старо-радио-тулан

Тулан

Радиоапарат Тулан.

Радиоапарат Тулан
Радиоапарат Тулан

Тулан е най-известната марка български радиоапарати до 1945 г. и цяла епоха в развитието на българската радиопромишленост от посочения период. Фабриката е основата в Бургас през 1927 г. от Светозар Пренеров.

Тук редуваме снимки на различни радиоапарати Тулан с част от текста  на нашия колега PDM ,,Производство на лампови радиоапарати в България“. Ето пълната версия в нашия форум- http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=249

,,За историята на фамилията, основала първата фабрика за радиоприемници в България, може да се прочете в „Уикипедия“ в статията за село Градец, Област Сливен. За фабрика „Тулан“ и нейния създател, има информация в двутомната „История на българското радио“ на проф. В. Димитров. Настоящото изложение за тази фирма е обобщено и основано на публикации в интернет.
Инженер Светозар Матеев Пренеров, създателят на фабрика „Тулан”, както и на фабриката за кабели в Бургас, есин на Йохан фон Брешнер.

По.долу виждате старо радио Тулан 660 Комфорт – най-известният модел на Тулан – снимките са на нашия колега UBL1 –

Тулан Tulan
Тулан Tulan

 

Тулан Комфорт 660.

Радиоапаратите „Тулан“ били евтини и стабилни, с прецизна селективност и комфортен тон, с много оригинални, патентни решения в тях, които дават значителни предимства в конкурентната пазарна.

За отбелязване е, че Радио Тулан е единственият произвоител на радиоапарати в България преди 1945 г., който съм виждал да се споменава в книга, издадена след 9.ІХ – в случая ,,Сбогом, барон Хирш!“ на инж. Младен Цонев.

Отначало заради тогавашното законодателство в България инж. Пренеров бил принуден да регистрира в Бургас не промишлено предприятие, а само занаятчийска работилница с фирма „Електрон“. През 1925 г. започва производството на линейни апарати под името „Универсал“, със скала, на която била нарисувана картата на България. Линейни апарати с тази марка е правил и когато била регистрирана и започнала работа първата българска радиофабрика „Тулан“, но за много кратък период.

старо-радио-тулан

Всички радиоапарати, с наименуванията „Универсал“ и „Тулан“, са оригинални изделия на българския производител. Повечето от запазените досега модели са предимно произведени след 1930—1935 година. Бързо конструирал и пуснал суперхетеродинни приемници, включващи модели, в класовете, от първо и второ поколение, „Камер“, „Класик“, „Комфорт“, „Пиколо“, „Виола“, „Турист“ и други, в батериен и мрежов вариант на захранване.

Предизвикан от епохалния телевизионен напредък в САЩ още преди Втората световна война, инж. Пренеров създава лабораторно и телевизионен предавател и телевизионен приемник, които били иззети през 1944 г. от новата политическа власт в България, и отнесени незнайно къде. Възнамерявал след края на Втората световна война да се изравни с американците и в производството на телевизионни приемници. Верен съратник на инж. Пренеров е англичанинът инж. Чарлз, случайно озовал се в Бургас около 1935 година и останал в България единствено заради фабрика „Тулан“.

Лампово радио Тулан Lampovo radio Tulan
Лампово радио Тулан Lampovo radio Tulan

Производството, с участието на братята му Веселин и Иван, убедително просъществувало до 1944 година, когато фабриката била национализирана от новата политическа власт в България.

Тулан 141 Б Tulan 141 B
Тулан 141 Б Tulan 141 B

Тази снимка също е на колегата PDM и ни показва Тулан 141 Б – лицева страна.

Фабрика „Тулан“ е национализирана и закрита след политическата промяна в България през 1944 г. Инж. Светозар Пренеров почива на 52 годишна възраст, съкрушен от ударите, които политическия режим несправедливо му е нанесъл тогава. Синът на Светозар Пренеров — инж. Емил Пренеров, сега покойник, е дългогодишен преподавател по микроелектроника в техническия институт в Бургас и изобретател.“

Тулан Комфорт е най-дълго произвежданият модел и между негови екземпляри има някои разлики.. Например, по-ранните Тулани 660 винаги са с надписи на капака, докато по-късните не.

Това тук е снимка на батериен Тулан 141 Б, вероятно от стара брошура:

Батериен Тулан Batrien Tulan
Батериен Тулан Batrien Tulan
Батерийно радио Тулан Bateriyno radio Tulan
Батерийно радио Тулан Bateriyno radio Tulan

 

Тук можете да видите архив за историята на радиофабрика Тулан –  http://www.sandacite.bg/?s=%D1%82%D1%83%D0%BB%D0%B0%D0%BD

Тук можете да видите брошура на Тулан, скенирана от колегата torguny – http://postimg.org/gallery/5gtdkr34/

Радио Тулан Radio Tulan
Радио Тулан Radio Tulan

 

Ето тук можете да разгледате изключително много информация за Тулан – материали от колекцията на музей във ФЖМК, снимани от нашия приятел инж. Васил Бояджиев – vvb – http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=4984

Тулан – първата българска фабрика за радиоприемници

==> http://www.sandacite.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%80/

Радиоприемник Тулан Radiopriemnik Tulan
Радиоприемник Тулан Radiopriemnik Tulan

Още модели на Тулан – тук – http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=3421&start=10

Share this post

Comment (1)

  • мери чарлс николова Reply

    името на сьратника на сьратника на инж. Пренеров е Чарлс Ролф Менро

    25.02.2016 at 15:30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *