Мъртви експонати в колекциите

Телевизорът Опера и неговият създател

В Сандъците – Sandacite Ви представяме интервю със създателя на първия български телевизор – инж. Апостол Апостолов!

Телевизорът Опера и неговият създател
Телевизорът Опера и неговият създател

Ст. н. с. инж. Апостол Апостолов е един от създателите на първия български телевизор Опера 1 (1960). Дългогодишен конструтор в Слаботоковия завод „Кл. Ворошилов“, автор на множество книги за ремонт и настройка на български телевизори – „Телевизионни приемници“ (1961), „Телевизионни приемници Опера и Кристал“ (1966), „Български транзисторизирани телевизионни приемници“ (1977) „Български телевизионни приемници за цветно изображение“ (1986) и много други. Тях, между другото, можете да откриете ето тук в сайта:

193 български книги по радиотехника

Преди време инж. Апостолов издаде книга за историята на българските телевизори, а нашият основател Антон Оруш беше  в инициативния комитет по издаването. Тази книга беше представена в Националния политехнически музей в София и мислим, че успяхме да я превърнем в нещо като събитие за българския народ:

Излезе книга по история на българските телевизори

А сега успяхме да направим така, че бащата на телевизора Опера 1 да разкаже свои интересни спомени от тази частица от българската история в телевизия BiT. Искрено благодарим на Димитър Димитров за желанието му да ни срещне с инж. Апостолов. Приятно гледане:

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *