Означения на българските високоговорители

ВАЖНО ИНФО – Означенията на българските високоговорители

Вижте кодовете на означенията по българските високоговорители в Sandacite.BG!

Означения на българските високоговорители
Означения на българските високоговорители

Питали ли сте се някога какво означават неразбираемо подредените букви и цифри по моделните индекси на българските високоговорители (обикновено произведени в завода ,,Гроздан Николов“ в Благоевград) ВКН1221, ВМ57А9-ТМ, ВВК131А8, ВКС5231… Със сигурност от тези ,,кодове“ можете да извлечете информация за характеристиките на говорителя, въпросът е ясно да знаете кой символ какво означава. Няма проблем – ние сме тук, за да отговорим на тези питанки! :)

Подобно на представената в предишната ни публикация система на означение на българските озвучителни тела, и тази на високоговорителите е стандартизирана. Ето как да се разчитат те.

  1. Наличието на първата буква В не трябва да ни изненадва, тъй като това е високоговорител (както Т на телевизорите Респром Т5001 напр.)
  2. Втора буква — К (кръгъл), О (овален), Л (лентов), С (спе­циален).       .
  3. Трета буква — Н (нискочестотен), С (средночeстотен), В (високочестотен).  А, важно – при широколентовите високоговорители трета­та буква не се поставя!
  4. Първа и втора цифра — пореден номер, определящ разме­рите
  5. Трета цифра — пореден номер, определящ импеданса (за това вижте в таблицата отдолу)
  6. Четвърта цифра — пореден номер на разработката в продукцията на завода

Куполните високоговорители се означават, както следва:

  1. Първа буква — В (винце… аа, опа! Извиняваме се! :D )
  2. Втора буква — К (куполен)
  3. Трета буква — С (средночестотен), В (високочестотен).
  4. Първа и втора цифра — диаметър на звуковата бобина
  5. Трета цифра — пореден номер, определящ импеданса (пак долната таблица).
  6. Четвърта цифра — пореден номер на разработката в продукцията на завода

Ето и какво ни казва обещаната по-горе таблица:

Пореден номер за означаване на импеданса

Пореден номер ==> 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Номинален импеданс, омове ==> 2 4 8 15 25 50 100 400 800

И така напр. популярното изделие ВКН1221 означава ,,високоговорител кръгъл нискочестотен, 12-инчов, с номинална мощност 40 вата, номинален импеданс 4 ома, честотен обхват fp = 4000 херца, неравномерност на честотната характеристика 8 децибела, клирфактор 3: 2: 1 процента, първа поред разработка на завода от този вид“ и т.н.

Както си му е редът обаче, в означителната система има и доста изключения! Ето наблюденията по темата на един наш потребител познавач – г-н Андрей Аврамов: ,,1/ Широколентовите се означават и с „Ш“ накрая, например ВКШ 3013, а тези които са по-за ширпотреба, при тях липсва третата буква (например ВК 0822, ВК1221 и т.н.); 2/ За елиптични / овални освен „О“ може да се използва и „Е“, например: ВЕ-1523, ВЕЕ 33, където второто е значи „Ексцентричен“ ( с изметен магнит); 3/ ТМ накрая на означението означава „Тропически модел“ и са подходящи за по-тежки климатични условия; 4/ Има говорители ВВК и ВВЛ – това са първите хай-фи говорители според мен, а именно: ВВК2007А, ВВК131А, ВВЛ-2 (прототипа на ВЛД-тата) и др. И там второто „В“ подозирам, че означава „висококачествен“.

Такаа… Сега вече знаете кое какво е и можете спокойно да тръгнете на пазар, като си отваряте тази публикацийка на телефона, щом някой Ви предложи нещо. А от нас – чао засега! :)

 

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *