Стари мегафони с акумулатори Респром

Стари БГ мегафони Респром с акумулатори!

Днес в Sandacite.BG Ви показваме тези стари БГ мегафони Респром с акумулатори!

Стари мегафони с акумулатори Респром
Стари мегафони с акумулатори Респром

През 70-те и 80-те години в България не е имало особено много протести, но независимо от това, пак са се провеждали достатъчно обществени събития с много хора, при което да е необходим мегафон за усилване гласа на говорещия. Именно поради тази причина в началото на 80-те г. в Завода за високоговорители ,,Гроздан Николов“ в Благоевград са започнати да се произвеждат ето тези два модела мегафони, с които ще ви запознаем днес. Разработени са в Института по радиоелектроника  и технологии в София, в секцията на доц. Димитър Попянев.

По същество те не се различават особено от днешните си събратя. Това са портативни електроакустически устройства, използвани на строителни площадки, на спортни събития, събрания на открито, регулиране на движението, спасителни операции в морето и планината, изложби, гаери, летища, пристанища и т.н. Тъй като мегафоните имат микрофони със силно насочена характеристика, те могат удобно да се използват както на открито, така и в затворени помещения – те създават високо звуково налягане без възникване на акустическа обратна връзка.

За да работи усилвателят на тези мегафони, той трябва да се захранва отнякъде. Затова в конструкцията са предвидени 12 волта постоянно напрежение от акумулатори (също български – 10 бр. НКХ-450) или от батерии (8 бр. тип R-14). За токоизточниците е направен отделен контейнер. Мегафоните могат да работят и с акумулатори, и с батерии, но не с двете едновременно. Може също така да се включи и външно захранване, а и външен микрофон, или пък да се извърши дистанционно включване на мегафонЯ. :)

Стари мегафони с акумулатори Респром
Стари мегафони с акумулатори Респром

Както виждате, едновременно разглеждаме два модела мегафони, и двата втора разработка на завода в своя тип (цифрата 2 след буквите). А типът в случая се различава по това дали микрофонът е вграден или изнесен – при МЕК-2 е вграден, а при МЕИК-2 – изнесен. Вероятно първият е по-удобен за говорещия. :)

Горе споменахме за усилвателя нещо – добре е сега да добавим, че и в двата модела той е транзисторен, безтрансформаторен по създадена специално за тия мегафони схема. Тя е с повишен КПД и удължава около два пъти времето за използване на токозахранващия източник.

ЕЛЕКТРОАКУСТИЧНИ ПАРАМЕТРИ

Стари мегафони с акумулатори Респром
Стари мегафони с акумулатори Респром

Такава е работата с мегафоните, значи… Следващия път, когато намерите такъв, ни се обадете, та да имаме и ние някакъв такъв. :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *