Български принтер ИЗОТ 0230 М1

Български принтер ИЗОТ 0230-М1

Българският принтер ИЗОТ 0230-М1 в Сандъците – Sandacite!

Български принтер ИЗОТ 0230-М1
Български принтер ИЗОТ 0230-М1

ИЗОТ 0230-M1 е производ­ство на Завода за пишещи ма­шини — Пловдив и е предназ­начен за използване в компютри за отпечатва­не на буквено-цифрова н гра­фична информация. Бил е предвиден за ,,Единната система“ (ЕС) компютри на СИВ. Вероятно производството му започва през 1983 година.

Принтерът ИЗОТ 0230-М1 е матричен, както най-масовите от епохата. Той работи с гъвкав печатащ диск (т.н. „маргаритка“), който дава възможност за отпечатване на 96 различни знака. ИЗОТ 0230-М1 е окомплектован с три вида „маргаритки“ със следните набори от символи:

  • Кирилица — главни и ре­довни букви
  • Латиница — главни и ре­довни букви
  • Кирилица и латиница — само главни букви
Български принтер ИЗОТ 0230 М1
Български принтер ИЗОТ 0230-М1

ДРУГИ ТЕХНИЧЕСКИ ПА­РАМЕТРИ:

  • Средна скорост на печа­тане — 30 знака в минута
  • Максимална ширина на хартиената лента — 380 мм
  • Програмируема стъпка между отпечатваните символи
  • Програмируемо междуредово разстояние
  • Отпечатва до 5 екземпля­ра с възможност за двупосо­чен печат

Абе, печата си – те така и го наричат в рекламата, ,,изходно печатащо устройство“. Като се замислим, не се сенащем как може да е ,,входно печатащо“ и какво би печатал в такъв случай, ама карай… :)

Български принтер ИЗОТ 0230 М1
Български принтер ИЗОТ 0230-М1

Габаритни размери:

  • височина 248 мм
  • ширина 680 мм
  • дължина 395 мм

Маса — до 25 килограма. Спокойно, в една торба ИКЕА ще го занесете – щом ние успяхме, и Вие ще сколасате. :)

Български принтер ИЗОТ 0230 М1
Български принтер ИЗОТ 0230-М1

Ето още две технически подробности.

Този принтер се е поддържал от тогавашните български компютри, но не по единен начин – за някои е трябвало да се добави към компютъра платка с необходимия хардуерен интерфейс (по-точно, с конектор за него), така щото да може да се включи принтерът към компа. При други кампютри това не е било проблем, защото те са имали вграден такъв интерфейс. Така например, такава щайга е all-in-one-ът ИЗОТ 1031С. Той е снабден с вграден контролер и затова включването на печатащото устройство ИЗОТ 0230-М1 към него не е про­блем.

Български принтер ИЗОТ 0230 М1
Български принтер ИЗОТ 0230-М1

Как обаче е трябвало да постъпят притежателите на ПК Правец 82, да речем? Да се обърнат към ПСП „Техноснаб“ — Пловдив. Неговата районна пласментна база за изчислителна и орга­низационна техника по жела­ние на клиентите е можела да достави принтера, окомплектован с необходимата интерфейсна платка за включване към ПК Правец 82. Контролерът е произвеждан също в Завода за пишещи машини и цената му е била 130 тогавашни лева. ПСП „Техноснаб“ — Пловдив, осигурява необходимия контролер и на свои клиенти, закупили принтери от тях през някоя предишна година, но без него.

ИЗОТ 0230-М1 има и до­пълнителна възможност за обогатяване на използвани­те шрифтове — неговите „маргаритки“ са заменяеми с гъвкавите печатащи дискове, произвеждани от фирмата „ДИАБЛО“ (така пише и в брошурата му – може би това е някакво тогавашно българско предприятие).

Български принтер ИЗОТ 0230 М1
Български принтер ИЗОТ 0230-М1

Сервизното обслужване в гаранционен и извънгаранционен срок се е извършвало от завода-производител. Адресът е бил следният:

ПСП „Техноснаб“ — Пловдив

ул. „Асеновградско шосе“

(Непосредствено до Завод за пишещи машини)

Share this post

Comment (1)

  • Ивайло Reply

    Диабло е фирмата създала първите популярни маргариткови принтери и интерфейса и управляващите команди. Не е Българска, а американска.

    27.06.2021 at 19:45

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *