Стар български пожарогасител Огнебор

Стар български пожарогасител ОГНЕБОРЪ от 1930-те г.!

В Sandacite.BG намерихме български пожарогасител от Царство България. :)

Стар български пожарогасител Огнебор
Стар български пожарогасител Огнебор

В последните години успяхме да извадим на бял свят неподозирани изделия на българската промишленост, произвеждани от различни фабрики в странаца ни главно през 1930-те и 1940-те г. По този начин неоспоримо става ясно, че и преди 1945 г. България все пак има разнообразна технологична промишленост.

Днешното ни откритие ни пренася в средата на 30-те г. Пожарогасителят, който виждате на горната снимка, е фотографиран през 1936 и носи приятното название Огнебор. :) Не знаехме, че още през онези години и у нас са произвеждани и уреди за гасене на огън.

Това е пожарогасител с пяна. Вместимостта на металната му бутилка е 12 литра. Този уред може да гаси пламъци, породени от бензин, масла и други лесно запалими материали.

Отгоре виждаме как бутилката е затворена с капак с крилчати гайки. На хартиена лепенка отгоре има означение: ,,Типъ S“, а отдолу – по-голяма такава с илюстрация как жена в рокля насочва уреда срещу пламъците. Под картината са изписани шест инструкции как да се действа при пожар. Под тях е означена фабриката производител, но за съжаление не успяваме да я разчетем. Чете се само нещо като ,,… търговско д-во…“ и дотам. Щом разберем, веднага ще допълним.

Производството на тези Огнебори започва най-вероятно първата половина на 30-те г., тогава все повече започва разнообразие в асортимента от технологичната продукция на българските индустриалци.

В средата на 30-те години този пожарогасител е ,,на въоръжение“ в редица държавни институции – Главната дирекция на железниците и пристанищата, тази на пощите, Държавни мини Перник, Държавната военна фабрика в Казанлък, Военно-инженерната свързочна фабрика в София, общини и много индустриални предприятия. Тоест производителят му е държавен доставчик. В онези години в България е много популярна германската техника, но ето че тук имаме предпочетен български производител. През 30-те и 40-те г. Царство България осъществява и политика на протекционизъм спрямо националната индустрия, за да ѝ помогне да закрепне.

Е ли Огнебор първият български пожарогасител? Ясно е, че много ни се ще, но… хайде да не казваме голямата дума. :) Просто не е сериозно, след като в момента знаем само за него. Възможно е както тази, така и друга фабрика да е произвеждала друг модел преди този.

Имайте предвид, че усилено си търсим такъв за колекцията. Така че, ако попаднете, ни се обадете на 0896 625 803 – Антон Оруш. Цената казвате Вие – цигански работи не обичаме.

Ето и едно друго интересно производство, може би също непознато за вас – вагони от Царство България ==>

Това е първата българска фабрика за вагони от 1922 г.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *