[1962] Полуавтоматична затварачка за буркани

[1962] Полуавтоматична затварачка за буркани

Вижте в Sandacite.BG българска полуавтоматична затварачка за буркани от 1962 г.!

[1962] Полуавтоматична затварачка за буркани
[1962] Полуавтоматична затварачка за буркани
Със сигурност помните ръчната затварачка за буркани, с която натискахме капачките тип ,,Омния“ на бурканите със зимнина, които приготвяхме всяка есен. Човекът я натискаше с с ръце и после ,,увисваше“ на нея до такава степен, че краката му се отделяха от земята. :) Такъв тип затварачка е добра за домашни буркани, но когато говорим за промишлено производство, нещата стоят другояче.

През 1962 г. в Държавния машиностроителен завод „Червено знаме“ — Ста­ра Загора е произведена бурканозатварачка с промишлен замисъл. Тя работи ето така:

Консервните буркани, ко­ито ще се затварят, постъпват по транспортна лента и докато се дви­жат по нея, една работничка поставя капаците върху тях. После бурканите се поемат от транспортна звездичка и застават под затваряща­та глава, която притиска капаците и ги прищипва околовръст на осемна­десет места. Основни детайли на затварящата глава са осемнадесетте цилиндрични пружиниращи палци, които са обработени мно­го точно по термичен път. Това осигурява еднаквост в прищипването и осигурява плът­ното затваряне на бурканите.

На машината могат да се затва­рят буркани с диаметър 48, 68 и 83 мм, а нейната производителност е между 45 и 80 буркана в минута. Такова ре­гулиране на производителността в широки граници е било необходимо, за да може машината да работи съгласу­вано с други машини и да се нагажда към тяхната производителност.

Как ли е работела? Със сигурност е била страхотно шумна! :)

 

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *