Български котлони Balgarski kotloni

[1960] Закрит електрически котлон с трищифтов щекер

[1960] Закрит електрически котлон с трищифтов щекер

1960-Закрит-електрически-котлон-с-трищифтов-щекер
1960-Закрит-електрически-котлон-с-трищифтов-щекер

Това е български котлон с чугунена плоча и  чугунено тяло с дъно. Нагревателните спирали cа две. Те са впресовани в керамична изолационна маса в специални; канали от долната страна на чугунената плоча. Едната спи­рала има мощност 1200 вт, а другата 500 вт. По един or краищата на всяка спирала са свързани заедно и към общ контактен щифт. Вторите краища на спиралите са свър­зани към отделни щифтове. Трите контактни щифта са раз­положени триъгълно на равни разстояния един от друг.

Производство е на Елпром Варна от 1960 г.

Стар котлон Star kotlon

При различни положения на щекера може да се включи едната спирала, втората или двете, свързани последователно.

При третия случай мощността на котлона е около 350 вата. Под чугунената  плоча има ламаринен отражател, за да се намали излъчването на топлина към тялото на котлона.

Около чугунената плоча има емайлиран пръстен, който го предпазва при за­ливане с храна, течности и др. Има закрити котлони без та­къв пръстен.

Котлонът наобратно:

Стари котлони Stari kotlon
Стари котлони Stari kotlon

Трите контактни щифта са разположени върху тялото на котлона в кръгла предпазна кутийка, добре изолирана от него посредством керамичен изолатор.

 

Share this post

Comment (1)

  • христо п Reply

    Супер, наскоро изрових от тавана един такъв и си мислех да го ползвам, но срещнах проблем с щепсел за него.. Имате ли идея?

    11.07.2017 at 21:49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *