Целите проводници през 1980 г.

Какви бяха целите проводници през 1980 г.

Я да видим, аджеба, какви бяха целите проводници през 1980 г.? Вижте в Sandacite.BG!

Целите проводници през 1980 г.
Целите проводници през 1980 г.

Не може да не сте чували крилатата фраза на Тодор Живков ,,Тази година – полупроводници, догодина – цели проводници!“, изречена при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград. Има сведения, че всъщност култовата фраза е била ,,Тази година – полупроводници, догодина – големи, дълги и още по-дълги ЦЕЛИ проводници!“, но това не е най-важното сега.

Работата е там, че днес сме ви подбрали няколко елемента, произвеждани през 1980 г. точно в този Комбината за полупроводници в Ботевград, за да не го помним само с хумора на Бай Тошо, ами и с действителното му производство. И така, да започваме!

СВЕТОДИОДИ

Това са инфрачервени светодиоди с дължина на вълната 940 nm на основата на галиев арсенид — типове ЗЕ 1001, ЗЕ 1002.

Те имат типична мощност на излъчване 5 rnW. Намирали са приложение в телекомуникационната, измервателната, изчис­лителната техника, както и в оптоелектронни схеми за целите на селското стопанство и други отрасли на тех­никата.

Завод за полупроводници Ботевград Zavod za poluprovodnici Botevgrad
Завод за полупроводници Ботевград Zavod za poluprovodnici Botevgrad

ФОТОТРАНЗИСТОРИ

Фототранзисторът представлява високочувствителен малкоинерционен преобразувател, който преобразува  светлинни сигнали в електрически. Аналогично на фотодиода, работи като оптоелектронен преобразувател.

В ботевграския завод сме имали силициеви фототранзистори с λmах в граници 750 – 870 nm, фототок до 6,3 mА и времена на нарастване и спадане на импулса, което е  по-малко от 10 ps.

Типове: 2Ф2101, 2Ф2102, 2Ф2062, 2Ф2002, 2Ф2003.

Фототранзисторите спектрално много добре се съгла­суват със светодиодите ЗЕ1001 и ЗЕ1002. Използ­вали са се като детектори във видимата и близката ин­фрачервена област на спектъра.

Комбинат полупроводници Ботевград Kombinat poluprovodnici Botvgrad
Комбинат полупроводници Ботевград Kombinat poluprovodnici Botvgrad

ОПТРОНИ

Поначало оптронът е електронен елемент, който предава електрически сигнал между две галванично изолирани вериги, използвайки светлина. Оптроните са предназначени за галванична развръзка между отделните стъпала в електронни устройства; за комутиращи устройства; за импулсни трансформатори; за съгласуване на електронни стъпала с различно ниво на сигнала; за използуване във вериги с TTL, биполярни схеми и в схеми с дискретни елементи; за управление на тиристори и за гомерни схеми и други.

Заводът в Ботевград е произвеждал оnтрони на основата на галиево-арсенидни светодиоди и силициеви фототранзистори с коефициент на предава­не, разделен по групи в граници от 5 до 200 %. За някои от типовете този коефициент е по-голям от 200 %.

Типове: 6Н2112, 6Н2001 и 6Н217.

Редовното производство на оптроните е започнало от 1980 г. в ДНПСК Ботевград.

Ето как една крилата фраза може да ни отведе до място, за което обикновено се сещаме само за името му. Надяваме се, че днешната малка екскурзийка до някогашния Ботевград ви е била интересна. :) Бихме се радвали да следите и по-нататъшните ни публикации. Поздрави!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *