумни помпи ПВД

Надяваме се, че с тази статии запълнихме част от белите петна по историята на българската техника. Продължаваме да търсим нови съкровища! :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *