Traktor Bolgar TL-30A + rakovodstvo za remont

Трактор Болгар ТЛ-30А + ръководство за ремонт

Тракторът Болгар ТЛ-30А е първият в статиите на Сандъците – Sandacite.

Traktor Bolgar TL-30A + rakovodstvo za remont
Traktor Bolgar TL-30A + rakovodstvo za remont

Той се произвежда от 1964 г. в Тракторния завод в Карлово.

Тракторът Болгар ТЛ-30А е малогабаритен (един ме­тър ширина) верижен трактор, предназначен за механизирано обра­ботване на лозови култури с междуредие 1,5 м и нагоре. Комплектуван със система навесни и прикачни селскостопански машини, той може да извършва следните видове операции: отгрибване, оране, култивиране, фрезоване, пръскане, торене, загребване и дълбоко разрохкване на лозята. С допълнителни съоръжения с помощта на трактора могат да се пробиват дупки за засаждане на лозя, да се прокарват напоителни бразди и др.

Тракторът ТЛ-З0А може да се използва освен в лозята и в другите отрасли в селското стопанство като универсален верижен трактор.

На трактора е поставен 3-цилиндров четиритактов дизелов дви­гател ЗД 30 с водно охлаждане с мощност 30 к. с. В силовото преда­ване на трактора са включени сух еднодисков постоянно включен съединител, механическа с 5 превода скоростна кутия, главно преда­ване с конусни зъбни колела, със спирални зъби и крайно предаване. Скоростта на движение на трактора се изменя от 1,38 до 8,97 км/час напред и на заден ход 2,98 км/час.

Трактор Болгар ТЛ-30А Traktor Bolgar TL-30A
Трактор Болгар ТЛ-30А Traktor Bolgar TL-30A

Управлението на трактора се осъществява чрез направляващи многодискови съединители, върху които са монтирани лентови спи­рачки.

Тракторът е полураменен тип. Предната му част стъпва на напречен ресор. Това осигурява плавен ход на трактора и добра амортизация.

Веригата на ходовата система е съставна и добре уплътнена. Опор­ните ролки се мажат централно с масло, с което значително се облек­чава поддържането им.

Трактор Болгар ТЛ-30А Traktor Bolgar TL-30A
Трактор Болгар ТЛ-30А Traktor Bolgar TL-30A

Тракторът Болгар ТЛ-З0А е снабден с полуразделно-агрегатна окачна хидрав­лична система. Селскостопанските машини се окачват към трактора чрез триточков окачен механизъм, който е стандартизиран. Към окач- ния механизъм може да се присъедини и теглично устройство за работа с прикачни машини. Силоотводният вал на трактора има 550 об/мин.

За работа в силно развити лозови култури трактор Болгар ТЛ-30А се снабдява със специални листозащитници, с помощта на които повреждането на растенията значително се намалява.

Ето и пълното ръководство за употреба и ремонт на Болгар ТЛ-30АТрактор Болгар ТЛ-30А

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *