Стара игра с мотори

Стара БГ състезателна игра с мотори Мотописта от 70-те

Разгледайте в Sandacite.BG тази стара българска настолна игра Мотописта.

Стара състезателна игра с мотори Мотописта
Стара състезателна игра с мотори Мотописта

Обикновено не събираме стари игри, но за тази направихме изключение заради това, което представлява, и защото се задвижва с батерии – има доста техника вътре.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ИГРАТА

Сюжетът й представлява състезателна писта във вид на нак­лонена осморка, по която се движат четири мотоциклета. Пистата се състои от 7 участъка,които се мон­тират един към друг. Чрез 7 опори с различна височина се прави правен наклон на пистата. Мотоциклетистите изминават обиколки, които се отчитат от специален брояч. Непрекъснатото движение се осигурява от малък постояннотоков електродвигател, който пък се захранва от две батерии тип В 20. Ето така изглеждат нещата:

Стара състезателна игра с мотори Мотописта
Стара състезателна игра с мотори Мотописта

Непрекъснатото движение на мотоциклетите се осъществява от транспортно подемно устройство. С помощта на транспортна лента мотоциклетистите се издигат до стартовата линия, а след това се придвижват по нак­лона на пистата под действието на силата на тежестта.

Играта мислим, че е някъде от 70-те или 80-те, но никъде на нея не е означен производител. Детайлите и секторите на пистата са изработени от удароустойчив полистирол, а в кутията има определени отсеци с места за всички такъми на играта:

Стара игра с мотори Мотописта
Стара игра с мотори Мотописта

КАК СЕ МОНТИРА

Ето подробен последователен чертеж как да монтирате играта:

Стара състезателна игра с мотори Мотописта
Стара състезателна игра с мотори Мотописта

За да играете безпрепятствено, важно е да монтиране играта на равна хоризонтална повърхност (под, маса и др.). Поставете батериите в гнездото им – то се намира под транспорт­ното устройство.

Монтирайте отделните участъци от пътя, без да натягате много върху тях, защото все пак са пластмасови и да не ги супите. Последователността е следната: участък 1 – 2 се монтира към транспортното устройство. Към 1 – 2 се монтира участък 3 – 4; към 3 – 4 се монтира участък 4 – 5 и т.н. до участък 13 – 14, който се монти­ра в долната част на транспортното устройство.

После към отделните участъци от пистата монтирайте съответните опори, като се ориентирате по цифрите, т.е. участък 1 – 2 монтирайте върху опора 1/2,участък 3 – 4 върху опора 3/4 и т.н.

Броячът се поставя върху сектор 1 – 2 в специални отвори, а върху брояча се монтира указателната табела. По всички участъци от пътя се поставят флаг­чета.

Стара игра с мотори Мотописта
Стара игра с мотори Мотописта

Сега да поиграем. Всеки участник в играта си избира мотоцикле­тист. Чрез картончето рулетка разиграйте кой от коя писта ще стартира.

Постявете секторите в брояча на нула, спуснете бариерата „Старт“ и подредете мотоциклетисти­те в съответните писти. Сега включете транспортното устройство и вдигнете бариерата „Старт”.

Участниците в играта предварително се уговарят на колко обиколки ще играят. Играта печели този, чийто мотоциклетист първи завърши определения брой обиколки. След това отново се разиграват номерата па мотоциклетистите.

От кого е произведена тази игра – знаете ли? Другата, която намерихме, е ето тази:

Стара БГ детска играчка – електронен орган на батерии

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *