БГ циментовоз АП-8

Това е БГ циментовоз АП-8 от 1971 г.!

Вижте в Sandacite.BG този наш циментовоз отпреди близо 50 години!

БГ циментовоз АП-8
БГ циментовоз АП-8

Много статии сме писали, но не сме се особено занимавали с българска строителна техника, а това  един пропуск. И тъй като знаем, че изпитвате особен афинитет към всичко, дето се движи на колелета, ви намерихме ето това нещо – надяваме се да ви хареса!

Голямото прикачно устройство, което виждате да го тегли камионът на буксир, е българският циментовоз АП-8 от 1971 г. Той е  използван за транспортиране на цимента в насипно състояние от завода производител до складове за строителни материали, където той ще се съхранява, или до строителната площадка. Много важна подробност при тези возила е удобната система за товарене и разтоварване на продукцията. В нашия случай тя е пневматична и работи с налягане (измерва се в нютони/кв. м.) 1,5 х 10

Чудесото няма марка, а както казахме, моделът му е АП-8. Има полезен товар 7,6 – 8,3 тона, а самото то тежи 3,5 тона. Седловото устройство може да носи до тона товар, а обемът на цистерната е 7 кубически метра.

БГ циментовоз АП-8
БГ циментовоз АП-8

АП-8 може да разтовари между 0,6 и 1 тон цимент за 1 минута, а максималните разстояния на разтоварване са 40 – 50 м (хоризонтално) и 20 – 25 м (вертикално).

Важно е също така да кажем, че АП-8 е поначало е предвидено да бъде теглено от камион влекач – ЗИЛ 130В1 – но вероятно може да се прикачва и към други. Колко ли сгради са построили по този начин…

Интересно къде е произвеждан днешният ни герой? Производител е завод в системата на ДСО ,,Строителна техника“, но това не значи кой знае какво. Поначало заводи за строителна техника имаше в Плевен, Айтос, но и на доста други места. Може да е бил произведен и от ДМЗ ,,Червена звезда“ в Дебелец, там правеха бетонобъркачки примерно… Ако знаете, вземете пишете отдолу в коментарите! :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *