Динамични Hi-Fi слушалки

БГ динамични Hi-Fi слушалки от 80-те – Респром ДС 200

Вижте в Sandacite.BG тези български динамични Hi-Fi слушалки!

Динамични Hi-Fi слушалки
Динамични Hi-Fi слушалки

Отново сме на вълна аудиотехника! След езиковите кабинети ЕК 20А и 20 ПА мислим, че е добра идея да ви представим подробно и нещо по-различно – слушалки с Hi-Fi качества! Те се произвеждат в благоевградския завод ,,Гроздан Николов“ от началото на 80-те г, а моделът им е означенкато ДС-200 (динамични слушалки с ел. съпротвление 2 х 200 ома). Разработени са в Института по радиоелектроника  и технологии в София.

Устройството се състои от самите две слушалки, дунапренени уплътнителни възглавнички, покрити с мека гума (те прилягат към ушните раковини), пружинни елементи и кабел с куплунг. Както и при днешните слушалки, пружината позволява да се променя разстоянието между възглавничките, защото хората не са с различни глави, и Вие, примерно, може да имате и по-голяма глава! :D Също така, всяка възглавничка може да се завърта около хоризонтална ос.

Прави впечатление, че материята на наушниците на тези слушалки е като непокътната след толкова години, а тази на нашите ,,нови“ компютърни слушалки на не повече от 2 години вече се лющи!

Това не са обикновени слушалки, а такива с висока вярност на възпроизвеждането (както тогава са превеждали съкращението Hi-Fi). Te са предназначени за слушане на музика от стереомагнетофони, стереорадиоприемници, сигнал от стереоусилватели и т.н. Слушалки за сериозна музика, не за чалга! :)

Динамични Hi-Fi слушалки
Динамични Hi-Fi слушалки

Както казахме, електрическото съпротивлевие е 2 х 200 ома. Максималната продължителна звукова мощност е 75 mW. Ето и другите данни в табличен вид:

Работен честотен обхват /Hz/ 20 – 16 000

Чувствителност при 1000 Hz  > 100 dB /mw/

Коефициент на нелинейни изкривявания при подадена мощност 1 mW  </=1 %

Конектор (свързаност) – DIN 5

Слушалките тежат 330 г, а дължината на кабела им е цели 2,5 м! Може да бъде навит (като на горната снимка) или не. Когато поставите слушалките на главата си, слушалката, от която излиза кабелът, трябва да се пада от дясната Ви страна.

А, и нещо за хигиената: ако възглавничките се замърсят, те могат да се почистят с тампон, навлажнен със спирт или сапунена вода. За това първо свалете възглавничките от ,,раковините“ и след това правете каквото ще правите.

Ние поначало имаме и едни други, мноого стари български слушалки – сигурно са от началото на 50-те. Те са високоомни, производство на Слаботоковия завод (вижте на втората снимка – вижда се емблемата ,,КВ“ – от ,,Климент Ворошилов“). Предназначени са за слушане на детекторен приемник, също – за радиотелеграфия, и са използвани и в казармата. Ето ги, значи:

Стари слушалки
Стари слушалки
Стари слушалки
Стари слушалки

Намирате разлика, нали?

Поздрави! :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *