Стара детска играчка - електронен орган, йоника

Стара БГ детска играчка – електронен орган на батерии

Досега в Sandacite.BG не сме Ви показвали стари български играчки, ама вижте сега този електронен орган!

Стара детска играчка - електронен орган, йоника
Стара детска играчка – електронен орган, йоника

Поначало имаме горе-долу ясно понятие къде свършва обхватът на темата ,,българска техника“, но то май че понякога ни мами. ,,Техника“ идва от древногръцката дума за ,,изкуство“, т.е. всяко изкусно изработено нещо би трябвало да се брои за техника. Със сигурност неща като това по-долу обаче са техника, нищо че играчки досега не сме Ви представяли. Сред тях обаче има много интересни неща, особено работещите на ток (напр. чрез батерии като тая).

И така, както виждате от снимките, това е детски електронен орган, предназначен за забавление. Нарича се още йоника. Поначало го водят насочен към 4 – 8-годишни деца. Използван е както по жилищата, така и в детските градини и часовете по музика в І – ІІІ клас. Произвеждан е от фабриката Детска радост в системата на ДСО Младост в края на 80-те г. Горе виждате как изглежда кутията му. На нас много ни харесва дебеличкото човече в дясната част.

Да отворим комплекта. Органчето се състои от електронен орган с микрофон и клавиатура с 23 ноти. При всяко натискане на клавиш се чува съответният музикален тон. Играчката има вграден усилвател:

Стара детска играчка - електронен орган, йоника
Стара детска играчка – електронен орган, йоника

Захранва се от четири батерии по 1,5 волта R6. Това го отбелязваме, защото в комплектчето са запазени и оригиналните никополски батерии:

Стара детска играчка - електронен орган, йоника
Стара детска играчка – електронен орган, йоника

Отдясно в горната част виждаме издатина – това е специален ключ, чрез който органът се задейства. Оттам се контролира и силата на звука.

Стари детски играчки - електронен орган, йоника
Стари детски играчки – електронен орган, йоника

Какъв е смисълът на всичко това? Целта на ази играчка е да възбуди музикалната активност на малките деца. По време на заниманията децата могат да се запознаят с кла­виатурата (която е за всички истински клавишни инструмен­ти), с имената на нотите и местата им върху петолинието, с ня­кои нотни стойности (половини, четвъртини, осмини) и др. Примерно ние никога не сме го знаели и можели това, още в училище никакви ни нямаше на теория в часовете по музика, повече ни биваше в историята – разните там опери, композитори и т.н. :) Освен това, игрите с органчето стимулират способносттана децата да чу­вта, запомнят и възпроизвеждат мелодии.

Както видяхте по-горе, към органчето има приложена и нотна тетрадка с десетина любими детски песнички вътре – ,,Родина“, ,,Шаро и първият сняг“, ,,Дядо Мраз“ и др. И понеже сме добрички, сме Ви я скенирали, можете да я изтеглите оттук ==> Стара детска играчка – електронен орган, йоника.

С този електронен орган могат да се разиграват следните игри:

1. „Водещият“ свири върху инструмента песнички от поме­стените в диплянката (или други подходящи), а де­тето внимателно слуша и отгатва коя песен е изсвирена. Ако то също знае песента, припява на свиренето, докато неговото изпълнение напълно се синхронизира с изсвире­ната мелодия.

2. Изпълнение на мелодии по слух – пеене и „свирене“. При този вариант детето свири подражателно каквото му се покаже, но за предпочитане е това да е песен (напр. ,,Мама“ от Л. Николов). Изключително полезни за развитието на слуха са упражненията по налучкване на позната мелодия върху кла­виатурата, при което началният тон се показва от „воде­щия“, а останалите детето търси самò заедно с пеенето. Колкото по-точно и бързо то намира верните клавиши, толкова е по-музикално.

3. Паралелно със свиренето по слух започва запознава­нето с нотите и техните места върху петолинието и клави­шите – ето ги на тази схема:

Стари детски играчки - електронен орган, йоника
Стари детски играчки – електронен орган, йоника

За целта могат да се използват и някои книги като напр. разните издадени Школи по пиано, „Бисери за най-малките“ от Л. Витанова и В. Вълчанова, ,,Музикална азбука“ и други издания от по-старит, които успеете да намерите.

Тук обаче нпрепоръчваме да не ,,предòбряте“. Не допускайте превръщането на музикалните игри и занима­ния в досадно упражняване на определени сръчности и зна­ния на теория! Новата музикална играчка трябва да носи преди всичко радост и емоционален отклик на музиката. Помнете силата на първото впечатление – ако искате да откриете и развиете музикалните наклонности у детето, не насаждайте у него представата за музиката като за нещо досадно и неприятно. За­познаването с нотите трябва да става с много игрови похвати и твор­ческо въображение от „водещия“. Тук навлизаме в съвсем различна дейност, но тук могат да се прилагат всички ви­дове музикално-творчески и музикално-дидактически игри, познати от предучилищното и началното учи­лищно възпитание.

4. Съчиняване на мелодии, импровизиране върху клави­шите – изключително ползотворна форма на музикално раз­витие. Богатото въображение ще подскаже на малките да потърсят върху клавиатурата „как свири вятърът“, „как пее кукувичката“ и т. н.

5. Ето че вече е време да включим и микрофона. „Соловото“ пеене с микрофон е мечтата за всяко музи­кално дете (както се казваше едно време – „както по телевизията“). Имайте предвид обаче, че ако то пее (инто­нира) неточно, това не е показател за немузикалност, а за неовладяна координация между слух и глас. Електронният орган обаче винаги задава верен тон.

Надяваме се, че Ви беше интересно подробно да Ви запознаем с тази стара българска играчка. А ако имате другаде такива, ни се обадете, за да Ви ги купим, тъй като ни трябват да обогатим колекицята си. По-конкретно търсим играчката робот и малката количка на батерии, и тя също производство на ДСО Младост. Телефонът ни е 0896 625 803. Поздрави!

Ето пък тук и една по-високотехнологична електронна игра, но пък по-стара от органчето:

Българска телевизионна игра Гейм 2

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *