Стар български водомер 5м3 Беласица

НЕУПОТРЕБЯВАН стар български водомер 5м3 на Беласица Петрич!

Опаа, ето че Sandacite.BG попадна още едно никога немонтирани българско нещо – стар водомер 5м3 на Беласица Петрич…

Стар български водомер 5м3 Беласица
Стар български водомер 5м3 Беласица

Този път става дума за нещо, за което обикновено се сещаме само когато трябва да си правим самоотчет по телефона за ползваната вода през месеца. Даа, познахте – именно за водомери иде реч! Когато преди около година купихме за складови нужди  един апартамент в блок, строен 1988 г., във въдопрородната шахта водомер нямаше. Тогава този факт не ни се видя чяк толкова странно, но после се усетихме, че това е, защото водата е отчитана ,,на база“, както едно време, колкото и скъпо да е излизало това (то е и излизало – предишният собственик беше навъртял над 2000 лв от неплатени сметки и лихви към тях). Така че са карали и без водомери!

Когато намерихме този забележителен никога неотварян водомер на петричкия завод ,,Беласица“ (създаден през 1965 г., производител и на първите български водомери ,,Струя“), първоначално мислехме, че не си заслужава да го качваме, защото е произведен 1994 г., но пък видяхме, че БДС-то му е от 1981 г., т.е. вероятно е производството на модела да е започнало и преди 1990 г. Затова в крайна сметка решихме да му отдадем дължимото и ето статийка.

Водомер 5м3 Беласица
Водомер 5м3 Беласица

МОНТАЖ

Водомерът работи само с една струя вода – протичаща в една посока. Той от т.н. ,,мокър“ тип – при тях механизмите за предаване и броене са потопени във вода под налягане и затова над цифербатното табло има дебело стъкло.

Когато го монтирате, не забравяйте добре да го уплътните към тръбопровода. То поначало това се прави чрез допълнителни части (съединител, уплътнител и съединителна гайка ). Даже при съединителните детайли се предлагат отделно по 2 бр. комплекти за един водомер. В комплекта получавате 2 бр. холендери, увити в страници от упътване (на руски език) на някакъв двигател… с каквото са имали, с това са ги опаковали.

Обезателно гледайте и посоката, в която е обърната стрелката (на долната фигура) да съвпада с онази, в която тече водата. Можете да монтирате водомера само хоризонтално. И като го монтирате, гледайте какво остава по тръбата преди и след него – дължината на правия участък пред и след водомера трябва да бъде не по-малка от 5 пъти спрямо условния диаметър на водомера (Dy = 20 mm).

Както виждате, водомерът е завонски пломбиран. Това е, за да си личи дали сте се опитвали да го манипулирате и да плащате по-малко вода. Вътре не трябва да пипате и ние няма да Ви даваме съвети как. Отстраняването на някакви евентуални повреди и регулирането на точността се правят от фирмата производител и от специализираните работилници – те имат право да ремонтират и изпитват водомери.

Максималният дебит е 5 куб. м/час, както е и отбелязано с релефни букви на здравия дебел метален корпус:

Водомер 5м3 Беласица
Водомер 5м3 Беласица

Обичайното количество, което преминава, обаче е около 2,5 куб. м/час. Водомерът може да се използва и за топла, и за студена вода – сигурно ги помните по шахтите двата един над друга – като максималната температура за топлата е 90 градуса Целзий. Работното налягане е до 1 мегапаскал.

Водомерът тежи дооста много, неочаквано много да малките си размери (дължината на тялото в най-широката му точка е само 130 мм) – 1,2 кг. Със съединителя пък става по-дълъг с 10-ина см – всичко 230 мм. Присъединителната резба на съединителя е 3/4 от цола.

Ето я и гаранционната карта на нашия – 28 април 1994 г. И оттогава си е стоял в кутийката и никой не го е използвал…

Български водомери Беласица
Български водомери Беласица

Мдаа… а първия български водомер Струя кога? :)

Картофорезачка от завод за компютърни части – ДЗУ Стара Загора!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *