Български таксиметров апарат Елтакс 10 от 80-те

Таксиметров апарат Елтакс 10 в Sandacite.BG

Таксиметров апарат Елтакс 10
Таксиметров апарат Елтакс 10

Таксиметровите апарати от серията Елтакс са широко познати у нас и може би и сега се използват в различни жълти коли. Вероятно първият такъв е произведен в софийския завод Електроника в средата на 80-те и е използван в някогашните соцтаксита. Днес ще ви запознаем с него и неговите възможности.

В предната част на това устройство има 5-цифрени зеленосветещи цифрови полета за индикация, които изобразяват  следните показатели: текущата сметка на клиента, общия изминат от автомобила път, на пътя, изминат само с нает автомобил, броя на так­суваните пътници и броя на отчетените таксови единици. Елтакс 10 съдържа малък компютър, реализиран с големи МОС интегрални схеми. Информацията, по която се отчита шофьо­рът, се натрупва в електромеханични броячи, където се съхранява на­деждно и при отсъствие на електрическо захранване.

Елтакс 10 има възможност да таксува услугите по три тарифи. Началната такса, тарифите и величините, свързани с типа на автомоби­ла, се пренастройват сравнително лесно и удобно. (Самата пренастройка се извършва чрез промяна на твърди връзки в кодово поле.) С началната такса може да се предплаща или не определен път или престой. Размерът на тези параметри се задава в кодовото поле.

Елтакс 10 се свързва с автомобила посредством фотодатчик, който е лек, с малки размери. Монтира се между скоростомера и задвиж­ващото го жило.

По-късно са произвеждани и други таксиметрови апарати от серията Елтакс, вкл.  и след 1990 г., защото завод Електроника продължава да развива дейност и след края на социализма.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *