5,25-инчови дискети

Ето какво знаем за българските 5,25-инчови дискети ИЗОТ

Вижте в Sandacite.BG информация за българските 5,25-инчови дискети от ИЗОТ!

Български 5,25-инчови дискети ИЗОТ
Български 5,25-инчови дискети ИЗОТ

НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ НОСИТЕЛ

Най-популярният носител на цифрови данни при българските компютри са средните по големина дискети, известни като 5,25-инчови. Това е така, защото диаметърът на гъвкавия магнитен диск в черния защѝтен пластмасов калъф е 130 мм или 5,25 инча. (Макар и рядко, намират се такива дискети и с бял калъф – напр. ЕС 5281.) Те са наследник на по-големите си 8-инчови събратя, а в България се произвеждат от 1982 г. 5,25-инчовите дискети са по-малки като  размер, но плътността на записаните данни при тях е по-висока. Тъй като 8-инчови на практика не са използвани в персоналните компютри, 5,25-иците стават онзи носител на информация, който асоциираме с всички познати ни коммпютри Правец, някои настолни ИЗОТ и т.н. След тях остават касетофоните с касетите и техния последователен достъп до информацията, което е доста по-бавно и неудобно.

По същество тези дискети използват същата технология като най-малките им 3,5-инчови събратя, които доскоро активно използвахме – това е същият магнитен запис върху гъвкав диск с магниточувствително покритие, като при кодирането на данните се използва двоична бройна система, т.е. всички числа се изразяват чрез комбинация от цифрите 0 и 1. Големият отвор в средата на дискетата е за шпиндела, който я върти във флопито, а долното правоъгълно отверстие със закръглени ъгли е за магнитната глава, която чете/пише/търси информацията. Защитният калъф от гъвкава пластмаса е укрепен по ръбовете, за да предпазва по-добре крехкия записен диск вътре.

Стара 5,25-инчова дискета
Стара 5,25-инчова дискета

Между вътрешната му страна и магнитната повърхност на записа има слой от материал, предназначен да намали триенето, за не се износва дискът – все пак във флопито той се върти с 360 оборота в минута.

Дискетата се държи в хартиен плик, от обратната страна на който дискетата има символни картинки, които са инструкции какво трябва или не трябва да се прави с нея – да се слага винаги в плика, за да е защитена; да се поставя внимателно във флопито; да не се огъва; да не се държи дълго време в температури извън амплитудата 10 – 50 градуса Ц.; да не се пипа директно записната повърхност и, разбира се, да не се доближава магнит до дискетата, защото можете да я размагнитите:

5,25-инчова дискета ИЗОТ
5,25-инчова дискета ИЗОТ

Самите дискети се произвеждат в Завода за информационни носители ,,Динко Баненкин“ в с. Драгор, Пазарджишко. Това се потвърждава от тази реклама в брой на сп. ,,Електропромишленост и приборостроене“ от 1989 г., в която се казва, че заводът ,,предлага всички видове магнитни дискови пакети, дискети и видеокасети“:

Завод за информационни носители Динко Баненкин
Завод за информационни носители Динко Баненкин

Тези дискети се произвеждат до началото на 90-те г. и са изнасяни широко за Съветския съюз и въобще Източния блок, а в Русия и Украйна и сега могат да се намерят много такива (макар и рядко – дори незаписани).

ВИДОВЕ

Те са означавани по два начина. Да видим първия. Като всеки хардуерен елемент от Единната истема (ЕС) компютри на Източния блок, и на тях им се присвова сигнатура ЕС плюс четири цифри след това. В случая ,,кодът“ е 528х, а цифрата на единицата показва модела. Заводът в Драгор има в номенклатурата си следните модели: ИЗОТ ЕС5281 – обем 1 мб; ЕС5286 и ЕС5289 – 218 кб; ЕС5287 – 430 кб; ЕС5288 – 109 кб и ИЗОТ 5258Е. Някои от тях можете да видите в тази арт-инсталацийка:

Стари дискети 5,25 инча
Стари дискети 5,25 инча

И споменатата ИЗОТ ЕС5287:

Дискета ИЗОТ 5,25 инча
Дискета ИЗОТ 5,25 инча

Има и втори начин на означение, който се използва в произвежданите контролни (сервизни) дискети за флопидисковите устройства – ИЗОТ 5200Е (за у-вото ЕС5321М), ИЗОТ 5204Е (за ЕС 5323 01), ЕС А572 и ЕС А573. Друга такава е ИЗОТ А505Е, използвана за флопидисковите устройства ИЗОТ ЕС 5088 и това с двойна плътност ИЗОТ 505Е – с нея се прави радиална настройка на четящо-пишещите глави и тангенциална настройка на индексния датчик. Тестовите дискети имат характерен жълт етикет.

Както виждате, след ЕС хххх има комбинация от четири букви със знак / между тях. Така се означава броят страни и плътността на запис. SD е single side – т.е. дискетата има само една записваема страна – но има и DS – double side – двустранна – и така капацитет се удвоява.А има и двойна плътност на записа – напр. обикновената дискета със стандартна плътност (SD – standard density) ще има капацитет напр. 109 кб, а тази с DD – double density – 218 кб. А горе забелязваме е QD-дискетата ЕС5281 – както разбирате, тя е с четворна плътност и затова достига до 1 мб. обем на записаните данни.

Важно е да отбележим, че посочените обеми са преди форматиране, а след него действителният свободен обем пада. С колко ще падне, зависи от компютъра и от версията на ДОС, на които ще форматирате и ползвате дискетата. Характерно е също така, че по време на производството и употребата им капацитетът на тези дискети е означаван не в мегабайти, а в друга единица – мегабити.

Някои от горните дискети са само с една записваема страна, други с две (както е с А572 и А573 съответно напр.). Но какво е фабрично, не е толкова важно, защото (тъй 5,25-инчовите дискети се намират трудно) хората пробиват едната страна на черния калъф и така обемът се удвоява, защото може да се  записва и на втората страна. Цепнатината в горната част на десния ръб е защита от запис – ако е запълнена, то върху дискетата не може да се записва (както е напр. на дискетите от първата снимка).

КАКВО Е ЗАПИСВАНО

Всъщност това са дискетите, на които са записвани огромната част от програмите за Правеците 8-ци и 16-ки, които можем да намерим, а освен това и игрите. Ето няколко програми за Правец 16 върху такива ИЗОТ-овски дискети, че и една игричка се мярка:

Български дискети 5,25 инча
Български дискети 5,25 инча

Както виждате от снимките, обикновено пликът с дискетите ИЗОТ е червен или бял, а са произвеждани и картонени кутии за нареждане на 10 дискети вътре.

Български дискети 5,25 инча
Български дискети 5,25 инча
Ретро дискети ИЗОТ
Ретро дискети ИЗОТ

Често пъти в обемната документация на програмите някоя папка има джоб, в който се мушкат дискетите със софтуера:

5,25-инчови дискети
5,25-инчови дискети

Ето и в текстообработващата програма Текст 16:

Стари 5,25-инчови дискети
Стари 5,25-инчови дискети

Ето и някои известни игри за старите български компютри, записани на същия носител:

Стари дискети с игри
Стари дискети с игри

Ето и една никога наразопакована. Под големия етикет се крие дискетата:

Игра за компютър Правец - Морска битка!
Игра за компютър Правец – Морска битка

Тази игра я има и с ,,обикновена“ опаковка като горните. По принцип в популярното списание ,,Компютър за вас“ (1985 – 1990) навремето се помества и страница с малки обяви, в които продаваните и разменяни от хората програми и игри са предимно на такива дискети.

Ако искате да видите и колко много учебни дискети с училищни уроци за Правец 82 сме произвеждали, вижте тук, направили сме отделна  статия ==> ЦЪК.

Както и с останалите типоразмери дискети, записът обикновено е с трайност 15 – 20 г.

А ето и техните по-големи братя отпреди това…

Това са най-големите флопита и дискети в света!

Share this post

Comment (1)

  • Атанас Reply

    Контейнерите (или калъфите) както ги наричате бяха основно черни, рядко бели. Имаше обаче и цветни – сини, червени, жълти и други цветове, но много ограничени партиди.

    10.12.2023 at 22:32

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *